Írógép után űrtúra

Írógépgyűjteménye darabjairól ír novelláskötetet Tom Hanks. A kétszeres Oscar- és négyszeres Golden Globe-díjas színész a filmkészítés mellett már egy ideje írásra is adta a fejét. Magyarországon most jelent meg első novellája, az írógépek helyett azonban előbb egy űrtúráról.

Egy-két éve már felröppent a hír, hogy Tom Hanks saját novellásköteten dolgozik, a filmsztár ráadásul saját írógépgyűjteményének darabjairól ír. A híresztelést meg is erősítette a többszörösen elismert színész-rendező, sőt első novellája – mégiscsak elkanyarodva az írógépektől – egy sci-fi történet tavaly októberben már meg is jelent az Egyesült Államokban a New Yorker magazinban.
Mint tavaly a színész-író elmondta: már 1978 óta gyűjti mindenféle különösebb indok nélkül az írógépeket, melyről kötetet tervez. A novellákat pedig természetesen az egyik írógép írja le, így az Alan Bean plusz négy fő című történetet is, amely az e havi Galaktika magazinban jelent meg magyarul Benkő Ferenc fordításában. A történet négy barátról szól, akik űrtúrát terveznek, melynek a legmegfelelőbb időpontja éppen az Apollo-űrprogram évfordulója. Az időpont egyeztetése azonban jelentős gondot okoz a kalandoroknak, egyiküknek ugyanis fogorvosi időpont miatt nem megfelelő a dátum, míg másikuk aznap egy esküvőn lenne koszorúslány. Nagy nehézségek árán, de végül sikerül összehozni az űrtúrát, amin a Földdel a hátuk mögött szelfiznek és a Totál szívás című (Breaking Bad) sorozat negyedik évadát nézik az űrutazók. Az írógép-mánia mellett a sci-fit is kedveli a világsztár, hiszen jó pár ilyen és ehhez hasonló alkotásban is szerepelt már, így többek közt az Apollo 13-ban is.
Tom Hankstől sosem állt távol az írás sem, hiszen már több forgatókönyvet is jegyez, így például a Nyomul a banda és a Larry Crown című filmekét. Emellett pedig mint egy interjúban fogalmazott: kiváló mesélők vették körbe egész életében, így volt kitől elsajátítani azt a tudást, amivel most ő is elmesélheti saját történeteit.