Teszteld a tudásod!

Amennyiben helyesen válaszolsz kérdéseinkre, és összeolvasod a jó válaszokhoz tartozó betűket, egy értelmes magyar kifejezést kapsz, amely kapcsolódik a Könyvtárellátó munkájához.

1. Kiről nevezték el az Országos Széchényi Könyvtárat?
S
. Gróf Széchenyi Istvánról, aki a Magyar Tudományos Akadémia megalapításának idején, eredetileg az akadémia számára hozta létre a hatalmas gyűjteményt.
T. Gróf Széchényi Ferencről, aki a Nemzeti Múzeum létrehozása érdekében saját gyűjteményeit, így könyvgyűjteményét is az országnak adományozta, és ezzel megteremtette nemzeti könyvtárunk alapjait.
U. Széchényi Zsigmondról, aki 1948-ban a Széchényi család évszázados könyvtárát – megelőzve az államosításokat – önként átadta a magyar államnak. Ennek köszönhette, hogy a kommunista diktatúra legsötétebb éveiben is Afrikába járhatott vadászni.

2.  Január 22. a magyar kultúra napja. Miért?
A
. A kézirat szerint Kölcsey Ferenc 1823-ban e napon fejezte be a Himnusz megírását. Ennek emlékére 1989-től január 22-én ünnepeljük a magyar kultúra napját.
B. 1822-ben ezen a napon született Petőfi Sándor, a legnagyobb magyar költő.
C. Ezen a napon alapította meg Szent István királyunk az első magyar iskolát, a pannonhalmi bencés apátságban. 

3. Április 11. a magyar költészet napja. Miért?
M. Ezen a napon került magyar tulajdonba 1982-ben a Leuveni kódex, amely az 1922-ben felfedezett Ómagyar Mária-siralmat, az első magyar nyelvű verset tartalmazza.
N. Április 11. József Attila születésnapja. Az egyik legnépszerűbb magyar költő emlékére ezen a napon ünnepeljük a magyar költészetet.
O. 1999. november 18-án az UNESCO közgyűlésének 30. ülésszaka április 11-ét, nyilvánította a költészet világnapjává, melyet minden ország a sajátjaként ünnepelhet meg. A fő cél az, hogy a költészet, a versek által is támogassák a nyelvi különbségeket, esélyt adva a veszélyeztetett nyelveknek, hogy azok saját közösségükön belül a hangjukat hallathassák.

4. Április elején a Könyvtárellátó Nonprofit Kft. több Kello-Infopontot nyitott. De hányat?
C. Minden megyeszékhelyen nyílt Kello-pont, tehát összesen 19 információs irodát hozott létre a vállalat.
D. A Könyvtárellátó minden iskolában elhelyezett egy – a tudnivalókat rendszeresen közlő – tájékoztató felületet, azaz Kello-Infopontot. Összesen 3200 ilyen információs pontot hozott létre a Könyvtárellátó.
E. Minden megyeszékhelyen nyílt ugyan Kello-pont, de hét nagyvárosban már 2013-ban létrejöttek az infopontok, így az idén áprilisban csak 12 új Kello-Infopontot nyitott a Könyvtárellátó.

5. Hány perc a Rubik-kocka kirakásának rekordja?
R. 2013-ban az ausztrál Feliks Zemdegs nyerte a kocka kirakó világbajnokságot lélegzetelállító 7,36 század másodperces teljesítményével. Ez a világrekord ma is.
S. A kockát leggyorsabban a CubeStromer II. nevű robot rakja ki, 5,27 század másodperc alatt.
T. Ennél is gyorsabban 2,25 század másodperc alatt állítja elő a kocka kirakásához szükséges algoritmust a Cube-planer számítógépes program. Igaz, ez csak a lépéseket adja meg, magát a kockát nem tudja kirakni. 

6. Mikor létesítették az első magyar nyilvános könyvtárat?
X. Bár a szó szoros értelmében nem volt nyilvános, funkciója szerint mégis így működött Mátyás király corvina könyvtára. Számos korabeli feljegyzés tanúskodik a kölcsönzések tényéről. Nem egy levél arról szól, hogy az udvari főemberek, követek, vendégek által kikölcsönzött könyveket hogyan igyekeztek visszaszerezni a könyvtárosok.
Y. Az első nyilvános könyvtár Magyarországon igen későn, 1919-ben, a Tanácsköztársaság idején alakult meg.
Z. Klimo György pécsi püspök 1774-ben nyitotta meg Magyarország első nyilvános könyvtárát. A Klimo Könyvtár a Pécsi Egyetemi Könyvtár alapja, és ma ennek különgyűjteménye.

7. Melyik ország lesz az idei, XXI. Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivál díszvendége?
J. A díszvendég a hazánkban egyre népszerűbb északi irodalom egyik reprezentánsa, Finnország lesz.
K. A könyvfesztivál díszvendége ez alkalommal Törökország lesz. Ankara hatalmas, 150 négyzetméteres standot állít fel, Törökországban a könyvkultúra egyre nagyobb jelentőségre tesz szert.
L. Idén Burma lesz a díszvendég. Az ünnepélyes alkalomra jelenik meg a Levelek Burmából című könyv

8. A KELLO taneszköz-kínálatában mikroszkóp is található. Ki találta fel a mikroszkópot?
O. A mikroszkópot természetesen Galileo Galilei fejlesztette ki. Amikor Galilei is megépítette a saját távcsövét, és elsőként használta azt csillagászati megfigyelésekhez, hamarosan rájött arra, hogy a lencsék segítségével apró tárgyakat is megvizsgálhat. Azaz létrehozta az első mikroszkópot.
Ö.  Az első mikroszkópot Hollandiában készítették valamikor 1590 és 1608 között. Mind a dátum, mind a feltaláló kiléte bizonytalan. Három szemüvegkészítőt szoktak feltalálóinak nevezni: Hans Lippershey-t ,Hans Janssent, és fiát, Zachariast.
P.  Johannes Kepler elsőként írta le az optikai lencsék tulajdonságait és használatuknak lehetőségeit az Astronomiae Pars Optica és Dioptrice című könyveiben. Kepler tudományos összefoglalása alapján nyílt meg az út mind a távcsövek, mind a mikroszkópok készítése előtt.

9. Két évszázada született az egyik legnagyobb magyar építész, Ybl Miklós. Épületei máig Budapest díszei. Melyik épülete újult meg a közelmúltban?
X. Az Andrássy úton álló Operaház
Y.  Ybl első jelentősebb épülete, a fóti római katolikus plébániatemplom.
Z. A Budai Vár délkeleti előterében álló Várkert Bazár.

A megfejtés:

 

 

 

 

 

 

 

 

T A N E S Z K Ö Z