Cél: a nemzeti önbecsülés erősítése

Hat könyvvel bővült a Nemzeti Könyvtár sorozata.  Az új kötetek közé tartozik Hamvas Béla Öt géniusz – esszék, Eötvös Károly Utazás a Balaton körül, Szabó Magda Abigél, a Magyar Hősök rovatban megjelent Huszárkönyv, Patai József A középső kapu – Héber költők és Illyés Gyula Hunok Párisban című műve.

A Magyar Tájak rovatban látott napvilágot Eötvös Károly műve Korzenszky Richárd tihanyi perjel ajánlásával és fotóival, a Magyar Írók rovatban Szabó Magda regénye Bogárdi Szabó István református püspök, Hamvas Béla esszéi Szőcs Géza kormánybiztos és Illyés Gyula prózája Vizi E. Szilveszter, a Magyar Tudományos Akadémia volt elnöke ajánló szavaival. A Magyar Ritkáságok rovatot bővítette Patai József kötete Köves Slomó, az Egységes Magyarországi Izraelita Hitközség vezető rabbija, a Magyar Hősök rovatot pedig a Huszárkönyv Hende Csaba volt honvédelmi miniszter javaslatára.
Minden könyvben ajánló és szakmai előszó is olvasható, mivel azt szeretnék elérni, hogy az íróról és az adott korról is minél több információt megtudhassanak az érdeklődők.
A hat kötet megjelenésével lezárult a Nemzeti Könyvtár sorozat második hulláma, amelyben politikusok, kiemelt intézmények jelenlegi vagy egykori vezetői és egyházi méltóságok ajánlották a műveket. A harmadik hullámban huszonnégy értelmiségi javasolja majd alkotásokat, ezen belül az első kiadványok várhatóan március 1-jén jelennek meg.

A célja szerint a magyar írott kultúra legjavát egységes sorozatba gyűjtő Nemzeti Könyvtár első köteteit 2012. október 3-án adták ki. A válogatás szempontjai az olvasmányosság, a sokszínűség és a nemzeti önbecsülés erősítése. A könyvek hét rovatba rendeződnek: magyar írók, hősök, tájak, mesék, ízek, ritkaságok és ünnepek. A sorozatban eddig összesen negyvenkilenc mű látott napvilágot.