Egy láncokkal és kincsekkel teli ősi angol könyvtár titkai

A Herefordi katedrális Láncolt Könyvtára egyedülálló és lenyűgöző kincs Nagy-Britannia gazdag könyvtártörténeti örökségében. Erre a megállapításra persze talán éppen „láncolt” jelző okán kaphatjuk fel a fejünket, és mi nem is hagyjuk cserben olvasóinkat, ősi könyvtárakat bemutató sorozatunk ezen részében fellebbentjük a fátylat erről a titokról is.


A herefordi katedráglis, jobbszélen a Lady Chapel, ahol az ősi könyvtár található /kép forrása/

Evangélium a nyolcadik századból

Az angliai Herefordshire grófságban található Hereford város sokak számára turisztikai célpont, melynek oka és célpontja a település ékessége, a Herefordi katedrális, benne a híres könyvtár. A székesegyház legkorábbi és egyik legfontosabb könyve a 8. századból származó, úgynevezett herefordi evangéliumok gyűjteménye, mely sorozat egyike a 229 középkori kéziratnak, mely a féleségében teológiainak mondható librárium egyik legfontosabb állományrésze. A könyvtár alapítási évszáma 1611, melynek előzménye volt, hogy I. Erzsébet királynő idején a székesegyházat vizsgáló bizottság megállapította, hogy a 12. század óta a könyvgyűjtemény rosszul szervezett és a történelmi viharok okán rosszul karbantartott volt, ezért a köteteknek új helyet és új rendszert kell találni. A korabeli szokásoknak megfelelően a bibliotéka továbbra is a katedrálisban kapott helyet, de ezúttal, vagyis 1590-ben az egész könyvtárat az épületkomplexumon belül a Lady Chapel-be költöztették, 1611-ben pedig Thomas Thornton megalapította az úgynevezett Láncos Könyvtárat.

Akik úgy sejtik, hogy a „láncos” ez esetben is azt jelenti, hogy a köteteket az azokat tároló polcokhoz láncolták, az nem téved. A biztonsági okokból így kialakított szerkezetrendszer úgy működött és működik a mai napig, hogy minden könyv elülső borítójához az egyik végén egy lánc van rögzítve; a másik vége az egyes polcok alján végigfutó rúdra van rögzítve. A rendszer lehetővé teszi, hogy egy könyvet le lehessen venni a polcról és így el lehet olvasni a polc mellett lévő íróasztalnál, de ennél távolabb nem lehet vinni. Most, hogy fellebbentettük a láncolt könyvek titkát, nézzük a könyvtár históriáját!


A híres herefordi láncolt könyvtár /kép forrása/

Zavaros történelem

Ebben a történetben a templom, avagy katedrális és a könyvtár sorsvonala egy adott évszámot követően azonos íven halad. Előtte azonban sokminden történik az eredeti építmény kapcsán. A katedrálist 696-ban alapították, majd 794-ben máris plusz funkcióval bír, amikor itt helyezik örök nyugalomra Kelet-Anglia fiatalon meggyilkolt királyát, Ethelbert-et, akit később szentté avatnak, így a székesegyház az ő és Szűz Mária nevét veszi fel. A különféle háborúskodásoknak köszönhetően a katedrálist hol lerombolják, hol újraépítik, esetenként az éppen aktuális győztes hadak vezetőinek gusztusa és hite, világnézete szerint átépítik. Kiemelt idő az 1190-es évek, amikor a komplexumban már iskola is működik. 1220 táján ide kerül a magyar vonatkozással bíró, egykori Szent Becket Tamás ereklyéje, akit ellenfelei legyilkoltak, és aki Bánfi Lukács esztergomi érseknek volt jóbarátja párizsi tanulmányaik során. (A Becket-ereklye a reformáció idején eltűnik, később mégis visszakerül a katedrálisba.) 1300 körül már fontos kéziratok is megtalálható az épületben, köztük a mai napig leghíresebb darab, az úgynevezett Mappa Mundi, a maga nemében az egyetlen teljes világtérkép, amely ebből a korból fennmaradt, s amelyet Richard of Holdingham készített. Ugyancsak ekkor lehetett itt belelapozni a középkori világ lenyűgöző képes enciklopédiájába. A reformáció jól betett a katedrálisnak, 1538-ban a különféle vallási torzsalkodások köszönhetően elpusztul a Becket-ereklyét őrző rész, illetve a komplexum Lady Chapel nevű kápolnája is az enyészeté lesz. 1611-hez értünk, ami fontos évszám, hiszen ekkor alapították meg a ma is látható Láncos Könyvtárat. Természetesen ezután is a különféle forrongások, csaták kereszttüzében áll a templom és más részei, de ezúttal nem történik újabb pusztítás, mi több 1841-ben egy közel húsz éves restaurálási folyamat indul meg itt.


Károly király is meglátogatta a Láncos Könyvtárat /kép forrása/

A Mappa Munditól a Magna Cartaig

Egy nagyobb ugrással 1996-ba érünk, amikor is II. Erzsébet királynő megnyitja a díjnyertes új könyvtárépületet a herefordi katedrálisban, amely otthont ad a híres Mappa Mundinak, a Láncolt Könyvtárnak, valamint a modern könyvtárnak és archívumnak.

A könyvtárban tehát megcsodálhatjuk azokat a bizonyos láncolt polcokat, melyeknél – a láncos rendszer praktikumából fakadóan – a kötetek nem gerincükkel kifele, hanem bele állnak a polcokon. Ugyancsak itt tekinthető meg híres középkori térkép, a Mappa Mundi valamint János király és bárói által jegyzett, a világtörténelem egyik leghíresebb dokumentumának tartott Magna Carta (más néven a Nagy Szabadság Charta), továbbá 229 kézirat és több mint 1200 korai nyomtatott könyv, melyekből kiderül miként látták, értelmezték a tudósok a világot több mint 700 évvel ezelőtt. A létesítményben a szakrális tér és könyvtár mellet kávézó és shop is működik, tulajdonképpen hasonlóan, mint mondjuk a Pannonhalmi Főapátságban is. A komplexumban többféle látogatási vonalakat kínálnak, így úgynevezett katedrális túrát, kerti túrát és torony túrát. Akinek pedig ez sem elég, annak ott van az Escape Room, azaz Szabaduló Szoba, melyben különféle középkori tematika alapján kell rejtvényeket megfejteni, hogy kijussunk az amúgy tényleg ámulatba ejtő kertbe.

A könyvtárról a herefordi katedrális honlapján lehet sok mindent megtudni, illetve a teljes épületegyüttesrendkívüli építészeti szépségeiről fotókat nézni, a létesítmény sokféle szolgáltatásai között válogatni.