Csütörtökön kezdődik az Ünnepi Könyvhét

Több mint háromszáz új kötettel várja a közönséget június 13. és 17. között a 90. Ünnepi Könyvhét és 18. Gyermekkönynapok. Újdonság azonban, hogy a hagyományos helyszínt, a Vörösmarty teret, annak átépítése miatt elhagyva, ez alkalommal a budapesti Duna-korzón rendezik meg a könyves sokadalmat. 

Kép forrása

Új helyszínen
Gál Katalin, az ünnepi könyvhetet szervező Magyar Könyvkiadók és Könyvterjesztők Egyesülésének elnöke és igazgatója az eseményt beharangozó sajtótájékoztatón elmondta, hogy a Vigadó tér és a Március 15. tér közötti területen csaknem százhetven kiadó és könyvesműhely kínálatából válogathatnak az irodalomkedvelők. A rendezvényen háromszáz új kötet és mintegy ezer dedikáltatási lehetőség várja az érdeklődőket. A könyvheti listán vannak verseskötetek, prózakötetek, esszégyűjtemények, irodalomtudományi és történelmi munkák. A könyvheti újdonságokat tartalmazó, 20.000 példányban kiadott, színes prospektus nem csupán a könyvheti helyszínekre, hanem az ország többszáz könyvesboltjába is eljut.
Ágoston Zoltán, a Jelenkor folyóirat főszerkesztője a sajtótájékoztatón arról beszélt, hogy a könyvhét idei kínálata kiegyensúlyozott, rengeteg jó könyv született, bár talán hiányoznak az olyan művek, amelyekre az ember azt mondhatná, hogy „beszakad tőle az asztal”.
A lírai termésből Ágoston Zoltán mások mellett Nádasdy Ádám, Keresztesi József, Lackfi János, Peer Krisztián, Fodor Ákos, Tornai József és Tőzsér Árpád új versesköteteit, a prózai kínálatból három vajdasági szerző, Végel László, Balázs Attila és Vasagyi Mária, valamint Závada Pál, Schein Gábor és Péterfy Gergely regényeit emelte ki.
A magunk részéről tegyük e felsoroláshoz Jankovics Marcell Trianonról szóló különleges kötetét, amelytől, ha talán nem is „szakad be az asztal”, mindenképpen a könyvheti kínálat legizgalmasabb darabjai közé tartozik. 

Kép forrása

Tabuk nélkül

A fővárosi rendezvényt csütörtök délután Simon Márton költő nyitja meg. A vidéki események idén Miskolcon, Szőcs Géza költő beszédével kezdődnek. Idén is sok vidéki városban (pl. Győrben, Kecskeméten, Szegeden, Nagykőrösön, Balatonfüreden, Ózdon, Esztergomban, Szolnokon, Hódmezővásárhelyen, Nyíregyházán, Miskolcon, Dunaújvárosban, Nagykátán, Székesfehérváron, Debrecenben, Kiskunfélegyházán) lesz könyvheti rendezvény, a budapestihez hasonló könyvvásárral dedikáltatási lehetőséggel, pódiumbeszélgetésekkel, könyvbemutatókkal.
A könyvhét gyermekirodalmi termését Both Gabriella újságíró-szerkesztő mutatta be. Hangsúlyozta: 2019-ben mintegy száz gyerekkönyv jelenik meg a könyvhétre, köztük Berg Judit, Bán Zsófia és Zalka Csenge Virág kötetei.
Ma már biztosan kijelenthető, hogy felnőtt a magyar gyerekirodalom, és végre a rangjának megfelelően van kezelve – fogalmazott Both Gabriella, hozzátéve, hogy ma már nincsenek tabuk a gyerekirodalomban. Lehet olvasni a hagyományostól eltérő családmodellekről, a diszlexiáról és számos más gyerekeket mélyen érintő jelenségről és problémáról, amelyről korábban hallgattak a gyerekkönyvek.

Kép forrása

Hajóval a Dunán
Az Ünnepi Könyvhét izgalmas színfoltjaként a Magyar Könyvkiadók és Könyvterjesztők egyesülése négy alkalommal egyórás sétahajózásra hívja a Duna-korzó közönségét. Mesehajó indul szombaton és vasárnap 14 órától a Vigadó tértől, melyen szombaton a Könyvmolyképző Könyvet könyvért játékán vehetnek részt az érdeklődő, ifjabb olvasók. A Móra Kiadó is érdekes meglepetésekkel várja a mesehajón az érdeklődő gyerekeket. A vasárnapi programjuk címe: Időutazás Esterházy Pál világába Molnár Krisztina Ritával.
Irodalmi hajóra szállhatnak a műfaj kedvelői a Vigadó téren: szombaton 15.30-tól a Hatszín Teátrum Dilettánsok, dilettánsok – egy óra a magyar irodalom legrosszabb verseivel című programjával szórakoztatja a közönséget. Fellépnek: Georgita Máté Dezső, Kövesdi Péter és Nádasdy Ádám. Vasárnap pedig a Könyvmolyképző Az élet nagy titkai On Sai könyveiben című programmal készül a felnőtt olvasóknak. A rendezvények ingyenesek, de regisztrálniuk kell az érdeklődőknek.

Kép forrása

Margó Fesztivál
Az Ünnepi Könyvhéttel egyidőben, június 12-től 16-ig zajlik a Margó Irodalmi Fesztivál, melynek az elmúlt évekhez hasonlóan a Petőfi Irodalmi Múzeum ad helyet. A rendezvényen szerdán külön megemlékeznek a nemrégiben elhunyt Térey Jánosról – mondta el Valuska László fesztiváligazgató.
Az ingyenes fesztivál célja, hogy rendhagyó szerzői estekkel, színházi produkciókkal és koncertekkel tegye közösségi élménnyé az irodalmat és teremtsen kapcsolatot az irodalom és társművészetei között. 
A fesztiválon számos könyvheti újdonság, köztük Szilágyi István, Péterfy Gergely, Háy János és Tóth Krisztina új köteteinek bemutatója, koncertek, beszélgetések, szombaton pedig gyerekprogramok várják a közönséget.
Június 13-án 17 órától kerül sor a Petőfi Irodalmi Múzeumban a könyvhéttel majdnem egyidős, több évtizedes múlttal rendelkező hagyomány, a Szép Magyar Könyv Verseny díjainak átadására öt kategóriában, valamint a köztársasági elnök, a miniszterelnök, a főpolgármester különdíjának és a Tamás László-emlékdíjnak az átadására.
A Könyvhét honlapján megtalálhatóak a könyvheti dedikálások, a budapesti, vidéki programok és a könyvheti újdonságok listája. A Szép Magyar Könyv Verseny 2018-as mezőnyének legjobbjait is megismerhetik az érdeklődők.