Kézikönyv kisiskolásoknak

„Amikor az ember gyermeke iskolába megy, hajlamos túlzottan aggódni érte. Én legalábbis így jártam. Legszívesebben beültem volna a lányom mellé a padba, hogy segítsek neki eligazodni ebben a titokzatos világban. Aztán végül nem ültem be mellé (el sem fértem volna rendesen), de úgy éreztem, lenne néhány gondolat, melyet szívesen megírnék erről a varázslatos és kalandos élethelyzetről. Ezt a néhány gondolatot tartalmazza az Iskolások kézikönyve, mely nem más, mint egy kedves és humoros útmutató első osztályosoknak. Legnagyobb örömömre a könyvet Pásztohy Panka színes és derűs képei díszítik, melyek nemcsak az iskolát mutatják be részletesen, de gyöngéd humoruk segít az iskolakezdéssel kapcsolatos félelmek feloldásában is."

Diákok és szüleik
Írja az Iskolások kézikönyvének fülszövegében Finy Petra. És valóban. A legtöbb szülő átéli ezt az élményt. Legszívesebben beülne csemetéje mellé a padba, hogy segítsen helytállni a gyermeknek abban az új környezetben, amit az iskola kínál. Hiszen a legtöbb szülő számára pontosan akkora kihívást jelent az első osztály, mint amekkora feladat elé a gyermeket állítja. Amikor az első gyermek iskolába megy, akkor az egész család új helyzetbe kerül, és természetes, hogy anya, apa mindent megtenne azért, hogy segítse gyermekét az iskolában.  
Az írónő bravúrosan oldotta meg a szülői feladatot. Kézikönyvet szerkesztett első osztályosoknak, no, meg persze szüleiknek, amely segíti az eligazodásban a kisiskolásokat. No, meg persze szüleiket.

Amikor nem lehet kimenni
A könyv az általános iskola első osztályának legfontosabb tudnivalóit foglalja össze. Kiderül például, hogy az órai felszerelés a pad tetejére, a többi a padba való. És egyáltalán, mi az az óra, amivel nem az időt mérjük, hanem amikor a tanító hosszasan foglalkozik a gyerekekkel, és közben nem lehet kimenni… Miért ültetik ide vagy oda a nebulókat, miért nem maradhatnak ott, ahol első napon leültek… Egyszóval ebből a kis könyvecskéből kiderül minden, amit egy végzős óvodásnak, egy iskolába készülő leendő elsősnek tudnia érdemes.
A kötetet Pásztohy Panka ceruzarajzai illusztrálják, s ezek a rajzok pont annyira lettek kiszínezve, hogy a kis olvasó is hozzá tudja tenni a maga színeit. Kedvesek, vidámak, szerethetőek a rajzok, éppen olyanok, amilyen a szöveg, lendületes, könnyed, olvasmányos.

Bensőséges kedvcsináló
Finy Petra és Pásztohy Panka közös könyvecskéje iskolai füzetre emlékeztet.  A szellemes kivitelezés megfelel a tartalomnak, hiszen a kötet valóban kicsit olyan, mint valami napló, egy első osztályos lányka tapasztalatgyűjteménye.
Az Iskolások kézikönyve bensőséges kedvcsináló és megnyugtató összefoglaló gyerekeknek, szülőknek egyaránt. Érdemes még a nyáron beszerezni a remek kis könyvecskét, és segítségül hívni, ha az óvodát elvégzett gyermek kérdezgetni kezdi, mire számíthat majd az iskolában.