Hitler nem lehet rokonszenves!

A kulturális kormányzat korábbi ígéretének megfelelően, a szakmai visszajelzések és tanári tapasztalatok alapján felülvizsgálják, illetve módosítják a forgalomban lévő tankönyveket. A legfrissebb hírek szerint az egyik komoly vitákat kiváltó nyolcadikos történelemkönyvet ugyancsak átírhatják.

Tavaly áprilisban jelezte a Történelem-tanárok Egylete, hogy véleményük szerint Bánhegyi Ferenc nyolcadik évfolyamos történelemkönyve úgy ábrázolja Hitlert, hogy annak nyomán pozitív kép alakulhat ki a náci vezérről a tanulókban. Miklósi László a Történelemtanárok Egyletének elnöke úgy nyilatkozott: tarthatatlan, hogy egy olyan könyv legyen a gyerekek kezében, amelynek alapján akár szimpatikus is lehet a náci Németország, vagy Hitler.
A Népszabadság a minap arról írt, hogy szeptembertől már nem használhatják az iskolák a Bánhegyi Ferenc által jegyzett, ötödik, hatodik és hetedik évfolyamos történelemkönyveket, a nyolcadikossal kapcsolatban pedig az Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet arról tájékoztatta a napilapot, hogy a tankönyv tartalmát a szakmai észrevételek alapján módosítják.
A köznevelési államtitkár szerint azonban nem egészen pontos a napilap információja. Valóban, zajlik tankönyv-felülvizsgálat, de egyelőre nem született döntés egyik tankönyv visszavonásáról sem.  
Czunyiné Bertalan Judit, az EMMI államtitkára a kérdéssel kapcsolatban elmondta, hogy összesen kilencvenkét tankönyv áttekintése és átdolgozása folyik annak érdekében, hogy ezek a korábban akkreditált tankönyvek illeszkedjenek a Nemzeti Alaptantervhez. Ilyen átdolgozás zajlik a kérdéses Bánhegyi-féle tankönyvvel kapcsolatban is. Az államtitkár hozzátette, áprilistól kezdődik a tankönyvek rendelése, így addig van idő a döntésre.