Sylvanas Windrunner világa

Bár manapság már elképesztő mennyiségű szórakozási forma közül választhatunk, ha kikapcsolódásra vágyunk, de a számítógépes játékok világa továbbra is dübörög. Ezen játékok közül pedig nem nagyon van még egy, amely akkora hatással volt a popkultúrára, mint a World of Warcraft, melynek történetei és karakterei számos könyv, képregény, animáció és film alapanyagául szolgáltak, miközben játékosok milliói kalandoznak a mai napig Azeroth-ban. Ebből a világból kapunk most egy újabb írott szeletet, méghozzá az egyik legnépszerűbb karakter, Sylvanas Windrunner főszereplésével. 

Töretlen népszerűség

Talán még maga a Blizzard, a játék fejlesztője sem számított olyan mértékű sikerre amekkorát végül a 2004-ben piacra dobott World of Warcraft generált. Amellett, hogy idén már a kilencedik kiegészítője jelenik meg, a töretlen népszerűséget jól mutatja, hogy még a mai napig közel ötmillió aktív felhasználó barangol Azeroth kontinensein. És hol van ez az ötmillió a WOW hőskorában számlált negyvenhatmillió aktív felhasználóhoz képest. 

Ilyen számok és elérések mellett pedig értelemszerű, hogy van piaca a Warcraft történeteinek minden egyéb platformon is. Az ajándéktárgyak és egyéb merchek mellett pedig természetesen a könyvpiac is nagyot profitált a Blizzard nagysikerűjéből. Az elmúlt tizenhat évben közel harminc az adott világban játszódó vagy ahhoz szorosan kapcsolódó regény látott napvilágot, olyan szerzők tollából, mint Richard A. Knaak, William King vagy Christie Golden. Utóbbi hozta el nekünk a legújabbat, a már magyarul is megjelent Sylvanast.
Kép forrása

Büszke elfből valami egészen más

Ahogy folyamatosan jelennek meg az új kiegészítők a játékhoz, úgy íródnak tovább az adott karakterek történetei, amelyek közül egyesek felemelkednek, míg mások elbuknak. Előbbiek táborát erősíti a kezdetben tragikus sorsú elf harcos, majd rettenthetetlen Horda vezér Sylvanas Windrunner – vagy bántóan magyarosított nevén Szélfutó Sylvanas – aki az évek során az egyszerű mellékszereplőből egészen az egyik legikonikusabb és leginkább népszerű Warcraft karakterré nőtte ki magát. Itt volt tehát az ideje, hogy annak rendje és módja szerint megkapja a saját történetét regénybe szedve. 

Utóbbi fontos tényező, hiszen aki járatos a Warcraft könyvek világában, az tudja, hogy ezen művek általában vagy összekötnek két nagy konfliktusszálat néhány máshol el nem mesélt történettel, vagy egy-egy karakter-életutat tárnak elénk, miközben a már ismert eseményeket az ő szemszögükből láttatják. Jelen helyzetben az utóbbi az igaz. A könyv a WOW elődjének szolgáló, Warcraft III eseményeinél veszi fel a fonalat, amikor Sylvanas még büszke elfként védelmezte Quel’Thalast, hogy aztán Arthas, az őrült herceg és későbbi Lich Király a halálnál is rosszabb sorsot szánjon neki.

A feladat adott

Sylvanas karaktere azért rendkívül izgalmas, mert kimondottan komplex. Átérezzük az őt ért elképesztő veszteséget, és megértjük a dühét, de mire igazán kiépülne a szimpátiánk irányába, hirtelen leigáz egy fél kontinenst. Ezek után elkezdünk főgonoszként tekinteni rá, aki nem érdemel megbocsájtást, majd ismét látjuk a történetek mögötti áldozati szerepét, így elbizonytalanodunk, hogy talán bizony mégis. 

A játék fejlesztői rendkívül sok kritikát kaptak, hogy a kezdetben kiválóan megírt karakterút egy idő után hihetetlenül ellaposodik és buta lesz, de a lezárás még mindig odébb van, így az egykori elf szimpatizánsai még okkal reménykedhetnek. A szóban forgó Sylvanas regénynek pedig talán éppen az lesz az egyik legfontosabb feladata, hogy új kontextusba helyezze Azeroth világának egyik legikonikusabb, mégis legmegosztóbb szereplőjét. Érdeklődés egészen biztosan van rá, kérdés, hogy a regény meg tudja-e ugrani az elvárásokat is. 

Jó kezekben

Egyelőre egyébként úgy tűnik, hogy meg. A mértékadó Goodreadsen ugyanis jelenleg 612 szavazat alapján a könyv 4,2 csillagos értékelésen áll (öt a maximum), míg az Amazon oldalán 542 értékelés alapján 4,5-ön. Ez valószínűleg azért is lehet így, mert a lehető legjobb kezekbe kerül az egykori elf harcos sorsa. Az író, Christie Golden ugyanis egy kimondottan tapasztalt fantasy író, aki olyan franchiseok világában tudott már maradandót alkotni, mint a Csillagok Háborúja, a Star Trek vagy épp az Assassin’s Creed. Mindezek mellett azonban legtöbb – és legjobb – könyveit mégis a Warcraft univerzumban jegyezte. Olyan közönségkedvencek eredtek a tollából, mint a Klánok Ura (2001) az Arthas: A Lich Király felemelkedése (2009) vagy a Vihar előtt (2018). 

A tapasztalt fantasy és Warcraft rajongók tehát nagyjából tudják, hogy Christie Golden neve gyakorlatilag garancia a minőségre, így a legújabb, Slyvanas életútját középpontba állító regényét is bátran veszik majd le a polcokról. A nem tapasztalt fantasy és Warcraft rajongóknak pedig mi ajánljuk, hogy ugyanígy cselekedjenek, Azeroth izgalmas – és konfliktusokkal teli – világába ugyanis sose késő belecsöppenni! Talán épp egy új könyvvel kezdve…