Fölösleges könyvtárosok?

Azt persze mindenki tudja, hogy a robotizáció, automatizáció egy rakás munkahelyet meg fog szüntetni. A technológiai fejlődés ugyanakkor valószínűleg több állást fog létrehozni, mint amennyit fölöslegessé tesz. Legalábbis hosszabb távon, mert a közeli jövőben erre még nem számíthatunk. Ez derül ki a Világgazdasági Fórum The Future of Jobs Employment, Skills and Workforce Strategy for the Fourth Industrial Revolution című tanulmányából
Minket azonban most nem ez érdekel, hanem az: helytálló lehet-e a tanulmány könyvtárosokra vonatkozó jövendölése.


Kép forrása 

A Világgazdasági Fórum tanulmány annak a vizsgálatnak az eredményeit mutatja be, amelyet Két oxfordi professzor, Carl Benedikt Frey és Michael A. Osborne végzett el néhány esztendeje, s amelynek során több mint hétszáz állást vizsgáltak meg az automatizálhatóság szempontjából.  Listájukról kiderül, hogy két évtizeden belül 98 százalékos eséllyel megszűnhetnek a telemarketingesek, a bírók és játékvezetők, a modellek, a bankpénztárosok, a könyvelők és sok egyéb dolgozó munkahelyei. Rendben. Talán így lesz. Nem is nagy baj. 
De, hogy a könyvtárosok munkája is fölöslegessé válik, azt nehezen tudjuk elképzelni. Pedig a két jövőkutató 99 százalékra teszi ennek valószínűségét. 
Carl Benedikt Frey és Michael A. Osborne úgy érvek, hogy a könyvtári szolgáltatás majd minden eleme automatizálható. Digitális katalógusok, ma is vannak, keresést segítő tartalmi összefoglalók ugyancsak léteznek, automatizált kiadás és visszavétel szintén létező rendszer. Akkor pedig mi szükség volna könyvtárosra, teszi fel a kérdést a két kutató, akiknek meggyőződése, hogy a könyvtárak teljes automatizációja csak idő kérdése.
Én meg azon elmélkedek, hogy ebben a jövőben kinek fogják föltenni az olvasók azokat a lehetetlen kérdéseket, amelyekkel eddig a könyvtárosokat bombázták. Akik, ugye minden elképzelhető és elképzelhetetlen felvetésre tudják a választ. Ezért könyvtárosok…