Oda-vissza az iskolapadba!

Iskolakezdéshez kapcsolódó könyveket kínálunk ezúttal olvasóinknak. Tesszük ezt többek között azzal a reménnyel és célzattal, hogy a kis- és nagydiákok az oktatási intézményekben az olvasást is megszeretik, mégpedig olyannyira, hogy évek múltán már orgánumunk rendszeres követői közé számítanak majd.


kép forrása

Emlékszel a sulis dolgokra?

Elsőként nézzük Peter Hollins számos pedagógiai könyv szerzőjének Szupertanulás című kötetét, melyben az író memorizálással, a különféle elmetípusokkal, tanulási stílusokkal foglalkozik főként. A szerző a tanulás megtanítására adta fejét, mert rájött, hogy sok mindent oktatnak az iskolákban, de azt, hogy hogyan kell tanulni, nos azt nemigen. Ezzel együtt Hollins a tévhiteknek is hadat üzenet ezzel a művével, hogy még véletlenül se essünk semmilyen kókler pszichokócs hínárhálójába. A Szupertanulás kötetben lépésről-lépésre, fázisról-fázisra sajátíthatjuk el a tanulás gyakorlatát, megcélozva és mindenekelőtt homloktérben tartva a hatékonyságot. Akik amúgy utálnak tanulni, azoknak félni nem kell, hiszen Hollins hangsúlyozza, hogy műve nem tankönyv, inkább olyan útikalauz, ami módszertant, módszereket, praktikákat mutat be a hatékony tanulás elsajátítása érdekében.

A könyvben külön fejezet foglalkozik a gyermek- és felnőttoktatás problematikáival is, így minden korosztály meríthet ebből a tanulságtárból. A szerző hat különböző témafejezetre osztva tárgyalja ki az iskolakezdés nagy halmazait. Elsőként a tanulás optimális feltételeiről beszél, majd a memorizálás, az emlékezés nem kis témakörébe avatja be az olvasókat. Harmadikként az aktív tanulási technikákról árul el titkokat, praktikákat, míg a negyedik fejezetben a tanulás pszichikai folyamataira világít rá, mely bizonyos tekintetben folytatódik az ötödik részben, ahol többek között a pozitív visszajelzés fontosságáról a támogatóhatásról és mélyebb információfeldolgozásról beszél. Az utolsó fejezetben a tanulási hibákat és a tanulási technikák személyre szabását árnyalja a szerző. Az író azt sem titkolja el, hogy nem feltétlenül csak rajtunk múlik a helyes tanulási módszer elsajátítása, hanem a „tanulás megtanulásához” például pozitív környezet is szükségeltetik. Az író arról is mesél könyvében, hogy mi a memória biológiája, illetve milyen átfogó technikákkal lehet magunkévá tenni a remek memorizálás képességét. A könyvben természetesen híres koponyák egész sorát vonultatja fel példának a szerző, akikről – legyen akár tudósok, politikusok vagy művészek – kiderül, miként alkalmazták természetadta és fejlesztett adottságaikat a tanulásban.

kép forrása

Egy ovis kissárkányból kisiskolás lesz

Czernák Eszter Sárkánysuli – Az első félév című képes mesekönyve már első ránézésre is az átmenet kötete, az óvodás korszakot éppen maguk mögött hagyó és az általános iskola első osztályába lépő gyerekek számára. A történetek középpontjában Zoé, a háromfejű kissárkány áll, aki éppen első osztályos kisdiák lett és akinek természetesen – legalábbis az első időszakban – sok fejtörést okoz az iskola. A Varázsfölde iskolája, főként a Szivárvány Óvoda után ugyanis nem egy egyszerű feladat. Nem is olyan rég, a nyár elején még Boszi néni búcsúztatta az ovisokat, most pedig már Dzsinn bácsi fogadja az iskolakapuban a legfiatalabb nebulókat. Ugyanakkor Zoénak mégsincs félnivalója, mert annak ellenére, hogy ő egy háromfejű kissárkány, egész szépen belesimul a manók, trollok, orkok, tündérek vele egyidős sorába. Így van már kora reggel, amikor az Unikornisjárat elviszi őket a sulihoz, és így megy ez egész nap, amikor a varázslatos kastély tantermeiben okulnak vagy a folyosókon, az udvaron hancúroznak. A mesékből kiderül, hogy Zoé és diáktársai egyebek mellett betűvetést, varázstörténetet, pacsmagolást is tanulnak, majd a sok-sok sulikaland között pedig nagy jelentőséget kap a hírhedt mazsolaavatás is. A Kincskereső Iskolában történt epizódokat Rátkai Kornél frappáns és szemet gyönyörködtető rajzai teszik még inkább átélhetővé.


kép forrása

Útikalauz elsős iskolásoknak és szüleiknek

„Figyelem! Becsengettek! A legtöbb gyerek izgatottan várja, hogy bepakolhasson a szép, új iskolatáskájába, és átléphesse a tudás várának kapuját. De mit tegyünk akkor, ha mégsem? Vagy ha túl hamar megkopik ez a varázs?” Ezekkel a gondolatokkal kínálja a kiadó Izmindi Katalin Nagy iskoláskönyvem című kötetét, melyben tehát nem idealizálni akarja az óvodásból tulajdonképpen pár hónap alatt iskolássá cseperedett gyermekek helyzetét, hanem inkább az esetleges problémákra, és jellegzetes kisiskolás helyzetekre koncentrál. A kiindulópont a család első gyerek alakja, mely helyzetből adódóan nemcsak a csemete, de a szülők is egy lényegesen új és addig számukra ismeretlen történetben találják magukat. Az író könyvével segítséget kíván nyújtani a kicsiknek és szüleiknek, nagyszüleiknek hogy minél inkább zökkenőmentes legyen az a bizonyos első osztályos periódus. Ahogy a kiadói ajánlóban olvashatjuk: „Mesekönyvünkben négy kis főszereplő, Áron, Marcell, Nóri és Zsófi kalandjait követhetjük nyomon az első osztály évnyitójától egészen az évzáróg.” Ezek között külön fejezetet kap az ovisok számára adott első hírek az iskoláról, az iskolai életre való lelki és felszerelésbeli készülődés izgalma, az I. osztályosok tantermében minden zeg-zugos része, az ovis élethez képest nagyon komolynak tűnő tanévnyitó ünnepség és persze az ősi mumus: az első házifeladat rettenete. A főszereplő gyerekek ugyanakkor azt is megtapasztalják, hogy nekik elsősöknek az iskola tulajdonképpen csupa játék, hiszen így van az ez az írásórán, a tornaórán, az ujjaikat is felhasználó számtanórán, de nagy izgalmakat tartogat számukra amikor hetesek, azaz ügyeletesek lesznek, vagy amikor megérkezik a tél elején az iskolába a Mikulás, beköszönt az első sulis karácsony. A komolyodás, a felelősségvállalás első mérföldköve a félévi bizonyítvány, a feloldás, a móka és kacagás helye pedig az első iskolai farsang lesz. Áron, Marcell, Nóri és Zsófi megszállott pirospontgyűjtők lesznek, sőt, különórák, sportedzésekre, szavalóversenyre és színházi előadásokra kezdenek el járni. A kalandok végét természetesen az év végi bizonyítványosztás és a nyári vakáció kezdete jelenti majd.