Hadvezérek testközelben

Mindig kissé szorongva veszem kezembe azon eszközöket, amelyeknek az a célja, hogy „játékosan segítsék” a gyerekeket a tanulásban. Ha ehhez még ráadásul egy olyan kijelentés is párosul, hogy ez a könyv „újfajta módon” tárja elénk a tudnivalókat, akkor már szörnyű gyanú kerít hatalmába: megint csak egy értelmetlenül sokba kerülő, „spanyolviaszt” fogok a kezembe venni. Pont ezen analógia alapján álltam neki Julian Thompson Hadvezérek című könyvének vizsgálatához, amely aztán mélységes csalódást okozott nekem. 


Ismert és ismeretlen hadigéniuszok
A könyv harminc hadvezér élettörténetét és legkiválóbb csatáját eleveníti meg olvasója előtt. Olyanok harcai kelnek éltre, akiket tetteik és hadigéniuszuk egyértelműen kiemelt kortársaik közül. Ahogy az alcím is előre vetíti, a kötet az ókortól, „Nagy Sándor hódításaitól, (egészen mai világunk Sivatagi Viharát megtervező) Schwarzkopf tábornokig”, bemutatja nekünk azokat a férfiúkat, akik csatáik révén új irányba terelték az emberiség és a hadtudomány történetét. Az igazán megdöbbentő az, hogy annak ellenére, hogy mind a történetírás, tanulás és a csaták leírásai is közel állnak hozzám, a könyv által említett hadvezérek közül alig több mint felének tetteit tudtam felidézni előtanulmányaim alapján. Ugyanis Caesar, Grant, Wellington és Hindenburg mellett olyan férfiakkal is megismertet minket a szerző, mint Párma hercege, Szász Móric és Sir John Monash, akik fent említett társaikhoz hasonlóan képesek voltak megcselekedni a váratlant. Azzal, hogy a csatatéren voltak képesek megújulni, percek alatt új terveket kovácsolni és hadi tanulmányaikat sutba vágva nem az előző háborúk alapján tervezni meg az ütközetet – ők is fölényes győzelmet arattak ellenfeleik felett. És például szolgáltak az őket követő nemzedékeknek…


Egy-egy új kor nyitánya
A gyönyörűen kidolgozott, képekkel teli könyv még meglepetésekkel is tud szolgálni! Annak „titkos füleiből” az egyes hadvezérek legemlékezetesebb csatáit részletesen bemutató, csapatmozgásokat és tereptárgyakat is feltüntető térképeket húzhat elő az olvasó, és ezek segítségével  könnyedén átélheti a már megtörtént eseményeket. A hadvezérek életútját és cselekedeteit vázoló törzsszöveg tanulmányozása révén sikeresen elhelyezhetjük az adott korban a nagy jelentőségű győzelmeket/vereségeket, megértve azok hosszú távú következményeit is. A könyvet olvasva ugyanis realizálódott bennem: e hadvezérek nagysága nem abból állt, hogy néhány győzedelmes és dicső pillanatot szereztek nemzetüknek. Mindegyikük megváltoztatta a saját korát: Hannibál az elefántjaival, Napóleon a kötelező sorozással, Gusztáv Adolf a modern regula alkalmazásával, Guderian a bliztkrieg megvalósításával… a könyv rávezetett arra, hogy a történelmet, mint következmények láncolatát, egységes egészet vizsgáljam. Végre elszakadtam a TZ-k és zárthelyi dolgozatok által feldarabolt történelemszemlélettől!


Szállította, amit ígért
Nem hiszem, hogy sok olyan fiú létezik a világon, aki ne játszott volna el a gondolattal, hogy ő bizony hadvezér szeretne lenni! Katona, aki megváltja a világot, és hazájának visszaszerzi az elveszettnek hitt dicsőséget. Olyan ember, akire érdemes lesz emlékezni! Mert ne legyünk álszentek! A történelemoktatás majdhogynem csak csatákról és háborúkról szól – amelyek között társadalmi változások taglalásával ütjük el az időt. Julian Thompson könyve ráveszi az olvasóját, hogy megértse: a csaták szociális és társadalmi változásokhoz vezettek, amelyek segítségével mindig egy új korba lépett át az emberiség, amely elkerülhetetlenül egy új háborúba torkollott… Ezzel egy újfajta, egyetemen tanított, akadémikus történelemfelfogást érthetően sikerül bemutatnia a gyerekeknek! Ezt pedig, a fiúk dicsőség utáni vágyára rájátszva, tényleg játékosan teszi meg. Mindent megkaptam, amit ígért. Megéri a rá szánt pénzt! Amely ráadásul – a KELLÓ webáruházának akciója révén – jóval kevesebb is, mint gondolnánk!