Forradalom a konyhában

Többek között Bíró Lajos, Horváth József Ráspi, Kalla Kálmán, Segal Viktor és Széll Tamás alakját és kedvenc fogásait ismerhetik meg az olvasók a Magyar Konyha Kiadó gondozásában megjelent, 20 séf 100 recept - Nem csak ínyenceknek című kötetből.

 

A magyar gasztronómia nagyjai

Az első magyar szakács, akinek a nevét ismerjük, a 13. században Kölkeden élt Gunya – mondta Vinkó József, a Magyar Konyha magazin főszerkesztője, a kötet egyik szerzője. Mint hozzátette, ma már általában azoknak a séfeknek a neve marad fenn, akik szakácskönyvet írnak, a kiválasztott húsz szakácsból pedig csak ötnek jelent meg eddig saját kötete.
Lévai Anikó, a Magyar Konyha szerkesztőbizottságának elnöke hozzátette: a könyvben Kalla Kálmántól a pannonhalmi Viator séfjéig, Gyurik Gáborig húsz magyar szakács vall életéről és a főzésről alkotott nézeteiről, és mindegyikük megadja öt receptjét is.

Világnézet a receptek mögött

A Magyar Konyha magazin öt évvel ezelőtti újraindulása óta a magyar konyha forradalmi változásokat élt meg: három budapesti étterem Michelin-csillagot kapott, egy magyar séf bejutott a legrangosabb szakácsversenyként számon tartott Bocuse d'Or döntőjébe, amelyet 2016-ban Magyarország rendezhet meg. Felnőtt egy új nemzedék: a mai mesterek nem titkolják egymás és a vendégek előtt receptjeiket, hanem bátorítják egymást, így egy teljesen új világnézet jelenik meg a könyvben, illetve a magazin lapjain.
Lévai Anikó az MTI-nek elmondta: az elmúlt öt évben igyekeztek színvonalas, akár irodalmi igényű írásokkal, kiváló fotókkal megtölteni az újságot, amely egyszerre kíván informálni, tanítani és szórakoztatni.
A magazin természetesen sokkal több – nem csak magyar – séfről írt, de a kötetbe kiválasztott húsz szakács volt az, akikkel a legbensőségesebb kapcsolat alakult ki, ők segítették leginkább a szerkesztőség munkáját. Emellett ugyanakkor mindannyian a magyar gasztronómia "zászlóshajói" közé tartoznak, többen közülük Michelin-csillagos éttermet visznek Budapesten – jegyezte meg, hozzátéve: az általuk adott receptek között vannak egyszerű ételek, szezonális fogások, előételek, levesek, főételek és desszertek egyaránt.


A húsz kiválasztott

 „Náluk mindig az az érzésem, hogy nemcsak ételt kapunk, hanem egy életérzést; remélem, ez a könyvön keresztül minél több magyar család életébe is beköltözhet" – szólt a kötetről Lévai Anikó.
A fotókkal gazdagon illusztrált, háromszáz oldalas kiadványban Bicsár Attila, az Alabárdos étterem séfje, Bíró Lajos, a Bock Bisztró és a Kisbíró konyhafőnöke, Csapody Balázs és Jahni László, a Kistücsökből, Dudás Szabolcs és Dudás Szilárd az Anyukám mondta konyhájából, Amrein Csaba a Villa Medici étterem konyhájának vezetője, Gianni Annoni a Trattoria Pomo d'Oro séfje, Győrffy Árpád, az Arany Kaviár szakácsa, Gyurik Gábor, a Viator konyhafőnöke, Horváth Gábor, a Gusteauból, Horváth József a Ráspi étteremből, Horváth Szilveszter, a La Maréda konyhájából, Kalla Kálmán és Litauszki Zsolt a Baltazárból, Rosenstein Tibor a Rosensteinből, Ruprecht László és Sárközi Ákos, akik a Borkonyha mesterszakácsai, Schreiner Gábor, a Nobuból, Segal Viktor, Széll Tamás és Szulló Szabina az Onyx konyhájából, nos, ők mesélnek életükről és szakmai titkaikról az olvasóknak.

 

CÍMKÉK:

Gasztronómia