Szent István és Imre herceg, mint szuperhősök

A Királyok és keresztek című kötet a 2017-ben kiadott, a magyar történelem korai évszázadait, tehát Szent István, Imre herceg korát, az akkor vívott csatákat és históriáikat bemutató képregény könyves változata. Vagyis ez egy képregény-könyv. S mint olyan, hősökről, elszántságról, bátorságról, szép harcokról szól.

Kép forrása

„A Királyok és keresztek története Szent István életének utolsó évtizedében kezdődik. Az öregedő király harminc évnyi béke-időszak alatt megszilárdította hatalmát, elindította a Magyar Királyságot a modernizálódás, fejlődés útján. De nem adatik meg neki a békés és nyugodt öregkor: a határokon újabb hódító seregek tűnnek fel, és a trónutódlás terén is előre nem várt, tragikus eseménnyel kell szembenéznie.” Így ajánlja a kötetet, illetve az aköré épülő termékcsaládot a könyv címét viselő honlapján a kiadó. 
Látható, hogy - miként a honi filmgyártásról gondoskodók - úgy a könyvpiaci szereplők is eldöntötték, hogy végre-valahára új eszközökkel is bemutatják a magyar történelem szép és izgalmas korszakait. A Királyok és keresztek is egy ilyen vállalkozás, a képregény 2017-ben került a boltok polcaira, a képregény-könyv pedig egy idei termés, vélhetően már szerepelni fog minden fontos 2019-es könyvfesztiválon, könyvvásáron. Jó ötletnek tűnik, hogy a fiatalok és gyermeki lelkű felnőttek körében továbbra is népszerű képregénykultúra sajátságos világával újra reflektorfény világítsa meg a magyar história ezeréves történeti kincsestárát, melyben bőséggel található dicsőséges időszak és klasszikus és mai értelemben is példaképértékű hős. Egyértelmű, hogy szükséges a magyar identitás erősítése, és ezzel egyenértékűen fontos a magyar történelem, a magyar hagyományok, a magyar kereszténység történetének bemutatása. A Királyok és keresztek, akár képregény, akár képregény-könyv, vagy társasjáték formájában jut el a közönséghez, jó helyre jut, jó célt szolgál és jó tartalmat, jó üzenetet közvetít.