Túlélni a kamaszkort

Aki volt már kamasz, aki éppen az, vagy netán kamaszt nevel, az tudja, hogy a kamaszsors az kemény dolog. Túl sok a kérdés, túl sok a buktató és kevés az oktató. Jacques Arénes és Bernadette Costa-Prades Túlélési tippek kamaszodó fiúknak című könyvében arra vállalkozott, hogy két kötetben, egy fiúknak, és egy lányoknak szóló változatban ecsetelik a pubertás nehézségeit, illetve az azok elkerülését segítő tanácsokat is megosztják az olvasókkal. Hasznos könyv.

Embernek lenni nehéz

Távol álljon tőlem, hogy leszóljam a nehéz korszakban lévőket, de valljuk be, az emberi élet majd minden szakaszáról kimondták már, hogy az bizony nehéz. Nehéz a gyerekkor, mert a gyerek eleinte tudatlanul érintkezik a világgal, majd később sem válik a gyerek számára egyöntetűen és érthetően kompatibilissé a felnőttek világa. Ugyancsak nehéz a kamaszkor, ahogy nehéznek mondják a felnőtté válás időszakát, majd magát a felnőttség aktív, erős, dinamikus évtizedeit és végül természetesen nehéznek tartják, mondják az öregkort. Azt pedig sommásan is ki szokták jelenteni, hogy „embernek lenni nehéz”.
Ez nekem mindig úgy hangzik, mintha a „nehéz” valamihez képest lenne az, mintha lenne az emberi létezésnek az emberhez hasonlítható alternatív változata.
Pedig nincs.

Megemberesedés
Úgy vélem, hogy a Túlélési tippek kamaszodó fiúknak című kötet Jacques Arénes – Bernadette Costa-Prades szerzőpárosa a pubertáskorba lépő fiúknak (és az ikerkötetben természetesen a lányoknak) kíván jótanácsokat, praktikumokról szóló bölcsességeket átadni, és nem azért mert a kamaszkor nehéz, hanem azért mert a kamaszkor egy sajátságos periódus, amit sem előtte, sem utána nem lehet igazán reprodukálni, újraélni. A könyvből is kitűnik, kétségtelen, hogy a kamaszkor egyik rákfenéje pont az, hogy részleteiben még ott van benne az előző korszak, a gyerekkor játékosságot igénylő hajlama, de már megjelenik a felnőtté válás több vonala is.
Természetesen a könyv fő csapásiránya a testi és érzelmi fejlődés. Ahogy a kezdetleges gyermeki állapotból, a hirtelen növekedésnek, súlygyarapodásnak, „megemberesedésnek” köszönhetően a pubertás korba lévő személy gyors és jelentős változásokon megy keresztül testileg.  A másik fontos terület az értelmi gyarapodást hatásában is megelőző érzelmi intelligencia térnyerése, ahogy a kamasz rádöbben, hogy újfajta érzések vernek vihart szívében, lelkében. A szerzők által adott egészségügyi és egyfajta pszichoanalítikai, sőt kommunikációs, szocializációs tanácsok zömében erednek a 21. századi kamaszok felfogásának, életmódjának, stílusának adottságaiból, illetve illeszkednek ezekhez.

A srác, aki te vagy

A könyv profán mivoltáról a kiadói ajánló egy részlete beszédesen árulkodik:
 „Miért ne vetnéd bele magad azonnal a kötet olvasásába, hogy aztán le se tedd az utolsó oldalig?
– Mert nem akarsz pattanásos maradni, hanem igenis jóképűnek akarsz látszani. Vagyis jól akarod érezni magad a bőrödben.
– Mert folyton azon töprengsz, hogy miként működnek a lányok, ezek a gyagyás őrültek, akik annyira különböznek tőled.
– Mert szerelmes vagy Juliba, aki úgy tesz, mintha Bencét szeretné, de közben mégis téged szeret.
– Mert időnként kételkedsz még önmagadban is, és azon tipródsz, hogy miként válhatnál férfivá.
– Mert magányosnak érzed magad, ha nem vagy oda a fociért.
– Mert az anyád túlságosan a sarkadban van, az apádat pedig túl keveset látod…
Miután kiolvastad ezt a könyvet, ne felejtsd el kölcsön adni a barátnőidnek, hogy kicsit jobban megismerjék azt a jó fej srácot, aki – Te vagy!”