Pedagógus béremelés

A Kormány által 2013-ban elkezdett béremelés újabb részletét kapják meg szeptemberben a pedagógusok, ami átlagosan négy-tízezer forint pluszt jelent havonta, ez mintegy 3,5 %-os emelést jelent. Azok pedig, akik időközben fokozatot váltottak, még többet vihetnek haza. Mindezt Czunyiné dr. Bertalan Judit, az Emberi Erőforrások Minisztériumának köznevelésért felelős államtitkára mondta el sajtónyilatkozatok keretében. Az államtitkárasszony beszélt arról is, hogy a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ megalakulása óta harminc százalékkal javult a felsősök szakoktatói ellátottsága, és megemlítette: az alapfokú oktatásban részt vevők kétharmada kap már ingyen tankönyvet.

Minőségi munkát díjazó, elismerő rendszer alakul ki

„Folyamatosan és kiszámíthatóan tartjuk azt az utat és vállalást, amelyet 2013-ban a béremelés és az életpályamodell bevezetésével valósított meg a pedagógusoknak a Kormány.” – jelentette ki Czunyiné dr. Bertalan Judit. Hozzátéve, hogy 2013-ban nagyobb összegű béremelést kaptak a pedagógusok, ezt követően pedig minden szeptemberben tíz százalékonként jutnak a hatvan százalék feletti részhez. Utóbbi átlagosan négy és tízezer forint között van attól függően, mekkora az alapbér. Az államtitkár kiemelte, hogy azok a pedagógusok, akik időközben a pedagógus II-be, vagy a mestertanár fokozatba kerültek, nagyobb béremelésre számíthatnak. A nem pedagógus munkát végző iskolai alkalmazottak egyszeri, béren kívüli juttatásáról a tárca most egyeztetet a szakszervezetekkel, tette hozzá az államtitkár.
Arról a kérdéskörről, miszerint lesz-e változás abban, hogy a kistelepüléseken kevesen vannak bizonyos szakos tanárok, a köznevelésért felelős államtitkár elmondta: „A Klik megalapítása óta harminc százalékos javulás mutatható ki a felső tagozatosok szaktanári ellátottságában. Itt olyan helyzetet kell kezelni, mely egy két évtizede hozott rossz döntés – az egyszakos képzés preferálása – miatt alakult ki”.

Ingyenesen jár a tankönyv felmenő rendszerben

Czunyiné beszélt arról is, hogy az alapfokú oktatásban részesülő gyermekek kétharmada ingyenesen kap majd tankönyvet. Egyrészt a diákok felmenő rendszerben jutnak ingyenesen tankönyvekhez, másrészt a három vagy több gyermeket nevelő, illetve a szociálisan rászorulóknak sem kell fizetni a kiadványokért. „Attól ne függjön egy gyermek tanulásához, oktatásához való hozzáférése, hogy a családja milyen egzisztenciális körülmények között él. Ez egy fontos része annak, hogy családokban a gyermekek számára kiszámítható jövő rajzolódjon ki” – fogalmazott az államtitkár.

Indul a tanfelügyeleti rendszer
A híradásokban ugyancsak egyre több információ hallható a már tavaly bevezetett, idén induló tanfelügyeleti rendszerről, melynek keretében mintegy harmincezer tanárt ellenőriznek.
A program során nemcsak a szakértők ellenőrzik a pedagógusok munkáját, de az iskoláknak és az óvodáknak ötévente magukat is teljes körűen értékelniük kell majd.
A tervezet értelmében az önértékelés részeként kétévente meg kell vizsgálni a pedagógusok teljesítményét, az intézményvezető munkáját pedig megbízása második és negyedik évében. A tervek szerint már az első évben közel harmincezer pedagógust értékelnek.
Legkésőbb 2017. június 30-ig minden pedagógusra, 2020. június 30-ig pedig minden intézményre vonatkozóan el kell készíteni a teljes körű önértékelést. Azokat, akiket az első körben ellenőriznek, március 31-ig értesíti ki az Oktatási Hivatal.