Csokis könyvek

Természetesen nem olyan értelemben csokisak, hogy szórakozott gyermekünk, párunk, kutyánk, macskánk, netán hörcsögünk összekente, csupán témájukban azok. Mivel a napokban, július 7-én ülhettük meg a csokoládé világnapját – legalábbis azok, akiknek e fenséges eledel ünnepléséhez egy külön világnap szükségeltetik –, s ennek kapcsán a Libreriamo olasz magazin összegyűjtött öt olyan olvasnivalót, amelyekben a csokoládé jelentős szerepet kap. Kóstoljunk hát bele mi is ezekbe a történetekbe!


Joanne Harris: Csokoládé

Az első hely minden bizonnyal ezt a történetet illeti meg, amelyből film is készült, és ahol a csoki abszolút főszerepet visz, helyenként már-már elhomályosítva olyan nagy neveket, mint Juliette Binoche és Johnny Depp, vagy éppen a csodálatos Judi Dench. A francia kisváros, Lansquenet békés, a helyi kiskirály által szigorú szabályok közé szorított mindennapjait egy idegen asszony letelepedése kavarja fel egyik napról a másikra, aki nem átall csokoládéboltot nyitni, ráadásul épp a nagyböjt kezdetén. A helyieket minden tilalom ellenére mágnesként vonzza nemcsak az édesség, de talán még inkább Vianne titokzatos személye, aki fellázad (és lázít) a merev dogmák ellen.


Roald Dahl: Charlie és a csokigyár

Gyerekek sokaságának, de nem egy felnőttnek is kedvence ez a mese, amelyet szintén megfilmesítettek. A főszereplő kisfiú, Charlie, négy társával abban a kitüntetésben részesül, hogy beléphet a különc Wonka mester varázslatos csokigyárába, kalandok hosszú sora után pedig az is kiderül, vajon ki lesz Willy Wonka utóda a gyár élén.


Charles Dickens: A puszta ház

Bizony, bármily meglepő, a csokoládé még Dickenst is megihlette, olyannyira, hogy furcsábbnál furcsább alakjai közül az egyik, nevezetesen a kissé habókos, arisztokrata származású, de elszegényedett Mrs. Flite a csokoládéital rendszeres fogyasztásával igyekszik nyomatékosítani, hogy ereiben bizony kék vér csörgedezik. Az események középpontjában egy elhúzódó peres ügy áll, melynek oka, hogy egy örökhagyó több egymásnak ellentmondó végrendeletet készített. A szatíra görbe tükröt tart a korabeli angol igazságszolgáltatás elé, s bár kortársai szerint az író kritikája kissé eltúlzott, azért minden bizonnyal hozzájárult az igazságügyi reform megvalósulásához az 1870-es évek végén.

Carlo Goldoni: A kávéház

Természetesen nem hiányozhat a felsorolásból egy hamisítatlan olasz vígjáték sem Goldoni tollából, melynek története Európa első kávéházában, a velencei La Bottega del Caffé nevű intézményben játszódik, ahol a szereplők gyakran és szívesen fogyasztják a csokoládéitalt a Goldonitól megszokott szerelmek, tréfák, intrikák közepette.


Jack Kerouac: A Dharma csavargói

Kerouac regényében pedig a fáradtság egyetlen, hőn áhított ellenszereként jelenik meg cikkünk főszereplője, a csoki. Az író életének azon időszakát meséli el ebben a történetben, amikor a buddhizmus szellemében próbált újjászületni, lemondva minden földi hívságról, még a csokoládéról is. Elárulhatjuk, ez nem sikerült neki, de utóbbiról lemondani nem is érdemes, hiszen mi lehet jobb egy szép nyári napon, mint egy jó könyv, s mellé egy tábla finom csokoládé!

Képek forrása