Jobb barátok, akik olvasnak!

Túl azon, hogy jobb a fantáziájuk, sokkal empatikusabbak, összességében érzelmileg sokkal intelligensebbek, így pedig jobb barátok is azok, akik olvasnak. De nemcsak ezeket a sorokat!

Nemcsak kellemes kikapcsolódás egy regény olvasása, hanem komoly jellemformáló erővel is bír és fejleszti érzelmi képességeinket is. Mindezt – ha nem sejtettük volna – akkor természetesen nemrégiben egy egyetemi kutatás is alátámasztotta. Ennek során szakemberek vizsgálták meg regényolvasók és nem olvasók agyát. Az összehasonlításból kiderült, hogy azok, akik olvasnak, különös agyi aktivitást mutatnak. Pontosabban sokkal aktívabban dolgozik agyunk, annak is elsősorban a temporális lebenye és az úgynevezett központi barázdák. Előbbi a nyelvek megértéséért felelős, míg utóbbi a mozgás elképzeléséért. Ez aktivizálódik, amikor például elképzelünk valamit és úgy is érezzük utána, hogy az valóban meg is történik. Ez segít egyébként könyvünk főszereplőjével való azonosulásban is. Áttételesen ez erősíti az empátiánkat, aminek köszönhetően sokkal jobban bele tudjuk élni magunkat mások, így családtagjaink, barátaink helyzetébe is. A kutatás szerint ennek köszönhetően pedig sokkal jobb barátok válnak azokból, akik rendszeresen olvasnak regényeket.
A felmérés mindezt úgy bizonyította, hogy egy ötpontos skálával ellátott tesztet töltetett ki az olvasók táborával és a nem olvasókkal. Az eredmény végül kimutatta, hogy sokkal kimagaslóbb azoknak az empatikus képessége, akik rendszeresen olvasnak.
Az olvasás puszta öröme mellett, így tehát van egy újabb okunk arra, hogy rendszeresen felcsapjunk egy-egy könyvet!