Portrékötetben Robin Williams

„Fiam, rendben van, hogy színész szeretnél lenni, de nem ártana valami rendes szakmát is kitanulnod, mondjuk a hegesztést” – ezzel bocsátotta útjára önállósodásakor édesapja a nyáron tragikusan elhunyt Robin Williamst, akinek a közelmúltban jelent meg portrékönyve.

Mindannyiunknak jobb, hogy végül nem fogadta meg édesapja tanácsát Robin Williams, aki a fenti, rá jellemző humorral fűszerezett mondatot még az 1998-as Oscar-díj gálán mondta, miután átvette a legjobb férfi mellékszereplőnek járó szobrot a Good Will Hunting című filmben nyújtott alakításáért. Az Oscar-díjig valamint a számtalan kasszasikerig és világhírig különösen rögös út vezetett Robin Williams életében, amit a nemrégiben már nálunk is megjelent portrékönyvéből is megismerhetünk. Rengeteg érdekességet tudhatunk meg a kötetből a sokak által elsőként csak Morkként – Egy úr az űrből sorozatból – megismert világsztárról. Így egyebek közt azt, hogy eredetileg politológusnak készült, de hamar kibukott a főiskoláról, majd a világhírű New Yorki Juilliard művészképzőt is otthagyva végül humorista majd színész lett. Julliardos tanára, John Houseman tanácsolta neki, hogy próbáljon inkább szerencsét a stand up comedy műfajban, mert igazán az passzol a leginkább hozzá.
Stand up-os karrierje hamar beindult Los Angelesben, majd következett az 1978-ban induló Egy úr az űrből című sorozat, amiket számtalan komédiás szerep követett. A családi vígjátékok mellett pedig számos mára már klasszikussá vált moziban alakított maradandót, mint a Jó reggelt, Vietnám vagy a Holt költők társasága című filmekben.
„Azért kezdtem el komédiázni, mert más színpadra nem engedtek fel” – emlékezett vissza karrierjének kezdetére minden idők egyik legnagyobb nevettetője. „A füstös klubokból egyenes út vezetett a televízióba, majd a mozivászonra. Munkáját díjak sokaságával ismerték el, csillagászati gázsikat kereső hollywoodi sztárrá vált, de lélekben mindvégig megmaradt az éjszakai lokálok őrült temperamentumú, borotvaéles elméjű humoristájának” – olvasható a könyv ajánlójában.
A filmek, szerepek mellett pedig a kötetből megismerhetjük az augusztusban hatvanhárom évesen öngyilkosságot elkövető Robin Williams tragikus életszakaszait, drog- és alkoholproblémáit is. A Duna Könyvklub kiadásában megjelenő portrékönyvben elsősorban filmes szakírók részletezik Mrs Doubtfire életútját, amit az augusztusi gyászhír után még maga, az Egyesült Államok elnöke, Barack Obama is felelevenített.