Boszorkányosan jó kisregények nyolc éven felülieknek

Vicces, fordulatos és szinte biztos, hogy magára ismer benne a kisiskolás olvasó. Talán ez a mesterhármas a titka azoknak a kisregény-sorozatoknak, amik már nemzetközi porondon bizonyítottak. Vajon a magyar gyerekeknek is elnyerik a tetszésüket?

Mondják, az alsósoknak nehéz olyan könyvet választani, amit már önállóan tudnak olvasni a szabad idejükben. Legyen kellően izgalmas, de ne túl rémisztő. Nevettessen meg, de olyan poénok legyenek benne, amik nem csak a felnőtteket (vagy magát az írót) szórakoztatják. Ne hemzsegjen ismeretlen szavaktól és a fejezetek lehetőleg úgy végződjenek, hogy muszáj legyen beleolvasni a következőbe. Az sem baj, sőt pluszpont, ha a főszereplő valamiért különleges. Mondjuk kilóg a sorból, folyton bajba kerül, de végül mégiscsak ő lesz a nap hőse.


Botcsinálta boszi

Belelapozva, azonnal ismerős lesz a helyszín, a karakterek, sőt még a seprű és a macska is. Nem véletlenül. A Botcsinálta boszi-sorozatot olvasta gyerekkorában a Harry Potter-könyvek szerzője is. Valószínűleg ez a kedves és dementoroktól mentes sorozat rengeteget adott az alapötlet megépítéséhez, és kiváló kezdés lehet a gyerekeknek, hogy belépjenek az olvasás és a varázslóiskolák világába. A nyolc regény, amelyből idén három lesz elérhető magyarul, egy-egy fordulatos kalandot ölel fel, melyek főszereplője a kissé kétballábas, de amúgy roppant szerethető Mildred, Kotkot kisasszony boszorkányakadémiájának diákja. Hogyan alakulnak küzdelmei Ethellel, az iskola eminens, de cseppet sem kedves tanulójával és saját balszerencséjével? Kiderül a Botcsinálta boszi, a Botcsinálta boszi visszatér és a Botcsinálta boszi – Ethel bosszúja című kötetekből.

A könyvekből több filmsorozat, többek között Netflix-széria is készült.  


Sárkány Akadémia

Aki szerette az Így neveld a sárkányodat rajzfilmeket, imádni fogja Alastair Chisholm író és rejtvénykészítő nyolc éven felülieknek szóló, nemzetközi sikereket elért sorozatát. A fantasydíszletek között játszódó regényekben különböző családi háttérből érkező gyerekek történetét követhetjük nyomon, akik mind meghívást kapnak a titkos Sárkány Akadémiára. Ebben a különleges iskolában tökéletesíthetik a sárkányukkal való kapcsolatukat, harctudásukat és rengeteg dolgot tudhatnak meg önmagukról is, aminek nemcsak ők, de az olvasók is hasznát vehetik kamaszkori önkeresésük közben. A sorozat eddig magyarul megjelent kötetei: Tomas és Vasbőrű, Kiara és Ezüsttolvaj.


Izzy-könyvek

Izzy az az általános iskolás kislány, akinek be nem áll a szája, minden érdekli, egy pillanatra sem marad nyugton és a fantáziája nagyjából végtelen. Nem véletlen, hogy könyvekben elmesélt történeteiben a leghétköznapibb iskolai helyzetekből is simán kihoz egy ufótámadást, a francia cserediákban pedig percek alatt azonosítja a mindenre elszánt beépített ügynököt. Ahogy Izzy, a barátai is nagyon mókás karakterek, igazi egyéniségek, akikkel a mi gyerekeink is szívesen barátkoznának, vagy már lehet, hogy barátkoznak is. Pamela Butchart eddig magyarul megjelent köteteinek címe: Űrlény lett a tanárnőm!, A kém, aki szerette a menzakaját.


Hogyan lettem mesehős?

Ez a könyv ugyan több szempontól is kakukktojás – nem sorozat és a szereplők kora miatt inkább nyolc év alattiaknak szól –, mégsem maradhat ki az ajánlóból, mint friss kisregény. Az ismert színész, komikusból lett író, Ben Miller második magyarul megjelent könyve szinte garantáltan magával ragadja a gyerek és felnőtt olvasót egyaránt. Ahogy az Amikor megmentettem a karácsonyt, a Hogyan lettem mesehős? is egy ismert történetre – a Csipkerózsika című mesére – épül, végig körüllengi egyfajta rejtély, s a gyerekszereplők kapcsolatba kerülve a mese szereplőivel izgalmas, álomszerű kalandban vesznek rész. A Hogyan lettem mesehős? gyerekszereplői egy testvérpár, akik a házuktól nem messze a semmiből megjelenő különös nagyáruházon keresztül jutnak el Csipkerózsika meséjébe. Bár a Grimm testvérek történeteit többnyire kisgyerekeknek olvassuk, ez a kaland abszolút fenntartja az általános iskolások rajzfilmeken edződött érdeklődését is.