Mit olvassunk adventkor?

Advent, azaz eljövetel idején az többi időszakához képest talán kevesebb időnk van olvasni, hiszen az év utolsó periódusában a szokásosnál több tennivaló köti le az embereket. Mi mégis ajánlunk pár könyvet arra az esetre, ha ebben a várakozással, elcsendesüléssel nem éppen teli időszakban mégis marad egy-egy félóra, melyet olvasással tölthetnek követőink.

Kép forrása

Olvasással készüljünk adventben!

Akárhogy csűrjük-csavarjuk, azért advent, illetve karácsony idején – már csak a téma autentikus forrása miatt – mégis csak egy könyvnek kell a középpontban lenni, ez pedig a Biblia. Ezt ajánljuk erre az időszakra, hogy újra vagy netán először elolvassuk az evangéliumot, benne a Megváltó születését megelőző eseményeket, majd Jézus születésének történetét.

Az advent, az eljövetel időszaka az egyházi tanítás szerint a csend, a nyugalom időszaka („Jó csendben várni az Úr szabadítására” – olvassuk a Jeremiás siralmai című ószövetségi részben), s azt is hallhattuk már a templomokban, hogy a Szentírás két nagy egységrésze, az Ószövetség és az Újszövetség között mintegy 400 év telt el, így isten népének tényleg volt ideje a Megváltó megszületésére való várakozásra. Az adventi időben az otthoni teendők is egyre arra mutatnak, hogy hamarosan érkezik valaki, aki számára – ahogy a vendégség előtt szokás – kicsit jobban összerántjuk otthonainkat, kitakarítunk, sőt, egy kicsit díszesebbé varázsoljuk a belsőt, a lakásban és a szívünkben is. A Biblia, az evangélium olvasása ez utóbbiban ad sorvezetőt. A négy evangéliumból bármelyik választható, mindegyik közel hasonlóan kezdődik, de a Megváltó születését mindegyik egy picit máshogy mondja el. Máté evangéliuma a leghosszabb, legrészletesebb, míg Márké a legtömörebb, legrövidebb. Lukácsé számos oldaltörténettel egészíti ki a vezérfonalat, míg a negyedik, a János evangéliuma maga a tömény spiritualitás.

Kép forrása

Egy tökjó adventi koszorú története

Manapság, amikor halottak napja, halloween és mindenszentek ünnepén vagy bármely más egyházi, vagy aközeli ünnep kapcsán viták egész sora lobban fel a közbeszédben, tényleg nagy bátorság egy tököt belerakni egy adventi koszorúba. Füller Tímea pedig pontosan ezt tette a Tök Tóbiás kalandjai című mesekönyvében. Az eredeti cél persze jól kitűnik, hogy a megszemélyesítésből fakadó humoros és izgalmas mese révén a gyerekek megismerjék az advent lényegét, de egyben jól szórakozzanak Tóbiás kalandjain. A szerző természetesen nem a halloween és az advent/karácsony ünnepek összemixelését szándékozott létrehozni ezzel a kötetével, hanem egy új kedves, bájos, esendő és éppen ezért a legkisebbek számára könnyen befogadható hőst faragott egy tökből. A történet szerint Tök Tóbiás az adventi koszorú éke lesz, de amíg idáig eljut, addig számos kalandon megy keresztül, ráadásul az egyes epizódok során sok barátra is szert tesz.

A Luther Kiadónál megjelent mesekönyvet Jenes Katalin érzékletes illusztráció segítik a gyermekszívekhez való közeledésben.

Kép forrása

Amikor Ferenc pápa kalauzol adventkor

Az adventi időszak egyik legfontosabb gondolati vonala kicsiknek és nagyoknak egyaránt az ezen négyhetes periódus végét követő karácsony, Krisztus születésének ünnepe. Az egyházi év kezdetét jelentő advent ekként tanulás is, ünneplés is, elmélyülés is, felkészülés is. Az adventben talán még többet forgatjuk azokat a köteteket, melyekben magyarázatot találunk az év végi időszak jeles napjainak eredetére, lényegére. A Pázmány Péter Katolikus Egyetem Hittudományi Karának volt dékánjának könyve is ilyen. A karácsony öröme – Adventi útikönyv Ferenc pápával címmel tavaly, megjelent kötet szerzője Kránitz Mihály. A kiadvány egyfajta „best of pope” is abban a tekintetben, hogy szemelvények találhatók benne Ferenc pápa karácsonyi beszédeiből. A szerző emellett Raneiro Cantalamessa szerzetes A karácsony misztériuma: az öröm ünnepe című művének egy részletét, egész pontosan Szűz Mária magasztaló énekének a magyarázatát is hozzácsatolta a kiadványhoz. A professzor író így ír a karácsonyról: „Bármennyire is fényes a karácsonyi ünnep, ne felejtsük el, hogy ekkor hozzánk az áldozat misztériuma is közel kerül. Az Ő odaadott életében csodálattal ismerjük fel, hogy az Isten Fia emberré és tetté lett, és valóban egy közülünk.” A könyv az egyhónapos adventi időben tényleg jó spirituális kalauz, Ferenc pápa elmélkedéseinek, prédikációinak egy-egy részletével készülhetnek fel a hívek az egyik legnagyobb keresztény ünnepre. Jézus anyjának dicsőítéséről, azaz a Mária-magasztalásról Kránitz professzor egyebek mellett így ír a kötetben: „Mária éneke egy csodálatos tükör, amelyen keresztül ráláthatunk Isten Anyjának lelkére, és utólag megpillanthatunk valamit a kegyelem ragyogásából és a bölcsességből, amely teljesen eltölti őt. Tartalmát tekintve a Magnificatot úgy is értelmezhetjük, mint Istennek, a világnak és a történelemnek új módon való szemlélését.”