Az előretolt helyőrség íróakadémia új pályázata fiatal írók számára

Az Előretolt Helyőrség Íróakadémia pályakezdő szépíró kategóriában tett közzé pályázati felhívására olyan 18 és 25 év közötti szépreményű tehetségek jelentkezését várják, akik még nem rendelkeznek önálló szépirodalmi kötettel, de már fel tudnak mutatni tehetségüket bizonyító írásműveket, és úgy érzik: alkotói pályájuk kibontakozását elősegítheti az Előretolt Helyőrség Íróakadémia oktatóinak iránymutatása, szakmai tapasztalata, egy alkotói közösséghez való tartozás, a pályakezdés nehézségeinek áthidalásához nyújtott szakmai, szellemi és a későbbiekben anyagi támogatás.


Kép forrása

Az íróakadémiai képzés időtartama 3 tanév. A képzés első tanévében a KMTG a pályázat nyerteseinek egyedülálló tanulási és továbbképzési lehetőségeket kínál jeles írók irányításával, továbbá a pályázat nyertesei korszerű önmenedzselési módszereket sajátíthatnak el.

A képzés második tanévétől, azaz a 2023/24-es tanévtől kezdődően a pályázat nyerteseinek a KMTG egy tanévre szóló, havi nettó 100 000 (százezer) Ft művészeti tanulmányi ösztöndíjat ítél oda. Amennyiben a növendék teljesíti az Íróakadémia szakmai elvárásait, a KMTG további 1 tanévre szóló a szerződést köt a növendékkel. 

A KMTG közreműködik továbbá a szerzők arra érdemes műveinek megjelentetésében, író–olvasó-találkozók, fellépési lehetőségek szervezésében, gondoskodik a médiajelenlétről, valamint elősegíti a szerzők szakmai érdekeinek érvényesítését.

A korábbi évek tapasztalatai alapján elmondható, hogy az Íróakadémia által biztosított képzés beváltotta a hozzá fűzött reményeket. Számos tehetséges és elhivatott pályakezdő élt a felkínált lehetőségekkel, és lépett önálló kötettel az irodalomkedvelő, műértő közönség elé.

Az Előretolt Helyőrség Íróakadémia gondozásában, az Enumeráció című debütsorozatban az itt pallérozódó ifjú szerzők tollából már 29 kötet jelent meg, és továbbiak várnak megjelenésre.

Az Íróakadémiát büszkeséggel tölti el az is, hogy az elmúlt években oktatóik, akadémistáik és volt hallgatóik részére különféle szakmai fórumok és bizottságok számos nívós szakmai díjat és ösztöndíjat ítéltek oda.

Ha más nem, ez megbízhatóan jelezné az itt folyó szakmai munka minőségét, de hát ugyanezt teszik a bőségesen érkező kritikai és az olvasói visszajelzések is.

A pályázatok benyújtásának határideje 2022. szeptember 11., vasárnap, éjfél.

A pályázatokról további információkat szerezhetnek a KMTG honlapjáról:

https://kmtg.hu/palyazatok/