Hétfőtől Országos Könyvtári Napok

Ebben az esztendőben immár tízedik esztendeje rendezi meg az Informatikai és Könyvtári Szövetség az Országos Könyvtári Napok eseménysorozatát. Az október 5-én, hétfőn kezdődő és 11-én, a Könyves Vasárnappal záruló rendezvényen az idén csaknem kétezer intézmény, több, mint hatezer programmal várja a betű barátait.

A szervezők 2006. óta mindig megújuló tartalommal alakítják a könyvtári napok programját, s a rendezvény népszerűségét tükrözi, hogy tavaly kétszázharmincezer érdeklődő vett részt a rendezvénysorozat valamelyik eseményén. Idén, a péntekig beérkezett regisztrációk szerint ezerhatszázhúsz településről ezerkilencszáztizenkét intézmény hatezeregyszázhét programmal várja a könyvtárlátogatókat.
Ebben az évben a Nagy Könyvtári Show keretében a könyvtárak sokszínű szolgáltatásait mutatják be az intézmények, elsősorban arra hívva fel a látogatók figyelmét, hogy a könyvtári szolgáltatások olyan, mindenki számára hozzáférhető lehetőségek, amelyek a tájékozódáshoz, a tanulásához, és sokféle szabadidős és közösségi tevékenységéhez nyújtanak komoly keretet.
Az idei év újdonsága az országosan több mint száz kistelepülésen elinduló könyvtár-mozi szolgáltatás, amely nem pusztán a könyv- és filmkultúrát kapcsolja össze, de arra is lehetőséget kínál, hogy gondolatébresztő eszmecserére hívja a helyi közösség tagjait.
Október 11-én, a Könyves Vasárnapon a könyvtárak rendkívüli nyitva tartással, rendhagyó programokkal, sokféle meglepetéssel várják az olvasókat. A kisgyerekes családok fogadására mesékkel, gyerekdalokkal, izgalmas játékokkal, bábműsorokkal készülnek, a délutáni és esti órák hangulatos együttléte, zenés, táncos kínálata pedig főleg a felnőtteknek szól. A sokféle könyvbemutató, előadás, kiállítás, játék és vetélkedő között gyerekek és felnőttek egyaránt találhatnak kedvükre valót.
Ramháb Mária, az Informatikai és Könyvtári Szövetség elnökének köszöntője szerint „az évente változó, de mindig egymásra épülő tematika, a különböző korosztályok eltérő igényeire és érdeklődősére, a bennünket körülvevő gyors változásokra figyelés tette a szakma legjelentősebb, legtöbb érdeklődőt megmozgató programsorozatává ezeket az október eleji napokat. Bízunk benne, hogy az idei Országos Könyvtári Napok méltó lesz a 10. jubileumhoz, a lakosság hasonló érdeklődéssel fogadja a sok érdekes programot, mint eddig, így ismét több ezren lesznek, akik megtanulják és továbbadják az idei hívogatást: A könyvtárba mentem! Gyere utánam!”