Ébredő erő

Ha bedobjuk a köztudat darálójába az Alan Dean Foster (ADF) nevet és új könyve a Star Wars – Az ébredő erő címét, akkor ismertség szempontjából várhatóan ez utóbbi fog jobban kijönni a dologból nálunk, Magyarországon. A sci-fi rajongók persze ennél bölcsebbek, mert tudják, hogy Foster a kortárs sci-fi műfaj irodalmi, filmes csúcsragadozója, akinek számos, mára klasszikussá nemesedett tudományos-fantasztikus filmet, regényt köszönhetünk.

Sagák teremtője

De, hogy a bevezetőben írottakat még fokozzam, folytatom: Alan Dean Foster volt az, aki George Lucas mellett megalkotta a Star Wars-saga alapvető történeti irányait, ő volt az, aki az első Star Trek-film forgatókönyvét írta, ő volt az, akinek az Alien sorozat forgatókönyvei első darabjait köszönhetjük és ő volt az, aki megírta a Transformers több részét is. Beszélhetnénk díjairól, további irodalmi, filmes munkáiról, de akkor nem lenne elég ez a felület.
Fosternél nem is lehetett volna alkalmasabb szerzőt találni arra, hogy a Star Wars-kultusz folytatásával bízzák meg, hiszen jó érzékkel építi fel a történetben a legfontosabb erővonalak újrakontúrozását, vagyis a lázadók szabadságharcának tisztaságáért küzdő csoport karaktereit és egy Darth Vaderhez illetve Darth Maulhoz hasonló új főgonosz, Kylo Ren figuráját.

Egy új korszak
A Star Wars – Ébredő erő című rész egy új korszakot, egy szereplőiben és történetvezetésében is sajátságosat jelent az egész széria tekintetében. A Star Wars hetvenes évek vége óta tartó tömegkultuszának harmadik periódusa ez, melyet a Awaking Force nyitott meg. Foster regénye – sokak állítása, véleménye, kritikája szerint – valójában a Star Wars negyedik részének, az Új remény című epizódnak (mellyel valójában a hetvenes évek végén elindult a saga) a nagy vonalakban való másolata. Az persze senkiben nem ötlik fel, hogy a történelem során is számos alkalommal ismétlődtek meg a korábbi fordulatok, uralkodóházak fortélyai.
Az Ébredő erő egyik nagy erénye, hogy az idősíkok mostanra teljesen trendi keveredését kiküszöbölve, illetve folytatva a história vonala visszatér a gyártási időrendben első három rész időrendjének linearitásába, amikor is Luke Skywalker, Han Solo, Leia Organa, Chewbacca, C3PO és R2D2 élete kerül a középpontba.

Spoilerveszély!
Természetesen az ismert szereplők mellé, akik ez időre már, ugye hajlottabb korúak lettek, új, a fiatalságot megjelenítő hősöket kellett felvonultatni, akik az Erő új harcosaivá válhatnak. Ez utóbbi lesz Rey a bolygóközi lomtalanításban jártas vadóc lány, aki a Birodalom kiszuperált és partra vetett roncsainak felkutatásából él. A másik új hős, a lelkiismeretével nem bíró Finn, aki pedig nem más, mint a birodalmi rohamosztag újonca. Kettejük találkozásából indul el a történet, ahogy a Birodalom katonái elől menekülve, lassan de biztosan megkedvelik egymást. A regény a szálak nagy összerendezéséről szól, ahogy rég várt korábbi szereplők újra feltűnnek és ismét csatasorba állnak. Az epizód vezérfonala annak a térképnek a megszerzése, mely Luke Skywalker rejtekhelyére vezeti el az információt birtoklót.
Azt talán már többen tudják, mint kevesen – ezért elnézést, spoilerveszély! – hogy egészen az új epizód végéig kell várni, hogy a jó oldal egyértelmű parancsnoka, Luke Skywalker kilétérre fény derüljön, viszont mind az olvasókban, illetve a nézőkben is annál nagyobb az öröm, amikor kiderül, hogy a folytatásban, azaz a következő részben már teljes mellszélességgel vezetheti a gonosz elleni küzdelemben a galaxis kedvelt rebelliseit.