Hamarosan érkeznek a tankönyvek

A tankönyveket gyártó hazai nyomdai konzorcium központjában, a debreceni Alföldi Nyomdában tartott sajtótájékoztatót az Oktatásért Felelős Államtitkárság. Az eseményen részt vett a tankönyvek jelentős részét kidolgozó Oktatásfejlesztő és Kutató Intézet (OFI), a tankönyvek kiszállításáért felelős Könyvtárellátó Nonprofit Kft. (KELLO) vezetője, valamint Pósán László, az Országgyűlés oktatási bizottságának alelnöke is. A sajtóeseményen többek között elhangzott, hogy az ígéreteknek megfelelően az állam átvállalja az általános iskolák alsó tagozatán tanuló diákok tankönyveinek költségeit. Tehát minden alsós ingyen kapja meg tankönyveit. A kiadványok nagy része már elkészült, így iskolakezdésre ott lehetnek a tankönyvek minden iskolában. A könyvek idén átlagosan öt százalékkal kevesebbe kerülnek, mint tavaly, a tanulók kétharmada pedig ingyen kapja meg azokat.

Már nem kísérleti

Palkovics László, az Emberi Erőforrások Minisztériumának (EMMI) oktatásért felelős államtitkára elmondta, az elmúlt három évben kifejlesztett több mint százhatvan kísérleti tankönyvet már végleges, javított formában kapják meg a diákok és a tanárok. Pósán László alelnök pedig üdvözölte, hogy a kísérleti tankönyvek véglegesítése előtt kikérték a szakma véleményét, amit figyelembe is vettek a módosításkor. Az idei tankönyvek döntő többsége elkészült, július végére az összes, azaz több mint tizenhárommillió kötet a KELLO raktáraiba kerül – jelentette ki az államtitkár.
A köznevelési kerekasztal munkájára is utalva Palkovics aláhúzta, 2018–2019-ben új nemzeti alaptanterv lesz, amelynek a kidolgozása jelenleg is tart, de már szeptembertől több változással is találkozhatnak szeptembertől a pedagógusok és a diákok. Az EMMI államtitkára hangsúlyozta, csökken a kötelező, és nő a választható tananyag mennyisége. Ennek arányosítását a pedagógusok dönthetik el. Hozzátette, külön munkacsoport foglalkozik a pedagógusképzés és továbbképzés rendszerével. Palkovics László kiemelte, az, hogy a tanári szakma mennyire perspektivikussá vált az összes vélelmezés ellenére, tavaly, tavalyelőtthöz képest 25%-kal növekedtek a pedagógus szakmákra jelentkezők száma. Hozzátette: „Idén, tavalyhoz képest további 13%-os növekedést látható. Szeretnénk azt, hogy az elkövetkező időszakban az egyetemek a pedagógus továbbképzésben kiemelt szerepet vagy tulajdonképpen kizárólagos szerepet kapnának.”
Az oktatásért felelős államtitkár tegnap megerősítette a sajtóban már hetekkel, hónapokkal ezelőtt megjelent hírt, miszerint az Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet január elsejétől nem az EMMI háttérintézményeként, hanem az Eszterházy Károly Egyetem részeként működik tovább, nagy önállósággal.

Újdonságok a tankönyvrendelés menetében
Több mint tizenhárommillió tankönyvet rendeltek az iskolák a szeptemberben kezdődő tanévre. Ezeket július 29-től szállítják az intézményeknek a Magyar Posta segítségével. Azokat szeptember 1-jéig minden iskola megkapja. Erről a Könyvtárellátó Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója beszélt. Tőczik Zsolt hozzátette, a tankönyvekért öt százalékkal kevesebbet kell fizetni idén, mint tavaly.
A KELLO ügyvezetője kiemelte, ebben az évben már több mint kétharmada a diákoknak térítésmentesen kapja a tankönyveket, és kevesebb, mint egyharmada az, akinek fizetnie kell a tankönyvekért.
A 2015/2016-os tanévtől a szállítás iskolai szinten történik. Ez az elmúlt évi gyakorlat szerint is egyszerűbbé tette a szállítást, az átadás-átvételt, illetve rugalmasságot hozott a diákok rendeléseinek változása esetén. Ezért idén is ezt a gyakorlatot követi a KELLO a kiszállítások kapcsán.
2016. augusztus végéig kapják tehát meg az iskolák a megrendelt tankönyveket. Az átadás idejéről és rendjéről az adott intézmény fogja tájékoztatni a szülőket.
Új lehetőségként a Könyvtárellátó a szülők számára is létrehozott egy internetes felületet, mely a www.szuloifelulet.kello.hu címen érhető el. Itt a szülők ellenőrizhetik gyermekeik adatait, illetve a fizetős diákok esetében nyomon követhetik a tankönyvrendelés pénzügyi részét is, ahol egyben ki is egyenlíthetik számlájukat. Fontos megemlíteni, hogy a szülőknek nem kötelező ellenőrizni ezeket az információkat, ez egy új kényelmi szolgáltatás. Az iskolák továbbra is kérhetnek előzetes szülői jóváhagyást.

Tankönyvbeszerzési lehetőségek pedagógusoknak, szülőknek
A Könyvtárellátó, honlapján a www.kello.hu-n létrehozott egy „TANKÖNYVRENDELÉS ELŐKÉSZÍTÉSE PEDAGÓGUSOKNAK” elnevezésű menüpontot, (http://kello.hu/tankonyvlista) ahol bárki átnézheti az aktuális tanévre szóló tankönyvek listáját, lekérdezhetik a rendelhető hit- és erkölcstan tankönyvek közül melyik mely bevett egyház oktatásához rendelhető, és információt találnak arról is, hogy a tankönyvjegyzéken szereplő tankönyvek közül melyek a nemzetiségi tankönyvek.
Természetesen a szülőknek, családoknak is széleskörű lehetőségeket kínál a Könyvtárellátó. Amennyiben a szülők nem az iskolán keresztül szeretnék megvásárolni gyermekük számára a tankönyveket vagy nem csak azt a tankönyvet szeretnék, amit az iskola választott, akkor a KELLO-nál többféle módon is lehetőségük nyílik a kiadványok beszerzésére. Tankönyvvásárlásra lehetőség van online felületen (webshop.kello.hu) és személyesen, a Kódex Könyváruház és Tankönyvcentrumban (1054 Budapest, Honvéd u. 5.).
Fizetési határidők és lehetőségek tekintetében érdemes tudni, hogy a fizetős diákok esetében a leszállított könyvek alapján számla készül, melyet a szülők az iskolától kapnak kézhez a tankönyvekkel együtt, egy egyszerűsített átadás/átvételi bizonylat kíséretében.
Befizetési határidő: 2016. szeptember 15.
Fizetésre lehetőség van a Szülői felületen, online módon, (Ez esetben a számlát is on-line tölthetik le.), átutalással, a számlán található bankszámlaszámra, és természetesen a kijelölt postahivatalokban, ahol utalvánnyal is fizethetnek a szülők. A postahivatalok listája ugyancsak elérhető a www.kello.hu oldalon.