Egy 17. századi angol bibliotéka históriája

Mint olvasóink már megszokhatták, több etapban, többféle tematika alapján indultunk világkörüli kirándulásra a könyvtárakba. S míg korábban a műemléki vagy híres emberek magánkönyvtáraiba invitáltuk az olvasókat, addig most egy új széria elején az ősi bibliotékák felé fordítjuk figyelmünket.

17. századból származó kötetek a tölgyfa polcokon kép forrása

A történelmi mag

Új sorozatunk első darabja a cambridge-i Jesus College Old Library-ról szól. Ez a bibliotéka tulajdonképpen a neves angol felsőoktatási intézmény történeti magja, az Old Library egy 17. századi épületben található, s ennek megfelelően az úgynevezett I. fokozatú műemléki kategóriában szerepel. A „történelmi mag” rang persze ennél is többet jelent, hiszen, mint kiderült, a 12. században itt épült kolostor folytatása volt a Régi Könyvtár.

A Jesus College 12. századi elődje a jónevű Szent Radegund kolostor volt, mely vallási közösséget a 15. század végén feloszlattak, s így az épületeket átalakították. Ennek folytatása volt a 17. században a Jesus Collegium létrehozása itt. A transzformáció eredményeként a templomot elválasztották a sekrestyétől és a káptalanháztól, a dolog misztikusságát pedig csak növeli a laikusok számára, hogy a templom és a többi építmény közötti összekötő ajtó befalazták. A komplexum a 19. század végén egy fontos rekonstrukción ment át, amikor is a káptalanház rossz állapotban lévő árkádjait gondosan megszabadították a szennyeződésektől. A folytatás mintegy száz év múltán 1995-ben volt, amikor is a Cambridge Régészeti Egység feltárta a káptalanház korábban betemetődött részeit, így többek között a padlózatot, oszloptöredékeket, boltíves bordákat. A 800 éves épületmaradványokhoz épült meg a modern szárny, mindez az angol örökségvédelmi szabályoknak megfelelően.

Kívül-belül megújult a Jesus College kép forrása

Kívül-belül megújult a Jesus College

A cambridge-ei intézmény lévő, úgynevezett Quincentenary Library, azaz Ötszázéves Könyvtár a létesítmény egyik központi tudástára, melyet a legtöbb egyetemista látogat, de azért az Old Library is kiemelt fontosságú, hiszen itt főként kéziratokat találhatunk. Ez egyben azt is jelenti, hogy a Régi Könyvtár a tűzbiztonsági rendszerek egyik elsőszámú helyszíne az egyetemi épületek között. A könyvtár nemrég újult meg, mely beruházás során a külső és a belső is átesett a rekonstrukción. A munkálatok során új UV árnyékolású világítás, környezetvédelmi és tűzbiztonsági rendszerek, elemek kerültek beépítésre, illetve az olvasópultokat a kor kívánalmainak megfelelően informatikai és integrált világítással látták el. Emellett a bútorrestaurátoroknak köszönhetően megújultak a régi vitrinek, új tölgyfapadló fektettek le, valamint szintén megújult a lépcső és az illemhelyek, dekorációk is. Mint a működtető Donald Insall Associates egy helyen írja: „A munkát három hónapos nyári szünet alatt végezték, anélkül, hogy megzavarták volna a főiskola más részein folyó konferencia rendezvényeit, és folyamatos régészeti kutatással és elemzéssel jártak.”

A Régi Könyvtár a belső felújítás után kép forrása

Középkori és keleti kéziratok

A Jesus College Old Library 9000 kötettel dicsekedhet, a szép tölgyfa polcokon látható könyvek legidősebbje 1662-ből származik. Mint olyan, ez a bibliotéka a kutatások egyik fő helyszíne Cambridge-ben. Az intézmény honlapja így ír a könyvállományról: „Az Old Library gyűjteménye különösen erős a teológia, a klasszikusok, a jog, a történelem és az utazási írások terén. Egyik helyiségében található a kollégium kéziratgyűjteménye, beleértve 78 középkori és 25 keleti kéziratot, valamint a Thomas Robert Malthus apja által létrehozott könyvtárat és a kollégium tagjairól szóló könyvek Jesuan gyűjteményét, továbbá a Malthus-gyűjteményt, a Jesuan Collection (JES referenciaosztály) is, amely a Kollégium korábbi és jelenlegi tagjai által kiadott munkákat tartalmazza.” Az intézmény állományának bizonyos része természetesen online is elérhető, így többek között az 1550 előtti időkből származó katalogizált írásokat, ősnyomtatványokat, melyek az Egyesült Királyság előtti ősi és modern időszakokból valók.