Gloria, de nem ennek a sorozatnak!

Nem hittem volna, hogy valaha ilyesmit leírok, de közel tíz órán keresztül mosták az agyamat, hogy elhiggyem: harcos apácák őrzik álmunkat, akik fáradhatatlanul védenek minket a Pokol démonaitól és a gonosz papoktól. Nagyjából valami ilyesmit kínál nekünk a Netflix új sorozata, a Warrior Nun.

Kép forrása

Meg kellene lepődnöm?
A történet zanzásítva: fekete, nindzsának öltözött tízen-huszonéves lányok szállnak szembe Andalúziában az embereket megszállni készülő, vörös ködként erre-arra lebegő démonokkal. Az amazonok vezetője a mindenkori Harcos Apáca, akinek a hátába égetik a rend szent relikviáját, a Glóriát, mely különleges képességekkel ruházza föl az mindenkori hordozóját, egyebek mellett szuper ereje, öngyógyító képessége és démonlátása lesz. 
Történetünk kezdetén – természetesen – valami félresikerül. Egy titkos akcióban résztvevő apácák vereséget szenvednek a démonoktól, a Harcos Apáca pedig halálos sebet kap. A visszavonulás közben nem sikerül a kijelölt örökösre ruházni a Glóriát, ezért megpróbálják elrejteni azt. Így lesz az ideiglenes hordozó Ava (Alba Baptista), akinek különleges képessége az, hogy tanácstalan ábrázatot magára öltve Ellen Page-re, elszánt amazonként pedig Alicia Vikanderre hasonlít. Ava egyébként mozgássérült, a fent leírt események idején pedig a ravatalozón fekvő hulla volt.

Kép forrása

Lába kél a Glóriának
Ava – az apácák által előre nem látott módon – életre kel a Glória hatására, lába is meggyógyul, és rémülten elszalad a vakvilágba, ahol aztán néhány napon keresztül élheti a tinik békés életet. Táncol, iszik, az őt molesztáló és megölő árvaházi alkalmazottakon bosszút áll, szerelembe esik… szóval minden olyan dolgot szupergyorsan megcsinál, amire az utóbbi évek bármely tinisorozatának teljes évadát rá lehetne építeni. A YOLO-nak az vet véget, hogy kiderül, a többi apáca nem teljesen szerencsétlen, így hősünket pár rész alatt megtalálják, elrabolják, és egy katedrálisban megpróbálják kiképezni a démonűzésre. A sorozatból hátralevő hat részben pedig mehet is a lélektelen hentelés, amiért mindannyian elkezdtük nézni ezt a badarságot! 

Kép forrása

Bárcsak!
Sajnos nem ilyen egyszerű a helyzet. Valószínű, hogy a büdzsé rohamos apadása miatt nem telt rendes CGI-ra, de még csak ember-ember elleni, hihetően megkoreografált harcra sem. Lehet, hogy nem kellett volna Málaga összes nevezetességét kibérelni a forgatásra, vagy helikopterfelvételekkel bizonygatni egyes templomok monumentalitását? Netán a minden háttérben tömegesen meghúzódó, fekete ruhába öltözött, botokkal mutogató statiszták bérlésében kellett volna meghúzni a nadrágszíjat? Akiknek a jelenléte egyébként minden alkalommal teljesen nevetségesen hat, mivel a történet soha nem tisztázza: a harcos apácák az egész világot kénytelenek védeni a gonosz ellen, vagy csak Andalúzia ilyen romlott. A tömeges apácaképzés koncepciója pedig még azért is vicces, mert a sorozatnak csupán három fiatal színésznőt sikerült összeszednie, akik képesek két mondatnál többet is betanulni, így – milyen véletlen – a történet szempontjából fontos jelenetekben valahogy mindig ők tűnnek fel.

Kép forrása

Mi marad akkor a nézőnek?
A világ összes tiniproblémájának megoldása negyvenperces epizódokba sűrítve, és egy – érzésem szerint – nagyon félresiklott propaganda. Nincs kedved a gonosz ellen harcolni? Nem akarod tizennyolc évesen a világ gondjait a válladra venni? Inkább innál és szexelnél, mintsem meghalj a jó ügyért? Megölnéd a veled régen gonoszkodó szociális munkás apácát, utána pedig átszöknél Marokkóba egy kis hasist szívni? Csináld csak! Majd benő a fejed lágya, és akkor visszavárunk sok szeretettel... A sorozat azt igyekszik elhitetni velünk, hogy a katolikus papok és apácák ilyen „kúlan” viszonyulnak az élethez, s lazán a szabályokhoz. Amit csak alátámasztani hivatott, hogy a fekete apáca „Mordály Mary” lelkiismeretfurdalás nélkül gyilkol fegyvertelen férfiakat, Krisztus másik jegyeséről pedig kiderült, hogy a felmenői (?!) között több Harcos Apáca is volt, a harmadik arccal és szöveggel rendelkező szereplőről pedig azt tudhattuk meg, hogy boldog leszbikus. Reménykedem benne, hogy nem létezik olyan eltévelyedett lélek, aki ezen sorozat alapján csatlakozik a Nővérekhez…

Kép forrása

Bárcsak inkább trash lenne!
Nosztalgiával gondolok vissza a klasszikusan rossz, Papok a vámpírok ellen című filmre, amiről legalább egy percig se hihettük el, hogy ezt valaki komolyan fogja venni. Ráadásul a maga „low budget”, abszurd módján még jól is tudott szórakozni rajta az ember, ha netalán egyszer a Film+-ra tévelyedett. De hogy a Harcos Apácának mi értelme van, az egy rejtély. Kinek szólhat? Az árvaházak lakóinak? Azon tizenkét-három éveseknek, akiknek még fordulatnak számít, ha nincsen fordulat egy történetben? Esetleg a laposföld- és különböző összeesküvés hívőknek? Nem tudom, de még inkább kétségbe ejt ennek a sorozatnak a létezése azért, mert ugyanaz gyártó adott erre pénzt, aki a Két pápát is készítette!