Omega

MEGJELENT: 2021. november 17., szerda | SZERZŐ: Oxi

A Covid és más nyavalyák tucatja nem válogat, így többek között a művészek, írók, képzőművészek és zenészek között is tarol, vagy ha épp nem, hát ágynak dönt. Mostani válogatásunkban a járvány idején a művészvilágot ért csapások apropóján lapozunk bele néhány korábbi és egy friss könyvbe, melyek az Omega együttesről szólnak.

Kép forrása

Egy rockveterán emlékirata

Kóbor János múlt héten került kórházba, és bár nagyon sokan drukkolnak az énekes legendának, némi bulváros felütéssel úgy is mondhatjuk, hogy az Omega a mai napig címlapon van. Igaz, ekkor már inkább a banda gitárosa, Molnár György „Elefánt” nemrég megjelent könyvére, az Omega – A gitár mögül című életrajzi írásművére gondoltunk, melyben Tóth Péter volt alkotói segítségére a híres zenésznek. És itt ne feledjük, hogy az Omega, mely jövőre lesz hatvan (!) éves, az elmúlt években több botrányt és fordulatot, sőt, gyászt élt meg. Az együttesről pár éve cikkeztek nem éppen kellemes hangnemben, amikor a bandán belüli nézeteltérések miatt kivált a basszusgitáros, dalszerző Mihály Tamás, aki tavaly november elhunyt. Ugyanabban a hónapban halt meg az alapító Benkő László, billentyűs is, most pedig az énekes Kóborért aggódhatunk. Valahol érezte Molnár György is, hogy most már nagyon jól illik könyve anyagához a fekete borító. A kötet szerkezetének alapgondolata, hogy az elmúlt pár évtized alatt vele és a zenekarral készült fotókhoz egy-egy sztorit, epizódot illesszen. A könyv tehát új megvilágításba helyezi az Omega zenekart, a magyar rock veteránja meglehetősen szélesre lebbenti fel a függönyt, a botrányoktól és sok-sok különös történettől sem mentes együttesről, de elsősorban a gitáros „Elefántról”.

Kép forrása

Ahogy a basszeros látta

Mihály Tamás, az Omega basszusgitárosa, még a kiválás előtt írta meg Basszus! Omega! – Egy életre szól című életrajzi könyvét. A kötet érdekessége, hogy a zenekarnak azon emberéről olvashatunk benne vallomást, akiről talán a legkevesebbet tudtak a rajongók. Mihályi Tamás igazi szürke eminenciása volt a csapatnak, aki a halála előtti években történt kiválása az által írt dalok jogairól szólt, a „verebek azt csiripelték”, hogy a kiválása után Mihályi nem akarta, hogy a Omega játssza az általa komponált szerzeményeket. A 2014-es kiadású biográfiában persze ez is benne van, de még inkább azok az idők, melyeket olyan lemezek fémjeleztek, mint a Nem tudom a neved, az Időrabló, a Csillagok útján, a Gammapolis, a Babylon vagy Az arc című albumok. Mihály Tamás könyvében, hasonlóan Molnár György összegzéséhez, rengeteg omegás sztori olvasható, olyan hol vicces, hol drámai, hol izgalmas fejezetek, melyek a rendszerváltás előtti és utáni években estek meg a rock nagy öregjeivel. Az író, kinek ez ügyben munkatársa volt a fogalmazásban és szerkesztésben Horváth Péter, a zenekari ügyeken túl a korszak, általuk ismert művészeti, politikai és gazdasági szereplőiről is mesél.

Kép forrása

Külsős támogatás a krónikában

Majnik László neve ismerősen cseng a hazai beat és rock őskorát kedvelők előtt, hiszen a 40-es éveiben járó író már több magyar rockklasszikusról írt könyvet. 2020-ban Benkő László billentyűssel „turnézták” körbe az országot Majnik Barázdák között – Az Omega együttes története hangfelvételeik tükrében című könyvével. A kötet persze alapvetően a banda rajongóinak szólt, de akik csak úgy „szőr mentén” álltak az egyik legrégebbi és mai napig működő magyar rockegyütteshez, azok számára is különleges élményt nyújtott, s nyújt ez a kiadvány. A kötetben az albumok mentén, kronológiai sorrendben halad a szerző, s kielemezve mesél az Omegáról. Mint a könyvbemutatókon kiderült, a könyv olyanok számára is fontos volt, akik szakmai oldalról tisztelték a zenekart, a sok fotóval ellátott kiadvány egy vállalkozó adta ki, a bemutatókon jelen volt és a sztorizásokban is tevékeny részt vett Bálint Csaba, a Rockmúzeum igazgatója. A könyv így egyfelől valóban amolyan rocktörténeti elemző kötetté vált, de másfelől hála Benkő László és a többiek éles memóriájának, számos helyen színesít a legmerészebb fantáziákat is felülmúló kalandokkal, melyeket az Omega tagjai éltek át.


Megosztás

Egypercesek

Az utazás – podcast kritika - ajánló

Az utazás – podcast kritika - ajánló

Ízig-vérig fekete komédiát kapunk

Kalapács alatt Emile Zola egyetlen regényének kéziratai

A kézirat árát előzetesen 100-150 ezer euróra becsüli a párizsi Sotheby's aukcósház

Átadták a Déry-díjat

Idén Gács Anna esszéista, irodalomtörténész, Solymosi Bálint író, költő és Zádor Éva műfordító részesült az elismerésben

Egy fekete író tapasztalatairól szóló szatirikus regény nyerte el az amerikai szépirodalmi Nemzeti Könyvdíjat

A 43 éves Jason Mott a kívülállóknak, a furcsáknak, és azoknak ajánlotta a díját, akiket zaklattak és félreértetek

Tandori Dezső hagyatékával gazdagodott az Apor Vilmos Katolikus Főiskola

Az intézmény a köteteket egy külön, erre a célra speciálisan átalakított, zárható polcrendszerrel ellátott helyiségében helyezte el, amelyet dedikáltan Tandori Dezső és Ágnes hagyatéknak neveztek el