Modernkori megújulás, avagy dínóbatman meg a többiek

Gyakran éri kritika Hollywoodot, hogy nincs új a nap alatt. Az eredeti ötleteknek leáldozott, a feldolgozások pedig feldolgozásokat váltanak a képernyőn. Ez persze nem csak a mozira igaz, gyakran találják meg ezzel a kritikával a képregénykiadókat is, például a két legnagyobbat, a DC-t és a Marvel-t is. Esetükben néhány szuperhősnek már annyi alternatív története fut párhuzamosan, hogy számon tartani is közel lehetetlen, most pedig itt egy újabb, egészen hajmeresztő kísérlet. A DC égisze alatt ugyanis megérkezett a The Jurassic League, amelyben kedvenc szuperhőseink dínók lettek. Igen. Dínók. 

Kép forrása

Új külsőben 

A Superman, Batman, Wonder Woman és társaik nevével fémjelzett Igazság Ligája (The Justice League) hazánkban is jelentős ismertségnek örvend. Számos film, mese, könyv és képregény segítségével kísérhettük végig kedvenc hőseink nagy szárnyalásait és nagy bukásait, miközben Superman vagy Batman ikonikus jelét még a legkisebbek is felismerik bárhol. Ezzel párhuzamosan pedig már számolni se tudjuk hány bőrt húztak le ezekről a karakterekről és közismert történeteikről. 

Lényegében ezúttal is ezt történt, bár egészen másképp. Az idén májusban megjelent The Jurassic League címet viselő hat részes limitált képregény minisorozat ugyanis azzal a gondolattal játszik el, hogy mi lenne, ha kedvenc hőseink dinoszaruruszok lennének. 

Kép forrása

Régi történetek

A hüllő külső mellett azonban az eredettörténetek nem változtak, tehát Superman valóban egy idegen bolygóról érkezett, csak épp dínóként, miközben Batman ugyanúgy elvesztette gyerekként a szüleit elindulva ezzel egy sötét leejtőn, a többit pedig már tudjuk. A környezet azonban ezúttal a prehisztorikus fiktív Föld, ahol ősemberek és dínók békében élnek egymás mellett. Leszámítva persze azt a néhány bajkeverőt, akinek el kell látni a baját, hogy legyen mit olvasnunk. 

A minisorozat első részében egyébként a korábban említett hős-trió van főszerepben, azonban nagyon valószínű, hogy a későbbi részekben Aquaman, Zöld Lámpás és Flash hüllőverziója is tiszteletét teszi, miközben persze legendás gonoszokból sem lesz hiány. A The Jurrasic Legaue főgonosza a hírek szerint egyébként többek között a Justice Legaue filmből is jól ismert Darkseid lesz. Illetve értelemszerűen annak hüllő verziója. 

Kép forrása

Beszédes külalak

A sorozat szerzőpárosa egyébként a Wonder Woman sorozatból ismert Daniel Warren Johnson, valamint a korábban a Venom sorozatban közreműködő Juan Gedeon. Elmondásuk szerint jelenleg semmit sem várnak jobban, minthogy látványos dínóbunyókat vessenek papírra. 

A szerzők elmondták egyébként azt is, hogy rendkívül fontos jelentősége van annak, hogy melyik karakter milyen dínó lett végül, ugyanis az volt a cél, hogy az olvasó számára passzoljon a fajta ahhoz, amit az adott hős képvisel. Ennek megfelelően lett például Supermanből egy Brachiosaurus, amely rendkívüli fizikai ereje ellenére egy szigorúan növényevő lény, jelezve ezzel a hős jámbor jellegét, aki csak akkor harcol, ha muszáj, ám akkor nagyon. Ezzel szemben Batman, akinek bár nincs konkrét szuperereje, ám karaktere szerint félelmet ültet a gonoszok szívébe, egy rendkívül agresszív megjelenésű, éles fogakkal bíró ragadozó, egy Allosaurus, míg Wonder Woman atletikus fizikuma miatt kapott egy Triceratops külsőt. Utóbbi magyarázatot azért idő kicsit megemészteni. Ugyanezt a vonalat követték egyébként a szerzők a gonoszoknál is, akik közül például a rendkívül rémületes hatást keltő Joker egy Dilophosaurus képében tartja rémületben a népet. 

Kép forrása

Ihlet

A Johnson-Gedeon szerzőpáros elmondása szerint számos egyéb műből merített ihletet. Ilyenek voltak például a Tini Ninja Teknőcök és az Age of Reptiles képregények, a Primal címet viselő minisorozat Genndy Tartakovsky tollából, vagy épp a Primal Rage címet viselő retro videójáték. Az alapötlet mellett azonban az egyes karaktereknél is visszanyúltak ismert megszemélyesítésekig, példának okáért a pszichopata Dínó-Jokert a Heath Ledger által megformált karakterről mintázták. 

Mindezek és az írók kreativitásának egyvelegéből született tehát meg a The Jurassic Leauge amely egyszerre nagyon új és hajmeresztő, miközben mégis nagyon régi és közismert. A képregény legerősebb jellemzője azonban egyértelműen az, hogy nem veszi magát túl komolyan, ezért képes rendkívül szórakoztató lenni. Az az elsőre elenyésző fontosságú kérdés pedig, hogy vajon a többi szuperhős és szupergonosz milyen dínó lesz, valószínűleg rengeteg eladott példányt fog generálni. Úgyhogy végül is bravó DC!