A világ legnagyobb könyvklubja

Újévi fogadalomként elindította a világ legnagyobb internetes könyvklubját a Facebook alapítója. Mark Zuckerberg szerint ezzel nemcsak az olvasást népszerűsíti, hanem jobban megismerhetjük egymás kultúráját és saját magunkat is.

Különleges kezdeményezéssel inddította az évet a Facebook-alapítója. Mark Zuckerberg létrehozta A Year of Books elnevezésű internetes könyvklubot, melynek felületén kéthetente egy-egy új olvasmányt vitatnak meg a klub tagjai. Az olvasmányt mindig Zuckerberg választja ki, de elvileg nem zárkózik el a regisztráltak javaslatai elől sem. A Facebook-alapító – saját állítása szerint – azt szeretné, ha a kiválasztott könyvekkel még többet tanulhatnánk egymás kultúrájáról, vallásáról, a történelemről, az új technológiákról.
„A fogadalmam 2015-re, hogy kéthetente elolvasok egy-egy új könyvet” – írta Facebook posztjában Mark Zuckerberg. „A könyvek nemcsak az egyes témákban mélyítenek el bennünket, de általuk magunkat is jobban megismerhetjük” – hangsúlyozta a Facebook-alapítója.  
A cinikusabbak azonban úgy sejtik, hogy Zuckerberg, a Facebook hatalmas sikerére építve, ismét létrehozott egy döbbenetesen jól értékesíthető reklámfelületet. Az online könyvklubhoz alig pár óra leforgása alatt már majd százharminc ezren csatlakoztak, és alighanem ez pusztán a kezdet kezdete.
A facebookos könyvklub első olvasmánya Moisés Naím The End of Power című könyve, melyet hamarosan a közösséggel is megvitat. A kötet a hatalmi központok váltózásait, eltolódásait vizsgálja.