Átölel a múlt – Időutazás a Bartók Béla téren

MEGJELENT: 2021. augusztus 12., csütörtök | SZERZŐ: Tóth Bence

Az idei nyár rendhagyó lesz a székesfehérvári Koronázási Szertartásjátékok történetében. A szervezők nyilatkozata szerint „túl későn szabadultunk meg a járvány kötöttségeinek fogságából ahhoz, hogy új szertartásjátékkal, új királytörténettel” lépjen a fehérvári Vörösmarty Színház a közönség elé. Az évtizedes hagyomány azonban nem szakad meg.  Ebben az évben a megszokottól eltérő formában, a Rákóczi Szövetség és a színház négy évvel ezelőtt életre hívott Kárpát-medencei színjátszó táborárának közössége szervezi az előadást. Idén tehát a határon túli fiatalok hoztak létre előadást, amely a megkoronázott királyok életét meséli el. Az előadást Lőrincz Zsuzsa írta és rendezte, vele beszélgettünk. 


– Hosszú, több hónapos előkészítő folyamat előzi meg a próbákat, a Szertartásjáték létrehozását, így a jelenlegi bizonytalan járványügyi helyzetben, nem láttuk biztosítottnak, hogy megvalósulhat az előadás. A Rákóczi Szövetséggel kötött együttműködésünket viszont mindenképp folytatni szerettük volna, ezért idén is sor került a IV. Kárpát-medencei színjátszó táborra, ahová huszonkét gyerek érkezett Felvidékről, Vajdaságból és Erdélyből.

Milyen koncepció mentén készül az előadás?

– Kis Visszatekintő Játékunk tulajdonképpen egy időutazás, a szövegkönyvet a nyolc éven át bemutatott Koronázási Szertartásjátékok szövegeiből állítottam össze, dramaturgiailag hasonló koncepció mentén készült. Liturgikus részek és a királyok életének történetéből kiragadott jelenetek váltakoznak egymással. Egyed Attila színművész a művészi beszéd rejtelmeibe avatja be a résztvevőket, külön-külön is foglalkozik a szereplőkkel. Molnár G. Nóra, aki most végzett a Színművészeti Egyetemen Fizikai színházi koreográfus-rendező szakon, ő elsősorban a színpadi mozgásban, koreográfiák megalkotásában a társam.

– Évről-évre pozitívak a résztvevők visszajelzései a táborról, sokan térnek vissza a koronázó városba. Miben rejlik a tábor titka?

– A fiatalok önkeresési folyamatában, az önmaguk és a világ megértésében nagyon fontos segítséget tud nyújtani a dráma, a színpadi játék. Erre a táborra különösen igaz, hogy nem a teljesítmény, hanem a részvétel a fontos, mindenki saját habitusának megfelelően azt viszi magával az egy hét után a táborból, amit össze tud gyűjteni magának.

– Vajon mit jelent ma a fiataloknak első királyaink története?

– Az Árpád-ház története fordulatos, a magyar történelem egyik legizgalmasabb korszaka. 301 év, amely a legtöbb szentet adta nekünk, ugyanakkor horrorjelenetekben is bővelkedik: titokzatos halálesetek, családon belüli kegyetlen gyilkosságok sora... Az Árpád-házi királyokat idéző darabban a múlttal való találkozás, a saját történelmünkkel való szembenézés többletjelentőséggel bír, hiszen határon túlról érkezett fiatalok játsszák.

– Van annak jelentősége, hogy ezek a fordulatos történetek nem csak családi drámák, hanem nemzeti történelmünk fontos legendái?

– Történelmünket, hagyományainkat ismerni kell, mint egy saját batyut, amit születésünkkor kapunk. Életünk során, mindig dolgunk lesz vele. Hiszen még megtagadni, eldobni is csak azt lehet, ami már egyszer a mienk volt. Ez nem megúszható folyamat. Én is erdélyi vagyok, tudom, hogy mennyire mást jelentett nekünk a magyarságunk... A gyökerek (jó esetben) nem lekötnek, hanem stabilan tartanak. És minél jobban meg tudjuk vetni a lábunkat, annál szabadabban, bátrabban és messzebbre rugaszkodhatunk. Ha nincs mitől elrugaszkodnunk, akkor csak egyhelyben szökdécselünk...

– Hol és mikor lesz látható az előadás?

– A felújított Bartók Béla téren felállított szabadtéri színpadon játsszuk augusztus 14-16.-án 20.00 órától. Ingyenes regisztrációs jegyek a Vörösmarty Színház Jegyirodájában érhetőek el.

Képek forrása


Megosztás

Egypercesek

Az utazás – podcast kritika - ajánló

Az utazás – podcast kritika - ajánló

Ízig-vérig fekete komédiát kapunk

Kalapács alatt Emile Zola egyetlen regényének kéziratai

A kézirat árát előzetesen 100-150 ezer euróra becsüli a párizsi Sotheby's aukcósház

Átadták a Déry-díjat

Idén Gács Anna esszéista, irodalomtörténész, Solymosi Bálint író, költő és Zádor Éva műfordító részesült az elismerésben

Egy fekete író tapasztalatairól szóló szatirikus regény nyerte el az amerikai szépirodalmi Nemzeti Könyvdíjat

A 43 éves Jason Mott a kívülállóknak, a furcsáknak, és azoknak ajánlotta a díját, akiket zaklattak és félreértetek

Tandori Dezső hagyatékával gazdagodott az Apor Vilmos Katolikus Főiskola

Az intézmény a köteteket egy külön, erre a célra speciálisan átalakított, zárható polcrendszerrel ellátott helyiségében helyezte el, amelyet dedikáltan Tandori Dezső és Ágnes hagyatéknak neveztek el