Magyarellenes népirtásokról írt könyvet Udvardy Zoltán

A Népirtás Pozsonyligetfalun című, Géczy Dáviddal közösen rendezett filmről, a Sóval hintették be című, rövidesen megjelenő dokumentumkönyvéről és a korábban megjelent, a Kádár-rezsimet felidéző, Izgatás Babylonban című regényéről mesélt Udvardy Zoltán.

Kép forrása

Elhallgatott szörnyűségek

Ha felütjük az 1945–1947 között megjelenő magyarországi lapokat, kiderül, hogy majdnem napi szinten tudósítottak a Pozsonyligetfaluról, a Pozsonyban és környékén élő magyar és német civil lakosság deportálására létrehozott táborról – mondta a szerző. Csakhogy 1947-től kezdve a kommunista hatalom nyomására egészen a rendszerváltásig egyetlen szó sem jelenhetett meg többé a történtekről.

A rendszerváltás után azonban részletekbe menően sikerült feltárni az eseményeket. A történteket feldolgozó, Népirtás Pozsonyligetfalun című dokumentumfilm számos díjat és elismerést nyert: többek között fődíjas lett a 2021-es Magyar Mozgókép Fesztiválon.

Kép forrása

Gyilkos alakulat

A rettenetes események így foglalhatóak össze: Az újjáalakuló csehszlovák haderő 17. számú gyalogezredének 1. zászlóalja 1945. június 18-19-én a morvaországi Přerov mellett a Svéd sáncoknál összesen 267 embert, többségében a Felvidékre hazatérő, teljes, német és magyar nemzetiségű családokat (120 nőt, 72 férfit és 75 gyermeket és csecsemőt) gyilkolt meg egyetlen éjszaka alatt. Ugyanez a katonai alakulat, folytatva útját, hetekkel később Pozsonyligetfalun, az 1945 áprilisának első napjai óta működő, a Pozsonyból és környékéról kitelepített magyar és német családok deportálása céljából létrehozott koncentrációs táborban, 1945. június 27.– július 17. között több száz, magyar és német nemzetiségű embert végzett ki, közöttük számos gyermeket is – írta a Hirado.hu.

Ebben az időszakban történt meg többek között a tábor területén 90 magyar levente, a háború utolsó hónapjaiban kényszersorozott, sorozásuk idején 12 -17 éves fú meggyilkolására és a pozsonyszentgyörgyi német táborból beszállított 80 gyermek, asszony és idős ember tömeges kivégzése is.

Kép forrása

Tények és dokumentumok

A dokumentumfilm szűkebb tartalmi, terjedelmi keretei okán az alkotásban helyet nem kapó, számos tényt és történést – így a pozsonyszentgyörgyi német tábor 80 deportáltjának kivégzése, a táborba deportált Esterházy Lujza későbbi fellépése a felvidéki magyarság érdekében, vagy a történetek igen széles, korabeli magyar sajtóvisszhangja – Udvardy most egy dokumentumkönyvben hozza nyilvánosságra.

A Sóval hintették be című könyv, mely márciustól kerül a könyvesboltokba, épp úgy a Magyar Napló Kiadó gondozásában jelenik meg, mint Udvardy egy korábbi regénye, az Izgatás Babylonban. Erről a művéről a szerző az adásban elmondta: többek között azt kívánta ábrázolni, megjeleníteni, milyen vékony jégen járt a Kádár-rezsim, s hogy miképpen kezdett az 1980-as évek derekán a hazugság és erőszak rendszere, diktatúrája megroppani, egészen váratlan gyorsasággal.