Függőleges kiállítás Zalaegerszegen

Zala megyében gálaműsorokat, irodalmi estet tartanak a magyar kultúra napján, a közművelődési és közgyűjteményi intézmények pedig rendhagyó kiállításon mutatják be tevékenységüket. A Halis István Városi Könyvtárban például „függőleges” kiállítás nyílik: a könyvtár szolgáltatásairól szóló információkat a plafontól a földig érő, gördíthető tekercseken szemlélhetik meg és olvashatják el az érdeklődök.

Január 22-én három helyszínen rendeznek programokat: a Kakaó zenekar az Art moziban ad ajándékkoncertet, a Városi Hangverseny- és Kiállítóteremben pedig a Völgyi-Skonda Kortárs Gyűjteményből nyílik kiállítás. A Hevesi Sándor Színházban, az ünnepi gálaesten a Hazajáró című televíziós műsort mutatják be. Az esten fellép a nyárádszeredai Bekecs Táncegyüttes és a Zalai Táncegyüttes, valamint átadják a Kultúra Mecénása Díjat.
Január 21-én a VOKE Kodály Zoltán Művelődési Házban művészeti csoportok lépnek fel, a Honvéd Kaszinóban pedig Pál Péter Radnóti-díjas versmondó ad irodalmi estet. Január 22-én a Medgyaszay Házban Ortun Czinki festményeiből nyílik kiállítás, majd a városi vegyeskar és a Rozmaring Táncegyüttes ad ünnepi műsort.
A Magyar Plakát Házban mintegy hatvan festményt mutatnak be a Thúry György Múzeum Képzőművészeti Gyűjteményéből. A válogatás közel fele Z. Soós István festőművész alkotása, míg a másik része több mint tíz festőművész munkája. A magyar vidéki táj és élet színei a XX. században című tárlat február végéig lesz látogatható.
A magyar kultúra napjához kapcsolódó rendezvénysorozat január 23-án, a nagykanizsai kórusok hagyományteremtő találkozójával zárul a dél-zalai városban. A fesztiválra a Nagykanizsai Honvéd Kaszinóért Alapítvány a városban és a környező településeken működő valamennyi amatőr együttest – énekkart, kórust, hölgyklubot, dal- és népdalkört – meghívta, hogy meghallgassák és megismerhessék egymást és végül bemutathassanak egy közös produkciót.
A magyar kultúrát 1989 óta ünneplik január 22-én, a kézirat tanúsága szerint Kölcsey Ferenc 1823-ban ezen a napon fejezte be a Himnuszt.