Alkotmányos tankönyvellátás

Az Alkotmánybíróság elutasította a tankönyvellátásról szóló rendeletek megsemmisítésére irányuló indítványt, az indoklás szerint a tankönyvkiadói és -forgalmazói tevékenység nem tekinthető megszerzett tulajdonnak, az arra vonatkozó jogi környezet módosítható.

Az indítványozó – aki hosszú ideje kiterjedt tankönyvkiadói és forgalmazói tevékenységet folytatott – azt kérte az Alkotmánybíróságtól, hogy a nemzeti köznevelés tankönyvellátásáról szóló, 2013-ban elfogadott törvény több rendelkezésről, a végrehajtásukat érintő kormányrendeletről, továbbá az iskolai tankönyvellátás rendjéről szóló miniszteri rendelet egyes rendelkezéseiről állapítsa meg azok alkotmány-ellenességét, és semmisítse meg azokat.  
A kezdeményező azzal próbált érvelni, hogy a jogalkotó ezekkel a rendelkezésekkel piackorlátozó módon, a jogállamiság elvével ellentétesen avatkozott be a tankönyvellátás rendjébe, sértve ezzel az ő tulajdonhoz való jogát.
Az Alkotmánybíróság azonban nem találta megalapozottnak az alkotmányjogi panaszt és ezért elutasította a tankönyvellátásról szóló rendeletek megsemmisítésére irányuló indítványt.
Az intézmény honlapjára csütörtökön felkerült határozat szerint ugyanis a tankönyvkiadói és -forgalmazói tevékenység nem tekinthető megszerzett tulajdonnak, az arra vonatkozó jogi környezet módosítható. A vállalkozáshoz való jognak sem tulajdonítható olyan jelentés, amelynek alapján a már működő vállalkozásokra vonatkozó jogi környezet módosíthatatlan lenne. Ennek megfelelően az állami fenntartású iskolák választási lehetőségének megváltoztatása önmagában nem okozza a szolgáltató vállalkozáshoz való jogának sérelmét. Attól, hogy az indítványozó hosszú ideig tankönyvkiadással és -forgalmazással foglalkozott, és ebből rendszeres jövedelme származott, tevékenysége nem tekinthető megszerzett tulajdonnak vagy alkotmányosan védett tulajdoni várománynak. Ugyanígy a tulajdonhoz való alapjog nem garantálja a vállalkozások által a gazdasági tevékenység végzéséhez szükséges ráfordítások és eszközök megtérülését, piaci értékállóságát sem.