Boszorkányok elveszett könyve

A boszorkányokról írni mindig hálás téma, a népmeséktől kezdve a horrortörténeteken át a világhírű Harry Potter-szériáig számtalan műfajban megjelennek, sokszor a legyőzendő rút banyaként, máskor szépséges de kegyetlen törtetőként, ám akad olyan mese is, amelyben bűbájos teremtésként éppen ők a főhősnők. Ha pedig az író némi kreativitással belekever a sztoriba néhány megértő vámpírt, egy két komisz démont, titkos könyveket és elfeledett tudományokat az ismerős elemekből máris sosem látott új világot teremt az olvasók számára. 

Kép forrása

Boszorkányok vére
Ezt teszi Deborah Harkness amerikai írónő, a Kaliforniai Egyetem történelemprofesszora A boszorkányok elveszett könyve című regényében.
A regény főhőse Diana Bishop különleges és félelmetes erők örököse: a hajdani salemi boszorkányok egyikének egyenes ági leszármazottjaként magában hordozza az elemi mágiát. Csakhogy Diana szembefordul a családi hagyományokkal, s pontosan az ellenkező irányba indul el: szigorúan tudományos eszközökkel élő történész-kutató lesz belőle. 
Oxfordban kutatva a könyvtárban egy különleges könyvvel találja szemben magát, de ellenáll a kötet vonzásának, s nem próbálja megfejteni annak a titkát. 

Kép forrása

A titokzatos kézirat
Az Ashmole 782 névre hallgató kézirat azonban nem olyan dolog, amit figyelmen kívül lehetne hagyni, pusztán a megérintése is sokkolja Dianát, akinek ezt követően megjelennek az egyébként láthatatlan, túlvilági teremtmények. 
Az írást Elias Ashmole alkimista vetette papírra még a tizenhetedik században, a legendák szerint tartalmazza a lények keletkezésének történetét s olyan titkokat is, melyek gyökeresen megváltoztathatják a világ sorsát.
Bár a lány ijedtében egyből megszabadul a kézirattól, annak hatása azonban nem múlik el, s Diana maga válik a tudás hordozójává. 

Kép forrása

Együtt a világ ellen
Hogy legyen némi bonyodalom, sorra jelennek meg a szkriptúra iránt aktívan érdeklődő túlvilági lények. Diana démonok, vérszívók és ellenséges boszorkányok céltáblájává válik, így kénytelen szövetséget kötni Matthew Claremont professzorral, aki nem mellesleg egy ezerötszáz éves vámpír. Együtt próbálják meg felfedni a rejtélyt, és megtörni a kézirat átkát és természetesen szembe szállnak mindenki mással, hogy megóvják a titkokat és egymást…