Újabb béremelés a tanároknak nem csak középiskoláig

A tavalyi három és fél százalékos emelést követően 2016 szeptemberében átlagosan három egész négytized százalékos fizetésnövekedésre számíthat a mintegy százhatvanezer érintett, s az emelés, besorolástól függően, havi három- és tizenötezer forint közötti többletet jelent számukra.

Garanciák az életpályamodellben és a költségvetésben

A Kormány 2013-ban indította el a rendszerváltás utáni legnagyobb béremelési programot, amely 2017-ig tart, és öt év alatt átlagosan mintegy ötven százalékos emelést jelent – mondta el budapesti sajtótájékoztatója keretében Czunyiné dr. Bertalan Judit köznevelésért felelős államtitkár. Czunyiné hozzátette, hogy idén és jövő szeptemberben is nő majd a pedagógusok fizetése.
Az Emberi Erőforrások Minisztériumának (EMMI) államtitkára példaként említette, hogy egy főiskolai végzettségű, I-es kategóriába tartozó, tizenkilenc éve dolgozó tanár 2013-ban 149 145 forintot keresett, 2015 szeptemberében ez az összeg 257 150 forintra emelkedett, 2017-ben pedig 274 050 forint lesz. Egyetemi végzettség esetén 2013-ban 172 900 forintot keresett egy pedagógus, ez tavaly 283 794 forintra nőtt, 2017-ben pedig 304 500 forintra emelkedik majd.
Pedagógus II. besorolás esetén jelenleg egy főiskolai végzettségű pedagógus 282 865 forintot keres, amely 2017-ben 301 455 forintra nő, egyetemi végzettség esetén a jelenlegi 312 173-ról 334 950 forintra.
Czunyiné dr. Bertalan Judit emellett kiemelte, hogy a béremelés garanciái az életpályamodellben és a költségvetésben is biztosítva vannak.

Nyolc év után a felsőoktatásban is béremelés

A felsőoktatásban dolgozók is magasabb garantált bérekkel számolhatnak januártól. Bár ezt illetően az ígéret már korábban elhangzott, a tényleges intézkedésről szintén ezen a sajtótájékoztatón értesülhettek először az érintettek. Ez évtől kezdődően két év alatt, 2018. januárig összesen huszonöt százalékos fizetésemeléssel számolhatnak besorolástól és fokozattól függetlenül az oktatók, amelyből az első tizenöt százalék már idén januártól esedékes. A következő öt-öt százalékot, 2017-ben és 2018-ban teszi hozzá a Kormány. Palkovics László felsőoktatásért felelős államtitkár hozzátette, hogy 2008 óta a felsőoktatásban a bértábla nem változott, a jövedelemszint ugyan módosult, csaknem húsz százalékkal, de ennek az intézmények közötti és belüli eloszlása nem volt egyenletes.
Az intézkedés teljes költsége mintegy 15,8 milliárd forint, amelyet a központi költségvetés áll.
Az egyetemi tanárok bére jelenleg 437 000 forint, ami az emelések végeztével 2018-ra eléri az 554 000 forintot.
Elmondta azt is, hogy a nem oktatói kör számára 150 000 forintos bérminimumot határoztak meg, amelyet az intézmények gazdálkodnak ki. Ez a teljes rendszer szintjén öt milliárd forintot jelent, ami a felsőoktatási költségvetés egy százaléka – közölte az EMMI államtitkára.
Megemlítette, hogy a felsőoktatás átalakításáról szóló stratégia elfogadását követően először strukturális átalakítások zajlottak, amelyek után ebben az évben elkezdődhetnek a tartalmi átalakítások is. Utóbbinak része lesz majd az új nemzeti kiválósági program, amelynek részleteit nemsokára bejelentik.

Közben milliárdok informatikai fejlesztésre a köznevelésben
A Klebelsberg Intézményfenntartó Központ (Klik) csaknem 12,5 milliárd forint támogatásból komplex informatikai fejlesztést valósít meg a köznevelési intézményekben az Új Széchenyi Terv keretében.
A központ közleménye szerint, a kiemelt projekt célja, hogy a közoktatási intézményeket korszerű, a kor igényeit kielégítő informatikai eszközökkel lássák el. A projekt keretében informatikai tantermi eszközöket szereznek be vagy cserélnek korszerűbbre, biztosítják a tankönyvek és tananyagok elektronikus hozzáférését, és fejlesztik a digitális írástudást, elősegítve a digitális leszakadás megállítását. A KLIK ígérete, hogy 2016. március 31-ig minden, a projektben érintett intézménybe eljutnak az eszközcsomagok, és üzembe is helyezik az informatikai szaktan-termek felszerelését biztosító eszközöket.
Az európai uniós projekt során több mint hatvankilencezer informatikai eszközt adnak át a köznevelési intézményeknek.