Spanyol filmek a humortól a diktatúráig

MEGJELENT: 2019. október 30., szerda | SZERZŐ: László T. András

Az elmúlt év spanyol mozisikerei mellett művészfilmeket és dokumentumfilmeket tűz műsorára a Spanyol Filmhét, amelyet október 29. és november 3. között, az Uránia Filmszínházban rendeznek meg.
A filmhét kínálatban idén tizenkét alkotás szerepel. A programban hangsúlyos szerephez jutnak a művészetek, a gasztronómia, a történelmi és a társadalmi kérdések, valamint az érzelmek és a humor is.

kép forrása

Magunkon is nevetve
A filmhét október 29-én, kedden Marta Díaz de Lope Díaz rendező Vallásos rajongás című, első nagyjátékfilmjének vetítésével veszi kezdetét. A történet a Gloria Munoz alakította főhős szemszögéből rajzol szatirikus képet egy andalúziai kisváros férfiak által dominált vallási közösségéről és társadalmáról. Az alkotás közönségdíjat kapott a Málagai Filmfesztiválon, egyik mellékkaraktere, Carmen Flores pedig megkapta a legjobb női mellékszereplőnek járó elismerést.
A vígjátékok sorát gazdagítja a programban a tavalyi év két legsikeresebb spanyol komédiája is. Október 31-én tűzik műsorra a Superlópez című filmet, amely észak-amerikai szuperhősök paródiájaként az 1973-ban napvilágot látott legendás képregény és képregényhős élőszereplős változata, Dani Rovira alakításával pedig az év egyik legnézettebb spanyol mozidarabja lett. November 3-án vetítik A bajnokok című vígjátékot, amelynek főhőse egy kosárlabdaedző (Javier Gutiérrez), akit egy ittasan elkövetett közlekedési kihágás miatt büntetésből és terápiás célból egy értelmi fogyatékossággal élő fiatalokból álló kosárcsapat mellé rendelnek.

Kép forrása

Önfeledt alkotás

Az idei Spanyol Filmhéten hangsúlyt kapnak a művészetek, a tánc mellett a zene és a képzőművészet is. November 2-án a Camarón: Flamenco és forradalom című dokumentumfilm a flamenco zene egyik megújítója, a fiatalon elhunyt Camarón de la Isla kivételes alakját idézi meg, míg október 30-án vetítik A Prado múzeum – Csodák gyűjteménye című dokumentumfilmet, amely a 200 éve fennálló madridi Prado Múzeum gazdag festészeti anyagán vezeti végig a nézőket Jeremy Irons közreműködésével. November 3-án ismét a zenéjé lesz a főszerep, hiszen ezen a napon vetítik a kortárs spanyol film egyik legsikeresebb női szerzőjének, Icíar Bollaínnak az Út a királyi operába című filmjét. Bollain, aki a kamera mindkét oldalán gyakran feltűnik, ezúttal Carlos Acosta, a világhírű kubai balett-táncos történetét meséli el.


Kép forrása

Mi és ők 
Természetesen komolyabb, vagy mondjuk inkább úgy mélyebb mondanivalót ígérő filmeket is láthat a Spanyol Filmhéten a magyar közönség. Október 31-én tűzik műsorra a Minden szem lencsében lakozik egy isten című személyes hangú gasztrodokut Spanyolország egyik legjobb étterméről, az alicantei hegyekben található, két Michelin-csillagos L'Escaletá mindennapjairól, filozófiájáról. 
A programban szerepel az Óriás című filmdráma, amely az altzói óriásként is ismert Miguel Joaquín Eleizegui életéről szól. A személyesség vonalát viszi tovább a két cigánylány kapcsolatáról mesélő Carmen és Lola című filmdráma, míg a sztárság és identitás kérdéseit a Ki énekel majd neked? című alkotás feszegeti.
A politikai korrupciót mutatja be A rendszer című thriller, és november 1-jén vetítik A mások csendje című alkotást, a világszerte több díjjal elismert történelmi-politikai dokumentumfilmet, amely a Franco-korszak áldozatainak újraindított jogi küzdelmét dokumentálja.
Megosztás