Hol van már a tavalyi Hófehérke?

A szellemi szőnyegbombázást jelentő woke-ideológiai mozgalom legutóbbi botrányára válaszul a konzervatív The Daily Wire médiavállalat elkészíti a Hófehérke fehérbőrű címszereplős változatát. A faramuci fordulatról a Magyar Nemzet online felületén adtak hírt, mely cikket most szemlézünk olvasóinknak.


kép forrása

Hófehérke újra fehér

Nem tudom, hogy a Grimm-testvérek most halloween-kor vagy halottak napján mit fognak csinálni sírjaikban, de nem tartom elképzelhetetlennek, hogy forognak. Forognak, ahogy egyik legnépszerűbb meséjük a Hófehérke és a hét törpe című történet is forog, mint a motolla, már, ami a feldolgozásokat illeti. A magyarnemzet.hu cikkében éppen azt a fázist jelenítik meg, amikor a színesbőrű, egész pontosan sötétbőrű Hófehérke változatra válaszul most egy dafke fehér Snow White kerül bemutatásra. Ezt felvezetendő a szerző megjegyzi, hogy a lap korábbi cikkeiben már tudósított arról, hogy miként torzult a klasszikus mese a tengerentúlon annak megfelelően, ahogy az egyes legfrissebb és leginkább trendi ideológiai tébolydák megkívánták a szereplők nemének, nemi identitásának, alkatának (a törpe a „testszégyenítés” kifejezés megszületése után tiltott szó lett Amerika-szerte) és bőrszínének megfelelő politikailag is korrekt változtatásokat. Aki még emlékszik Agatha Christie Tíz kicsi néger című remekművére, gyorsan felejtse el, de legalábbis „szívja vissza” a rabszolgatartás gyalázatát magasztaló angol krimicímet. Nos, itt még van reménye, a Hófehérke újra fehér lesz, amit innen, Magyarországról nézve nem igazán lehet kínos vigyorgás nélkül értelmezni.

kép forrása

A latin Fehérke

A ’nemzet cikke így ír a fejleményről: „A Disney háborút hirdetett az állam egyik törvénymódosítása ellen, amely egészen harmadik osztályos korig megtiltja, hogy a gyerekeknek szexualitásról vagy szexuális ideológiákról tanítsanak. A Hófehérke élőszereplős feldolgozása már tavaly felhívta magára a figyelmet, amikor kiderült, hogy a kolumbiai származású Rachel Zegler fogja alakítani a karaktert. A Twitteren igen gyakran posztoló aktivista Zegler büszkén jelentette ki, hogy nem fehéríti ki bőrét a szerep miatt. Tehát a mese többé nem egy olyan hercegnőről szól, akinek legfontosabb ismertetőjele fehér bőre (illetve vérpiros arca és fekete haja).”

Hja, kérem, hol van már a pigmenthiányosságára hivatkozó, kokainfehér Michael Jackson? De egyszerűbben és klasszikust idézve: „Hol van már a tavalyi hó?”


Snow White szerepében Brett Cooper /kép forrása/

Vissza a kezdetekhez!

Ebben a rémkínos fekete-fehér, igen-nem játékba szállt bele a másik oldalról a The Daily Wire médiavállalat, mely a legnagyobb jobboldali ebben a mezőnyben az USA-ban. A saját adaptáció voltaképpen így – olvashatjuk a magyarnemzet.hu cikkében – egy olyan feldolgozás, ahol az eredeti bőrszínek igazolják vissza az eredeti szerzők által megírt mese lényegét. Ugyancsak a ’nemzet ezen cikkében írnak az új verzió címszerepét alakító 2001-es születésű, bájos szépségű Brett Cooper színésznőt, aki így nyilatkozott az új filmes projekt kapcsán önmagáról: „Filozófiailag konzisztens, politikailag inkorrekt”, amivel végül is megadja a Hófehérke új adaptációjának irányvonalát. A Magyar Nemzet online-on található íráshoz a már elkészült filmelőzetes is csatolták. A valamivel több, mint egyperces trailerben a végsőkig, azaz az utolsó másodpercekig húzzák a nézők idegeit azzal, hogy megmutassák: ez a Hófehérke pontosan az a Hófehérke: szép fekete haja, hófehér arcbőre és tűzpiros ajkai a hagyományos figurát engedik láttatni, csak úgy a miheztartás végett. Persze az a bizonyos alma ettől még ugyanúgy mérgezett lesz, így ezúttal is lesz min izgulni a mozinézőknek.