Jancsó Miklós szeretői

Júliusban emlékezhettünk Hernádi Gyula magyar író, forgatókönyvíró tíz évvel ezelőtti halálára, illetve munkásságára, pályájára, könyveire, forgatókönyveire, egyéb munkáira. Hernádi Jancsóval való kapcsolatát talán legizgalmasabb módon az 1988-as keltezésű Jancsó Miklós szeretői című kötetében rajzolta meg, erről beszélünk most egy kicsit.

Fantasztikus duett

Az örök magyar filmes páros, a Jancsó-Hernádi kettős minden időn túli fantasztikus duett volt. Jancsó Miklós filmrendező és Hernádi Gyula írói, alkotói sorsa olyannyira összefonódott, amennyire nemigen van példa a filmes szakmában, sem itthon, sem külhonban. Hernádi negyven kötettel örvendeztette meg a világot, ezekből a regényeiből, elbeszéléseiből Jancsó Miklós sokat filmre vitt, illetve közösen írtak filmforgatókönyveket, de Hernádi húsz színházi darabot is írt, ezek közül jó pár a már korábban megírt regényeinek, elbeszéléseinek adaptációja, nem egynek ugyancsak Jancsó volt a rendezője.
A bibliográfiából erőteljesen kitűnik az 1988-ban kiadott Jancsó Miklós szeretői című elbeszélés- illetve sztorigyűjtemény, melynek alapvető pikantériája, hogy azt a címszereplő Jancsó nem akarta a kiadás előtt átnézni, már csak a boltkész változattal volt hajlandó szembesülni. Valahol ez is jelzi Jancsó és Hernádi évszázados barátságát, egymás iránti bizalmának vitathatatlanságát.

Film- és irodalomtörténeti kaland
Hernádi Gyula Jancsó Miklós szeretői című könyvbén is megnyilvánuló, egyszerre zseniális és egyszerre polgárpukkasztóan provokatív írói megoldásai a rajongás szintjén máris érthetők. Mert, ahogy ő írja a kötet elején a rendezőnek címzett szövegben: „A cselekvési stratégiák gazdagsága, a megfontolt bölcsesség mélysége, a már-már gyerekes humor színes fordulatai, kiegyenlítődést, az egyensúlyt kereső fiatalos figyelem, a problémamegoldó gondolkodás bátorsága mind olyan tulajdonságok, melyeknek együttes jelenléte egyetlen emberben meglehetősen ritka dolog. Filmjeidről, közös filmjeinkről elég sokat vitatkoztak, vitatkoznak világszerte, róluk nem akarok most szót ejteni. Ebben a könyvben csak a szerelemről, szerelmeidről, szeretőidről kívánok írni.”
A merész film- és irodalomtörténeti kalandnak is felfogható könyvben – szintén Hernádi vakmerő alkotói elképzelésének engedelmeskedve – minden hölgyszereplő neve eredetiben, illetve valós monogrammal jelenik meg, ezzel is fokozva a kiadás évében hatvanhét éves Jancsó szerelemeit taglaló kötet iránti érdeklődést.
Hernádi tizenkét fejezetre osztja a magyar filmrendező szeretőiről szóló történetfűzért, bár rögtön az első fejezetet a Hány szerető ötszáztizennégy szerető? nevezi el, ezzel téve kellően meredek röppályára a könyv alaphangulatát.

Valóság és fikció
A szerző ügyesen keveri a kötet egyes elbeszéléseiben a valóságos és kitalált elemeket. Néhány történetről már az elején, vagy a végén kiderül, hogy valóban a szerelemről, vagy a szerelem irodalomtörténetből ismert nagymesteriről szól. Ezok természetesen nem Jancsó névre hallgattak, de a rendező is sokat gondolt rájuk vagy jelenítette meg alakjukat különböző filmjeiben. Így a leírtak jelentős része fikció, például de Sade márki vagy Casanova esetében is. Egy másik elbeszélésben az alkotás korszakában is már provokatívnak számító „Hogyan szaporodnak a homoszexuálisok?” címmel vezeti fel a rendező, a saját neméhez vonzódókról kialakult véleményét. Ugyanilyen hévvel ír Hernádi Jancsó AIDS-szel kapcsolatos véleményéről, illetve arra is kapacitálja a rendezőt, hogy képzeletben utazzon előre az időben, hogy megállapításokat tegyen a jövő szexkultúrájáról, a társadalom elöregedéséről, a táplálkozási szokások megváltozásáról és dolgokról, hasonló problémákról.
Apropó jövő, fontos elem a kötetben a Hernádi és Jancsó által is már a 70-es évektől favorizált prófétálás, jóslás, alternatív valóságokra való utalás, transzcendens érzékelések, ezoterikus tudományoskodások. E kötetben is előjön ez az igény részükről, Hernádi eleve onnan indítja Jancsó kivonatos életrajz leírását, hogy hosszan elemzi születési dátumából fakadóan a mérleg zodiákus jegyben született filmrendező jellemzőit, tulajdonságait.
A Jancsó Miklós szeretői érdekes és az író, Hernádi Gyulától már korábbról megszokott olvasmányos és fantáziadús történet- és sztorihalmaz, mely elsősorban a legendás alkotópáros gondolatvilágáról és az általuk képviselt kultúrkörről árul el legtöbbet.