Kinek vagy minek hiszünk?

Fília a tárgyalására vár. A kirendelt pszichológusnak meséli el összecsapását a város egyik legbefolyásosabb üzletemberével, Illésházy Antallal. Monológja egy lehetséges nézőpontja a történteknek. De vajon hisz-e neki a pszichológus? És te mit gondolsz róla: bűnöző vagy áldozat? Kertész Erzsi ebben a Trend Kiadónál megjelenő, felnőtteknek szóló művében a lélektani, a sci-fi és a bűnügyi regény elemeit vegyítve, kiváló érzékkel tartja bizonytalanságban az olvasót.

Kép forrása

Harcban az idővel

A lélektan az élet minden területét áthatja, nem kivétel ez alól az igazságszolgáltatás sem. Az Öröklétben egy ítéletre váró lány monológját olvashatjuk, ahogyan a hozzá kirendelt pszichológusnak számol be a bűntett körülményeiről. Fejezetről fejezetre bontakozik ki a történet – már ahogyan Fília látja vagy láttatni szeretné. Nekünk, olvasóknak kell eldöntenünk, kinek vagy minek hiszünk, manipulációként értelmezzük-e a beszámolót, avagy az igazság magányos harcosának vallomásaként. A „megbízhatatlan narrátor” típusú történetfelépítés nem szokatlan megoldás a műfajon belül, használta Agatha Christie is, vagy gondolhatunk Gillian Flynn Holtodiglan, illetve Yann Martel Pi élete című regényére is. Az Öröklét sokszor hihetetlennek tűnő fordulatai során rádöbbenünk, hogy a valóság megítélése viszonylagos, és a felszín alatt egy másik, jóval ősibb küzdelem is zajlik: az ember örök harca az idővel…

Kép forrása

Igazat mond-e Fília? 

Kertész Erzsi fordulatos, humoros gyermekkönyveit a szülők is szívesen olvassák együtt gyermekeikkel. Felnőtteknek szóló könyveivel azonban új területeken is kipróbálhatja magát íróként – például az Öröklét izgalmasan megosztó személyiségének megrajzolásával.

Fília karaktere született meg először az író képzeletében, majd köré épült fel a történet; a műfaji sajátosságok (bűnügyi és sci-fi-elemek) a szereplő manipulatív működésmódja ábrázolásának mesteri eszközei. Ugyan pszichológusként a szerző bőven rendelkezik tapasztalattal és információval a lelki folyamatokról, valamint a regény vázát adó terápiás ülések jellegéről, ez szintén csak egy eszköz a gördülékenyebb történetvezetéshez. 

A szerző így nyilatkozott a folyamatról: „Kísérletként fogtam fel, vajon meg tudok-e írni úgy egy szöveget, hogy nem döntöm el az elején, igazat mond-e a főszereplőm. Érdekes tapasztalat volt, hogy a történet végére hoztam egy szubjektív döntést ez ügyben, de mintha maga a figura és az írás folyamata termelte volna ki a meggyőződésemet, és nem a szokásos tervezés eredménye volt.”

Az Öröklét egy sodró lendületű, szórakoztató és rafináltan izgalmas történet, amelyre biztosan igaz lesz, hogy ahányan elolvassák, annyiféle megoldása lesz majd a végkifejletnek.

Kép forrása

Író vagy pszichológus? 

Kertész Erzsi Mezőkövesden született, később Budapesten, az ELTE pszichológia szakán tanult. Dolgozott iskola-, valamint munka- és szervezetpszichológusként is. A szerző ma már inkább vallja magát írónak, mint pszichológusnak, ám az Öröklét című regényében jelentős szerepet kap kiváló emberismerete is. Az Átutazó után ez a második felnőtteknek írt könyve. Saját gyermekei születése után kezdett el írással foglalkozni. Az elmúlt másfél évtizedben számos mesekönyvet, gyermek- és ifjúsági regényt írt. Kalandos regényei (mint a Panthera-sorozat) sok diákkal szerettették meg az olvasást. A Móra Könyvkiadó honlapján így mutatkozik be: „Minden korosztálynak szívesen mesélek, beleértve a felnőtteket is, mert őszintén hiszem, hogy történetekre szükségünk van.”