Könyvek a vásznon

Ha esetleg bárki aggódott emiatt, mindenkit gyorsan meg tudunk nyugtatni: 2020-ban sem maradunk véleményes minőségű filmes könyvadaptációk nélkül. Az idei év is számos nagyszerű írott alkotást fog vászonra költöztetni, hogy azután valószínűleg vegyes érzelmeket válthasson ki az arra nagy reményekkel betévedő érdeklődőkből. Bár az elmúlt évek megmutatták, hogy ami olvasva remek, az nézve már nem biztos, hogy működik, szerencsére Hollywood nem adja fel, és inkább csak az üdítően pozitívan elsülő példákra emlékezve, kitartóan szállítja kedvenc könyveinket a mozitermekbe. Lássuk idén mely művek lesznek a szerencsés kiválasztottak. 

Kép forrása

Poirot nagyon sokadszorra is újra nyomoz 
2017-ben mutatták be Kenneth Branagh rendezésével és főszereplésével a Gyilkosság az Orient Expressen című Agatha Christie feldolgozást a mozikban, amely elég vegyes érzelmeket váltott ki a nézőközönségből. Bár a szereposztás egészen kiváló minőségű volt, hiszen olyan neveket sikerült megszerezni, mint Penelope Cruz, Johnny Depp, William Dafoe, Judi Dench, Michelle Pfeiffer vagy épp korunk utolsó (?) jedi lovagja, Daisy Ridley, a film költségvetése mégis megállt ötvenötmillió dollár körül. Ez a két összetevő pedig kulcs volt a sikerhez, hiszen pusztán a nevek képesek voltak bevonzani számtalan embert a mozikba, míg az alacsony készítési költséget könnyű volt megugrani a bevételekkel. A film össze is kalapozott háromszázötvenmillió dollárt világszerte, így magától értetődő volt, hogy hallunk még a Branagh-féle Poirot-ról, hiába az itt-ott sántán átírt történet és az inkább negatívan meghökkentő bajuszkülönlegesség kedvenc nyomozónk arcán, illetve hiába az a tény is, hogy Agatha Christie remekművének ez már a negyedik filmadaptációja volt. A gyilkosok nem változtak, a népszerűség mégsem csökkent. Jó recept ez. Aki látta a filmet, az már kiszúrhatta, hogy az utolsó mondatok biztos, ami biztos, már ideje előtt megágyaztak a folytatásnak, hiszen Poirot-t a film végén egy távirattal Egyiptomba rendelték. 
Az eddigi erős sejtéseket azonban most már végképp felváltották a tények: 2020-ban érkezik a Halál a Níluson, újra Branagh rendezésében. Bár a film szereplőgárdája talán egy fokkal visszafogottabb lesz, azért itt sem kell majd nagyítóval keresni a sztárokat. Az alkotás legnagyobb igazolása korunk egyik legnépszerűbb szuperhőse, Gal Gadot volt, akinek alakja összeforrt a DC Universe Wonder Womanjével. Hercule Poirot tehát idén is nyomozni fog, a Halál a Níluson harmadik filmadaptációjában. A bűntény valószínűleg nem változik, a kérdés, hogy a népszerűség fog-e. 

Kép forrása

Természetesen Stephen King sem maradhat ki
Tulajdonképpen lassan eljutunk oda, hogy nem telhet el naptári év, valamilyen formájú Stephen King filmadaptáció nélkül. Az egyik legnépszerűbb amerikai írónak lassan már az bevásárlólistáit is megfilmesítik, így természetesen 2020-ban is érkezik új King-adaptáció. Ezúttal azonban nem a mozikba, hanem pusztán csak a TV elé szólítják az író regényeinek szerelmeseit, ugyanis idén az HBO az aktuális „elkövető”, aki képernyőre tűzi Stephen King munkásságát. A soros pedig nem más, mint az író 2018-ban megjelent The Outsider (A kívülálló) című horrorja. A könyv minőségét és népszerűségét egyébként jól jelzi, hogy a megjelenésétől számítva pusztán néhány hónap kellett hozzá, hogy már meg is vásárolják a filmes jogokat. A műsorgyártó szolgáltató ezúttal azonban nem egy filmet, hanem egy 10 részes sorozatot álmodott meg, amely hivatott elmesélni azt a bizonyos brutális gyermekgyilkosságot és az egyéb kicsit nyomozós, kicsit horror, de mindenképpen rendkívül feszültségteljes és izgalmas történetet, melyet Stephen King két éve papíron életre hívott. Az író kedvelői jelen esetben okkal bizakodhatnak, hiszen egyrészről egy sorozat sokkalta alkalmasabb egy ilyen kaliberű regény elmesélésére, mintsem egy másfél-két órás film, másrészről az HBO már sokat bizonyított a könyvadaptációk terén. Egy biztos, ha a The Outsider csak fele olyan minőségű lesz, mint a Trónok Harca (az utolsó évadot leszámítva), akkor nincs ok az aggodalomra. Jelenleg már az első két rész megtekinthető a szolgáltató saját oldalán, ám aki az egész évadra kíváncsi egyben, annak bizony májusig még várnia kell. Ekkora van ugyanis betervezve a záróepizód. 

