Könyvmegálló, verskommandó

MEGJELENT: 2015. szeptember 7., hétfő | SZERZŐ: Rácz András

A Cserépfaluról beszámoló Falu blog legújabb híre szerint új polccal és verskommandóval ünnepli a község az egyéves cserépfalui buszmegállókönyvtárat.

A Cserépfalvi Könyvmegállót a Cserépfalu központjában lévő buszmegállóban alakították ki közel egy esztendeje, 2014. szeptember 27-én. A kezdeményezők lelkes helybéliek voltak, akik a külföldi és hazai példák megismerése után úgy döntöttek, a Cerépfaluból sem hiányozhat a szabadkönyvtár. Az ötletet a település könyvtárosa Halász Judit és a képviselőtestület is támogatta, így tavaly ősz óta már senkinek nem kell unatkoznia a buszra várva, a buszon zötykölődve.
A minikönyvtárat egyébként a faluból elszármazott híres könyvkiadóról, Cserépfalvi Imréről nevezték el.
Annak idején azt monda a kezdeményezésről az egyik szervező: „Bárki magával viheti a könyveket, ha nem hozza vissza, akkor sem történik semmi. A könyvtárba mindenki leadhatja megunt könyveit. A könyvtárnak nincs célja, ez csak egy eszköz, egy életünket frankóbbá tevő, nagyon fontos eszköz.”
És valóban nem okoz gondot a széthordott könyvek pótlása, hiszen híradások szerint jelenleg több dobozban várják az újabb felajánlott könyvek, hogy kikerülhessenek a polcokra. A szervezők amúgy Facebook-oldalt is létrehoztak, mely felületen több felajánlás érkezik folyamatosan. A könyvtárat más magyarországi településről is megkeresték, hogy tanácsot kérjenek hasonló könyvtár kialakításához.
Egyszóval úgy tűnik, valóban sikeres ötlet volt a buszmegállóba telepített könyvespolc.
Van tehát mit ünnepelniük a kezdeményezőknek. Az évfordulón, szeptember 27-én (vasárnap) 9 órától a kishídtól indulva kulturális túrán vehetnek részt azok, akik együtt szeretnék megünnepelni a tavaly megnyílt Cserépfalvi Könyvmegálló sikerét. A könyvtár új polcot kap, és frissen megjelent könyvekkel gyarapítják az állományt lelkes magánszemélyek. A verskommandó résztvevői Cserépfalu nevezetesebb helyeit érintve sétálnak, közben verset is írnak. A nap végén verseskötetet állítanak össze, melyet a falu lakossága körében terjesztenek még aznap, később pedig sajtó alá rendezik.Megosztás

Egypercesek

Fejben már létezik a könyvgyilkos terrorállam

Fejben már létezik a könyvgyilkos terrorállam

A könyvek, az irodalom jelentik az emberi civilizációt

Új utakon az Országút

A lap lehetőséget ad a párbeszédre és az értékelvűség, a hagyomány értékeinek felújítása irányába visz

A Xenogenezis vége

Méltó módon zárja le a végtelenül elgondolkodtató sorozatot

A nyugati hadtest Bukarestben

„A könyv a kelet-közép-európai irodalom egyik gyöngyszeme, amit fel kell fedezni”

Ismeretlen Dickens-levelek

A gyűjtemény egyik különlegessége az angol író egyetlen fennmaradt teljes levelezése