Tíz kicsi karácsony

Gondolt egy merészet az Athenaeum Kiadó, és úgy döntött, tíz történetben mesél az olvasóknak a karácsonyról. De miért kell ehhez merészség, kérdezhetnénk, ha nem tudnánk, hogy korunk átlagembere – még ha közhelyes is a megállapítás, de tény – elsősorban az őrületes bevásárlások, a végtelennek tűnő ünnepi étkezések és az évről-évre egyre kellemetlenebb rokonlátogatások fényében éli meg a karácsonyt.

És ha már fény, akkor maradjunk is ennél, az Ünnepek ünnepe című kötet ajánlójában többek között ezt olvashatjuk:  „A karácsony Jézus születésének ünnepe. A szeretet, a családok ünnepe. Karácsonykor vége a legsötétebb éjszakának, a fény győzedelmeskedik a sötétség felett. Megszületett a Megváltó, akit a próféták jövendöltek. Szívünk megtelik melegséggel, elfeledjük a mindennapok gondjait, odafigyelünk egymásra, megajándékozzuk egymást. Ez az ünnepek ünnepe! Tíz történetet gyűjtöttünk össze ebben a kis könyvben a magyar és a világirodalom mestereinek tollából, tíz lélekmelengető, szórakoztató és mulatságos történetet a karácsonyról.” Valljuk be férfiasan, nem sokat találkozunk ilyen kedves és mégis kijózanító szavakkal karácsonyról szólva.
A tíz történet felkészítheti lelkünket, hogy végül december 24-én ne a testünk ünnepeljen és ne hulla fáradtan rogyjunk le a megterített asztalhoz, az amúgy vélhetően csodálatosan ragyogó, feldíszített fenyőfa mellett. A Király Levente szerkesztésében összeállított könyvben minden egyes epizód a december 24-éről szól, klasszikus szerzők tollából, így novellát, elbeszélést olvashatunk többek között Jókai Mórtól, Kosztolányi Dezsőtől, Lev Tolsztojtól és E.T.A. Hoffmanntól.  A könyv egyetlen hibája talán, maga a megjelenés időpontja lehet(ne), hiszen a nagyáruházakhoz hasonlóan már novemberben, más aktuális ünnepek idején felkerült a boltok polcaira. Ugyanakkor ne feledjük, hogy a kötet hasznos lehet jövőre is, hiszen karácsony minden évben van…