Találkozások és elmélkedések

Könyvírással, tanácsadással vagy éppen csellózással foglalkozik Wolfgang Schüssel volt osztrák kancellár, aki a konzervatív Osztrák Néppárt (ÖVP) vezetőjeként 2000 és 2007 között állt a kabinet élén. Az államférfi a napokban ünnepelte hetvenedik születésnapját.

A múlt héten Bécsben mutatták be a volt kancellár „Az évszázad világosabbá válik. Találkozások és elmélkedések” című könyvét, amelyben egyebek mellett a Neue Zürcher Zeitung című svájci napilap számára írt cikkeit, valamint jelenkori témákról szóló gondolatait gyűjtötte össze.
Schüssel kormányzása Ausztria modern kori történetének egyik legvitatottabb időszaka, 2000-ben az Európai Unió szankciókkal fenyegette Ausztriát. Ez azonban már a múlt, és az Osztrák Köztársasággal egyidős Schüssel tiszteletére június 22-én még Angela Merkel német kancellár is Bécsbe látogatott. Ez is bizonyítja, hogy a jelenleg államférfi politikai tevékenységével kivívta kortársai elismerését.
A jó taktikai érzékkel megáldott Schüssel mindig is könnyen alkalmazkodott az elé kerülő politikai helyzetekhez. A neves konzervatív politikus 2000-ben Brüsszel nyomása ellenére koalíciót kötött az akkoriban Jörg Haider vezette populista, szélsőjobboldali Osztrák Szabadságpárttal (FPÖ). Később a kormánypártok nézetkülönbségei miatt 2002-ben előre hozott választásokat tartottak Ausztriában, amelyen konzervatívok elsöprő győzelmet arattak.
A szavazást követően az ÖVP ismét az FPÖ-vel alakított koalíciót. Miután azonban az FPÖ 2005-ben kettészakadt és Haider vezetésével kivált belőle a Szövetség Ausztria Jövőjéért (BZÖ), az új párt vette át az FPÖ helyét a koalícióban.
Schüssel az ÖVP elnöki tisztségét 1995 és 2007 között töltötte be, és harminckét éves politikai pályafutással a háta mögött 2011-ben jelentette be, hogy visszavonul a politikából. Lépéséhez a 2011-ben kirobbant korrupciós botrány, a Telekom Austria-ügy járult hozzá. Bár politikai ellenfelei nem vádolták személyes haszonszerzéssel, sokan úgy vélték, tudnia kellett volna a részben állami tulajdonban lévő cégnél történt visszásságokról.
A volt kancellár jelenleg a neves német Bertelsmann Alapítvány kuratóriumának, az olasz Ambrosetti Forum nevű kutatóintézetnek és a német RWE energiaipari konszern felügyelőbizottságának a tagja.