Indul a hősképzés!

Jelentőségéhez méltó körülmények között, a Magyar Nemzeti Bank egyik előadótermében, államtitkár, helyettes államtitkár, bankigazgató méltatása mellett mutatta be tegnap a Pénziránytű Alapítvány újonnan kifejlesztett, s Magyarországon egyedülálló pénzügyi oktatójátékát. A fejlesztés célja a pénzügyi tudatosság és persze a korszerű gazdálkodási ismeretek terjesztése. Ám a részletekről beszéljenek a résztvevők!

Kép forrása

Több mint kétszázezer gyerek
Hergár Eszter, a Pénziránytű Alapítvány kuratóriumának elnöke arra hívta föl a figyelmet, hogy a Magyar Nemzeti Bank már egy évtizede támogat olyan projekteket, melyek fejlesztik a pénzügyi tudatosságot. Az elmúlt időszakban megjelent tankönyvek után a tananyag most a telefonon és tableten is elérhető, sőt digitális játék formájában is feldolgozható. Elmondta, hogy munkájuknak is köszönhetően a következő tanévben több mint kétszázezer gyerek tanulhat pénzügyi és gazdasági ismereteket általános és középiskolában.
A Pénzügyi Hősképző játékról pedig – afféle bevezető gyanánt – elárulta, hogy a játék életszerű példákon keresztül mutatja be a diákoknak, hogy milyen pénzügyi kihívásokkal szembesülnek a való életben. 

Kép forrása

A Pénzügyi Hősképző
Az újonnan kifejlesztett Hősképző játékot Merényi Zsuzsanna, a Pénziránytű Alapítvány oktatási igazgatója mutatta be, a jobb érthetőség végett beillesztve az új kezdeményezést az eddig kidolgozott tananyagai közé.  

A játék a Küldetések a Pénz világában című tankönyvhöz kapcsolódik, vagy pontosabban arra épül, annak információanyagát hivatott játékos, szórakoztató formában feldolgozni. A játékos játékkaraktert választhat, majd különböző küldetéseket kell végrehajtania. Képkiválasztó, párosító, képkirakó, és mindenféle egyéb játékon keresztül ismerkednek meg a diákok a valóságban is előforduló pénzügyi helyzetekkel. A tizenegy küldetésen és több mint száz kihívás sikeres teljesítéséért pontokat gyűjthetnek, melyeket a játék során felhasználhatóak, illetve a Pénziránytű BankVelem programjában beválthatóak.


Kép forrása


Tudatosság stratégia
A kezdeményezést, illetve az eredményes fejlesztést üdvözölte Bódis József oktatási államtitkár, rámutatva, hogy a játék a hamarosan megjelenő új Nemzeti Alaptanterv célkitűzéseit is támogatja. Ugyancsak gratulált a fejlesztéshez Balogh László pénzügypolitikáért felelős helyettes államtitkár, aki szerint a pénzügyi tudatosságra irányuló stratégia „apró pénzre váltása” zajlik jelenleg, és ennek egyik eleme ez az élményalapú applikáció. Windisch László a Magyar Nemzeti Bank alelnöke szintén elismeréssel szólt az ötlet megálmodóiról és megvalósítóiról, majd elmondta, hogy a Magyar Nemzeti Bank vezetői úgy gondolják, nem tud egy ország pénzügyileg stabil lenni, ha a pénzügyi műveltség alacsony a népesség körében. A ország versenyképessége szempontjából is fontos, hogy már a gyerekeknek is átadjuk a pénzügyi ismereteket.