Kép forrása

Újra irány az űrsivatag!
A horror és a detektívtörténetek mellett a science-fiction szerelmesek sem maradnak néznivaló nélkül, ugyanis 2020-ban ismételten érkezik a mozikba Frank Herbert örökéletű nagysikerűje, a Dűne filmváltozata. Harmadszorra. Az 1965-ben kiadott mű a sci-fi regények egyik legfényesebben ragyogó csillaga lett az évek során, így magától értetődő volt, hogy az Arrakis bolygónak vászonra kell kerülnie. Ezt először a Majmok Bolygója filmekről ismert Arthur P. Jacobs álmodta meg, majd később Alexandro Jodorowksy, aki olyan neveket szerzett meg a csapatába, mint Salvador Dali, vagy épp a Pink Floyd. Végül, ahogy Jacobs, úgy Jodorowsky projektjéből sem lett semmi. A filmet végül David Lynch készítette el 1984-ben. Talán mondhatjuk, hogy kevés film váltott ki ennyire szélsőségesen vegyes érzelmeket az emberekből, mint Lynch Dűnéje. Az emberek imádták és utálták egyszerre. Az osztatlan siker azonban messze elmaradt, és bár sokan méltatják a mű látványvilágát, azért rendre megtaláljuk a filmet a „valaha volt legrosszabb könyvadaptációk” listákon internetszerte. 
2000-ben újra megkísérelték vászonra vinni a történetet, ez alkalommal azonban nem a moziba, hanem TV-re forgattak, méghozzá egy minisorozat formájában. Ez már jóval egységesebben pozitív visszhangra talált a nézők között, ám még így is voltak hangok, amelyek szerint ebben a projektben jóval több van még. 
Ennek megfelelően végül 2020-ban egy újabb verzió fog érkezni, ismételten a mozikba, méghozzá az évtized rendezőjének választott Denis Villeneuve (Sicario, Érkezés, Szárnyas Fejvadász 2049) komponálásában. A filmnek olyan sztárokat nyertek meg, mint Jason Momoa, Oscar Isaac, Stellen Skarsgard, Rebecca Ferguson vagy épp Zendaya. A speciális effektek is rengeteget fejlődtek 1984 óta, valamint egy tartalmasabb költségvetés is Villeneuve rendelkezésére áll, így talán joggal mondhatjuk, hogy most vagy soha. Egy biztos, Herbert regényének látványvilága rengeteg lehetőséget rejt magában. Hogy ezt sikerül-e megragadnia a filmnek, azt 2020 decemberében megtudjuk. 

Kép forrása

És még sokan mások
A három nagy alkotással természetesen még csak közel sem kerültünk ahhoz, hogy bemutassuk az összes idén érkező könyvadaptációt. Bizony szó szerint lesz itt még minden. Az Egy kutya négy élete című szívszorító alkotás után idén sem maradunk könyvadaptációs állatok híján. Érkezik majd Robert Downey Jr. főszereplésével a Dolittle, amelynek a nagyjából százhetvenötmillió dolláros költségvetése arra enged következtetni, hogy látványban nem lesz szerény, valamint Jack London nagysikerűje, a Vadon Szava filmváltozata is, nem mással, mint Harrison Forddal a főszerepben, szintén százmillió dollár feletti összegből. Aki azonban sem a fentebb részletezett háromra, sem a kalandvágyó állatokra nem kíváncsi, az megtalálhatja, amit keres H.G. Wells The Invisible Man című regényének, Frances Hodgson Burnett Titkos Kertjének, vagy A.J. Finn A nő az ablakban címet viselő nagysikerűjének a filmváltozatában. És ez még mindig nem a lista vége. Akárhogy is, az biztos, hogy a könyvadaptációknak idén sincs halála, szinte minden hónapban bekerül a mozikba egy ex-irodalmi alkotás, mi pedig csak reménykedünk, hogy Hollywood tanult a korábbi hibákból, és idén is inkább Keresztapát, Gyűrűk Urát és Ragyogást fogunk kapni, mintsem élőszereplős Macskákat, Gulliver Utazásait vagy Szárnyas Fejvadászt. Persze kinek mi, ugye.