A képregény adaptációknak nincs halála – Első rész

MEGJELENT: 2019. június 20., csütörtök | SZERZŐ: Rónaszéki Rómeó

Húsz évvel ezelőtt, ha valaki kimondta a „Marvel” nevet, szinte kivétel nélkül mindenki a képregénykockákra asszociálhatott, hiszen hiába a már akkor is létező egy-két mesefilm és egyéb kísérleti megjelenés, a cég egyértelműen a képregénypiacon betöltött szerepe miatt volt közismert. Mára ez azonban megváltozott. A Marvel megalapította a Marvel Studios-t, amely a Robert Downey Jr. főszereplésével 2008-ban bemutatott Vasember című filmmel megteremtette a Marvel Moziverzumot, s ezzel le is tette a jelenlegi hihetetlen népszerűség és sikerszéria alapkövét. A Marvel tehát elindított egy új projektet, ami aztán óriásit szólt, azonban idén befejeződni látszik, a Végjátékkal vége a Marvel filmeknek. Vagy mégsem? 

Kép forrása

A Végjátéknak vége, de jön-e valami új
2019 áprilisában megérkezett a mozikba többmillió ember nagy örömére a Bosszúállok: Végjáték című film, amely amellett, hogy félelmetes sikert aratott, lezárt egy korszakot. Egy korszakot, melyben megelevenedtek a Marvel képregénykarakterei, elmesélve egy nagyszerű történetet. Az egyedülálló módon megalkotott univerzum több híres akciókarakter, a Vasember, a Hihetetlen Hulk, Amerika Kapitány vagy épp az asgardi isten, Thor kalandjait fonta össze egy nagy egésszé, és generált ezekből egy összesen több mint harmincöt órán át tartó izgalmas és fordulatos vizuális orgiát. Az idén kijött Végjáték azonban lezárta ezt a történetet, kerek egésszé téve az elmúlt tizenkét év munkásságát. Tette ezt azonban nemcsak drámaian, de ugyanakkor a rendezők és a készítők számára zseniális módon: megnyitva egy kiskaput egy új univerzumnak. Illetve igazából végtelen új univerzumnak. 

Kép forrása

Végzetes veszteségek
Figyelem: a cikk további része Végjáték szpojlereket tartalmaz, így aki még nem látta a filmet, de szeretné, az ne olvasson tovább! 
Mint ahogyan azt tudjuk, a Végjáték végén elbúcsúzhattunk a széria három főszereplőjétől, a vászonra vitt Marvel Moziverzum két legikonikusabb karakterétől, Tony Starktól, vagyis a Vasembertől és Amerika Kapitánytól, nem mellesleg Natasha Romanofftól, vagyis a Fekete Özvegytől. Meghalt Thanos is, ezáltal a világok megmenekültek, így joggal gondolhatnánk, hogy tulajdonképpen a Marvel filmeknek ezzel vége. A főhősök nagyrésze halott, a főgonosz sincs többé, a többiek szétszéledtek a galaxisban, így innentől kezdve nincs is miről beszélni. 

Kép forrása

A multiverzum
Szerencsére azonban a stúdió vezetői sokkal rafináltabbak annál, hogy hagyjanak elúszni egy ilyen aranytojást tojó tyúkot, mint a Marvel Moziverzum, amely több mint húszmilliárd dollárt (!) termelt az elmúlt tizenegy évben. Ezért, bár ezt a történetet valóban lezárták, megnyitottak egy sokkal grandiózusabbat: a multiverzumot. A Végjátékban ugyanis hőseink a végtelen kövek visszaszerzésének érdekében megpiszkálták a tér-idő kontinuumot, ezzel pedig megnyitották a végtelen párhuzamos idősíkok használatának lehetőségét, így a jövőben még akár egy alternatív univerzumban hősködő – vagy épp gonoszkodó – vasember is visszatérhet majd a képernyőre, de a lehetőségek száma tényleg végtelen. 
A gonosz Tony Stark azonban egyelőre csupán fikció, amelyre ráadásul semmi jel nem utal, ellenben vannak olyan történetek, amelyek már egészen biztosan érkeznek majd a mozikba.
Megosztás

Egypercesek

Murakami Haruki lett Asztúria hercegnője

Murakami Haruki lett Asztúria hercegnője

A döntőbizottság a japán szerzőt a kortárs irodalmi hosszútávfutójának nevezte, akinek hangja nagyon különböző generációkhoz jutott el

Először kapta bolgár író a Nemzetközi Booker-díjat

Goszpodinov elmondta, hogy a regényt 2016-ban kezdte írni, abban az évben, amikor Donald Trump lett az amerikai elnök, és megrendezték a Brexit-szavazást Nagy-Britanniában

Újabb könyvet cenzúráztak Amerikában

A verset egy szülő panasza nyomán távolították el

Csaknem 100 év után vittek vissza egy kikölcsönzött könyvet

A könyvet visszaszolgáltató olvasó elvileg 1756 dollárral (610 530 forinttal) adósa a könyvtárnak

Salman Rushdie ismét köztünk

A világhírű író jól van, olyannyira, hogy új könyvön is dolgozik