S, mint Sólyom az Év könyve

Helen Macdonald S, mint Sólyom című könyvét választotta a brit könyves szakma a Costa Book Awards fődíjasának, vagyis az Év könyve-díj nyertesének a minap. A kötet témája a gyász és a ragadozó madarak némi életrajzzal fűszerezve.

Óriási sikert aratott a memoárirodalomban Helen Macdonald H is for Hawk, vagyis S, mint Sólyom című regénye. Ennek köszönhetően korábban megkapta a Costa Book Awards kategóriadíját is, melyet most a regény, első regény, életrajz, költészet és gyermekkönyv mezőnyben első helyen kiemelt alkotások között kiosztott Év könyve választása követett. A legrangosabb irodalmi díjat elnyerő Helen Macdonald könyvével ezt az elismerést és a vele járó harmincezer fontos, mintegy tizenkétmillió forintos jutalmat is kiérdemelte.
A cambrdige-i történész könyvében arról írt, hogyan segített neki apja halálának feldolgozásában a solymászat. A kötetben az élmények és természetleírás mellett olvasható a néhai T. H. White regényíró életrajza is, aki The Goshawk című művében ugyancsak a ragadozó madarakról írt.
Robert Harris író, a díjat odaítélő kilenctagú zsűri elnöke is éppen ezt az összetettséget emelte ki, amellett, hogy szerinte különösen nagy sikert aratott a mű az olvasók körében is.
Helen Macdonald egy nyilatkozatában pedig elárulta, hogy rendkívüli, katartikus élmény volt számára, amikor könyve befejezéséül leírta az utolsó mondatot, mint elmondta, ekkor érezte úgy, hogy végleg búcsút vett édesapjától.