A jövő munkavállalói

A munka világa és a gazdaság stabilitása forog kockán – kongatja meg a vészharangot Deanna Mulligan, a tekintélyes Guardian Life Insurance Company of America biztosítótársaság elnök-vezérigazgatója. „Ijesztő sebességgel avulnak el az idő próbáját eddig kiálló technikák, a bizonytalanság bekúszik még a legstabilabbnak hitt szakmákba és iparágak világába is. Korábban soha nem kellett szembenéznünk ilyen válsággal, ugyanakkor soha korábban nem tárult fel előttünk ekkora lehetőség sem.”

Kép forrása

Egy robot jobban csinálja
Deanna Mulligan és Greg Shaw A munka jövője című műve kijózanító elemzést ad azokról a kockázatokról, amelyek vezető közgazdászok, jövőkutatók, technológusok és üzleti vezetők szerint maholnap valósággá válnak. A kockázatok egyfele mutatnak: az automatizálás és a gépiesített munkafolyamatok felé, melynek okán világszerte több száz millió munkakörben válik szép lassan kiválthatóvá az emberi munkaerő. Az ebből fakadó potenciális válság érinteni fogja a fizikai dolgozókat és a szellemi munkát végzőket egyaránt, ugyanakkor az automatizálás új munkaköröket is létrehoz. Egy 2017-ben megjelent átfogó tanulmány úgy becsüli, hogy 2030-ban a munkaerő-piaci kereslet 8-9%-át olyan munkakörök teszik ki, amelyek ma még nem léteznek. Komolyan kell vennünk ezeket az előrejelzéseket, sőt késznek kell lennünk mélyebbre is tekinteni – figyelmeztetnek a szerzők. 

Kép forrása

Felkészülés a munka világára
A kötet felveti azt a kérdést is, hogy vajon kinek a felelőssége gondoskodni a jövő munkavállalóinak megfelelő oktatásáról, képzéséről, valamint átképzéséről. Deanna Mulligan megosztja az olvasókkal, amit vezérigazgatóként megtapasztalt, hogy miként teljesítheti egy vállalkozás a társadalom iránti kötelességeit, és miként készítheti fel munkavállalóit a jövőre. Megoldásai rámutatnak, milyen változtatásokra van szükségük a vállalkozásoknak ahhoz, hogy jobb partnerek legyenek a tehetséggondozás létfontosságú tennivalóiban – és ez korántsem az oktatási rendszerhez intézett szokásos litánia. Be kell vinni a tantermet a munkahelyekre, és garantálni kell, hogy a munkavállalóknak – életkoruktól függetlenül – lehetőségük legyen beletanulni új munkaköreikbe, pozícióikba és iparágaikba. Ugyanakkor a munkahelyet is be kell vinni a tantermekbe, hogy a diákok kihasználhassák a tapasztalati úton történő tanulás előnyeit. Segítséget kell nyújtani a diploma újragondolásához, a végzettségek olyan rendszerének kialakításához, amely van annyira rugalmas és dinamikus, mint a jövő gazdasága. Végezetül – ugyanakkor a legfontosabb kötelességként– az embereket kell az előtérbe helyezni, felismerve azt, hogy a stabil munkaerő létrehozásához a munkavállalók teljes mértékű támogatása szükséges – állítja Deanna Mulligan.

Kép forrása

A szerzők
Deanna Mulligan a Guardian Life Insurance Company of America elnök-vezérigazgatója, a cég a Fortune 300 listáján szereplő vállalatok egyike. A Fortune Magazin 2019-ben a világ legbefolyásosabb nőinek listáján jegyezte. Greg Shaw számos üzleti, technológiai és társadalmi könyv társszerzője. 
A munka jövője című kötet, valamint a Pallas Athéné Könyvkiadó (PABooks) korábban megjelent kiadványai megvásárolhatók a PABooks könyvesboltjában, a Bölcs Várban, valamint webáruházában, a www.pallasathenekiado.hu oldalon. A kiadó kiemelt figyelmet fordít a közösségépítésre is. Facebook-oldalán és podcast-csatornáján (elérhető a Spotify- és az iTunes-platformokon) az érdeklődők további hasznos, érdekes információkat találhatnak a megjelenő könyvekről és a hozzájuk kapcsolódó eseményekről.