Rovás a levesben

Néhány nappal ezelőtt egyik ismerősöm lelkesen posztolta az egyik közösségi portálon, hogy végre van, letölthető, hozzáférhető a rovásírás betűkészlete is a számítógépen. Utánanéztem a dolognak, és kiderült, efféle program évek óta létezik. Nem is egy.

Mi több, 2013-ban a Microsoft a bejelentette, hogy az azon a tavaszon érkező húsz új billentyűzetkiosztás-frissítés közül a fejlesztők számára a legkedvesebb a székely-magyar rovásírás. Még azt is hozzátették, hogy a rovásírással köszönetet szeretnének mondani minden híres magyarnak, aki a számítástechnikában tevékenykedett.
A közelmúltban azonban megjelent valami igazi újdonság: egy számítógép billentyűzetre való matrica, természetesen olyan, amely az ősi székely-magyar rovásokat tartalmazza. A gyártók szerint a felragasztgathatón betűktől önmagukban persze nem fog tudni róni a számítógép, de ha van hozzá karakterkészlet, akkor nyilván bármit a képernyőre róhatunk.
Állítólag a rovásírás elsajátításában is segít a matrica, hiszen a gyakori gépelés során előbb-utóbb akaratlanul is megjegyzi a matricát használó egyén, hogy melyik betű mellett melyik jel áll, azaz szinte automatikusan megtanulja a rovásírás alapjait. Ebben a tekintetben főleg azokat a szülőket célozza meg a gyártó, akik szeretnék, ha gyermekeik ismernék az ősi betűket.
Persze ezt a piacot mások is felfedezték már. Tudták önök, hogy lehet kapni rovásírás betűtésztát?
Pedig lehet.