Régi rokonunk Európa

Nekünk, magyaroknak fontos az utazás lehetősége, amit a szabadság, a demokratikus társadalmi felépítés egyik ismérvének tudjuk be. A magyarok útjai jelentős részben tartanak a közvetlen nyugati irányba, azaz Európába, illetve az öreg kontinens több, más irányába is. Tekintsük most át néhány kötet segítségével, hogy milyen kulturális értékek miatt szeretjük Európát, benne a nyugati, a közép és a keleti részt. Persze könnyű most a dolgunk, mert beszélt, írott nyelvünkben „nem vagyunk rokonai senkinek”, így olthatatlan kíváncsisággal megyünk Európa különféle országaiba, ahol kultúra tekintetében mégis csak megleljük azt a bizonyos rokonságot. E felhajtóerő pedig végtelen hosszú sorát nyújtja az európai útikönyveknek.

Kép forrása

Athén a bölcsők bölcsője

És ha Európa, akkor születés, és akkor persze mi más, mint Görögország, s azon belül is Athén. A Kossuth Kiadó jópár éve elindította Nyitott szemmel című útikönyv sorozatát, melyben többek között Lisszabon, Firenze, Velence, Izrael, London, Róma és Párizs is szerepel. Az Athén című részben tulajdonképpen olyan épített örökséggel találkozhat az olvasó, melyekkel a fent említett városokban, országokban, csakhogy Athén volt az első ezek között, melyeknél azok a bizonyos jellegzetes építészeti formák megjelentek. A városkalauzként aposztrofált kötetsorozat most kínált darabjában elsőként a város története, az aköré épülő mondák, legendák nyitják a kötetet, hogy aztán a látványosságok, híres épületek, városrészek kerüljenek sorra. Ezek mellett külön fejezetek foglalkoznak az athéni kultúra történetével, jelenével, illetve a művészeti, politikai vonatkozásokkal is. Arról is külön rész gondoskodik, hogy az Athénba utazók egy érzékletes elbeszélésszerű leírásból megismerjék a városban élők mindennapjait, főbb jellemzőiket. A kiadói ajánlóban olvasható, hogy semmi sem marad ki, ami a görög fővárosban fontos látnivaló, így „az Akropolisztól a városon kívüli strandokig, a Kolonaki nagyszerű múzeumaitól Pszirri éjszakai életéig” minden lényeges idegenforgalmi célpont benne van a kötetben. A könyv szerkesztői – miként az összes többi részben is – várostérképen igazítják el a szövegek mellett az olvasókat a látnivalókkal kapcsolatban, azok pontos helyének megjelölésével. A kiadványban arra is figyelmet fordítottak a készítők, hogy a különféle szállások, híres éttermek helyét is megadják.

Kép forrása

Szentpétervár, az uralkodói szépségversenyének dobogósa

Oroszország legszebb északi kikötővárosába, Nagy Péter cár kedvenc lakóhelyére kalauzolja el az olvasókat A világ legszebb helyei sorozat Szentpétervár című könyv. A széria felvállaltan mutatja be a sorozatban szereplő helyek, városok, tájak történelmét, földrajzi és épített adottságait, egyedi szépségeit, jelenkori arculatát. Szentpétervár is ilyen, egy egyedülálló építészeti gyűjtemény, mely tengerparttal, saját folyóval és európai szinten a harmadik legnagyobb népességgel bíró település. A kötet szerkesztői nagy hangsúlyt fektettek a kihagyhatatlanra, azaz a lenyűgöző építészeti remekműveket bemutató fotók hosszú sorára, melyek akár még szöveg nélkül is oly sok mindent elárulnak az érdeklődő olvasóknak. Az idén 320 éves Szentpétervár, melyet Nagy Péter cár alapított, vérbeli európai kincsestár, ahol az építőművészet mellett a művészetek olyan ágai leltek bölcsőre és otthonra, mint a balett, a színház, az irodalom, a film- és zeneművészet, nem feledve az itt fellelhető, nagymúltú oktatást és műemlékvédelmet is. A kötetben nemcsak a várostörténet, a városhoz kapcsolódó orosz és nemzetközi történelmi hírességek kötődése, de a látnivalók hosszú sora jelenti a fő részt. A múzeumok között kiemelt szerepet kap a világhíres Ermitázs, az Orosz Múzeum, a Puskin Múzeum és a Központi Hajózási Múzeum. Az óváros jellegzetessége az az elegancia, melyet az itt székelő cároknak tudhatunk be, s akiknek köszönhetően a cári palotanegyed dobogós helyezést kaphatnak a világ legnagyobb uralkodóinak székhelye szépségversenyben. A város fennállásának 300. évfordulójára megvalósított fejlesztések, rekonstrukciók egy jelentős része már felvonul ebben a 2002-es kiadású kötetben, így nemcsak a páratlan és változatos, színes múlt, de a modern jelen is benne van.

Kép forrása

Ötven évnyi európai utazás

Egzotikus Európa címmel jelentette meg utazókönyvét Juhász Árpád, a híres geológus, aki ebbéli világjárásában ötven évnyi utazás tapasztalatait összegezte e kötetében. Aki hallgatta már Juhász Árpád kommentárjait, élménybeszámolóit, az tudhatja, hogy a neves utazó tudós mindig érzékletesen és emellett az ismeretterjesztés igényével mesél kalandjairól, expedícióiról. Most is így tesz, hiszen az Egzotikus Európa egy hatalmas út leírása, melynek során persze „szakmázik” is, de az öreg kontinens minden különleges, egzotikus tájáról ad számot. A könyvben szerepel Nordkap, Európa északi foka, a híres Spitzbergák, a legnyugatabbra fekvő Atlanti-óceáni partszakasz, a Portugáliához tartozó Azori-szigetek, ahogy Kréta, Ciprus, majd a Kaukázus, az Etna, a Stromboli, az izlandi Eyjafjalla, s az Alpok és Skandinávia hegyei, illetve gleccserei következik. A kötet nem szűkölködik az olvasmányos tudományos leírásokban, ismeretterjesztő szövegekben, miként a lenyűgöző szépségű fotókban sem. A kiadványban pedig még arról is olvasni lehet, hogy a nyolcvan plusszos geológus 2015-ben még unokájával is útra kelt, akkor a Júliai-Alpok szurdokvölgyeit fedezte fel, magának, unokájának és persze a széles közönségnek is, mely kalandjáról ugyancsak olvasni lehet ebben a könyvében.