Egy több, mint négyszáz éves könyvtár újult meg

Ősi könyvtárakat bemutató nemrég indult sorozatunkban ezúttal egy komplex felújítás ürügyén invitáljuk olvasóinkat az oxfordi régi könyvtár falai közé. Az Old Library-t az eleve a neki otthont adó város aposztrofálja, de elöljáróban már most annyi, hogy ez a bibliotéka – mely 1602 óta szolgálja a tudásvágytól égőket – volt a helyszíne a híres Harry Potter-filmek számos emlékezetes jelenetének.


A megújult komplexum híres udvara kép forrása

Bámulatos udvar

Csodás tájakat, ámulatba ejtő építményeket, fantasztikus útvonalakat bemutató dezeen.com oldalon tájékoztatják a nagyvilágot, hogy a londoni Wright & Wright építészeti stúdió befejezte az Oxfordban található híres egyetem több épületegyüttesét, így benne a Szent János Kollégiumot, két könyvtárat és egy mindezekhez tartozó lenyűgöző szépségű udvart. Bennünket ezúttal az ősi könyvtár érdekel, ezért erre fókuszálunk főként a híradásból, de a többi építészeti csoda mellett sem megyünk el s(z)ótlanul.

A több, mint négyszáz éves oxfordi épületegyüttes rekonstrukciója mintegy tíz évvel ezelőtt indult el, a felújítás mellett bővítés is szerepelt a projektben. Ez utóbbiban az úgynevezett Tanulmányi Központ valósult meg. Az Old Library, a Régi Könyvtár a Canterbury Quadrangle-je, azaz négyszögének minden oldala rekonstrukciója keretében újult meg a két könyvtárral együtt. A négy szárny – két könyvtár és a kollégiumi épületrészek – által határolt udvar egy végtelenül elegáns oszlopcsarnoksorral ölelt terület, mely oszlopsorok nagyon is hasonlóak a Szegedi Dómnál láthatókhoz. Az említett híradás betájolta az ősi könyvtárat, s a szerző megjegyzi: a bibliotéka ablakai erre az udvarra tekintenek.


Az oxfordi egyetem könyvtára kép forrása

Igényes megújulás

Az oxfordi építkezés során az egykori anyagok pótlása, javítása során az eredeti matériákkal és technológia szempontból hasonlóan értékálló, de korszerű anyagokat építettek be. A belsőnél például az originál fa, bronz és kő újult meg ugyanezekből az anyagokból, míg az említett oszlopcsarnoknál a márványt egyrészt széntartalmú mészkőre cserélték. Erről az új anyagról így írnak: „A Swaledale-kövületnek nevezett mészkövet a tartóssága miatt választották ki, és apró kövületek csoportjait tartalmazza, amelyek "élénkítik az oszlopokat és gazdagítják a történelmi quad építészetét.”

Ezen írásomban nem leplezem, hogy annak központi témájául szolgáló könyvtárról nagyban inkább a mellékelt fotók adnak kielégítő, érzékletes információt, mindenesetre ez az ősi könyvtár most az építészeti megújulása miatt áll elsősorban a figyelem középpontjában. A leírás szerint – mert máshogy nem lehet – a létesítmény rekonstrukciója során modern építészeti, gépészeti elemek is bekerültek, így az új szárny, a Tanulmányi Központ és az ősi szárny, a Régi Könyvtár között a lépcső mellett lift biztosítja az összeköttetést, melynek egyik kiemelkedően szép példája az úgynevezett Otranto Passage, mely egy korábban tárolónak használt helyiség volt, de most a quaddal való kapcsolatot biztosítja a patinás kinézetű, kidolgozottságú átjáró.


Az oxfordi könyvtár új szárnya kép forrása

Észrevétlen pótlások

A bibliotéka emblematikus része természetesen a könyvespolcrendszer, melynek átváltozásáról ezt olvashatjuk: „Belül a Wright & Wright átrendezte a neogótikus könyvespolcokat, hogy szimmetrikusabb elrendezést kapjanak, és újraalkották a fából készült záróelemeiket, hogy úgy tűnjenek, mintha mindig is ott lettek volna. Egy esetben pedig egy egész polcot hoztak létre finom replikaként.” A könyvtárban a szembetűnően szépséges mennyezeti rács alatt finoman kidolgozott asztalok biztosítanak helyet a vizsgálatra, olvasásra kikért könyveknek és jegyzetelésre odavitt laptopoknak. Hasonlóan szemet gyönyörködtetőek az Old Library fakeretes üvegmintázatai, ezeket belső redőnyökkel, UV-szűrőkkel látták el a szakemberek, így csökkentve minimálisra az évszázados könyvállományban a napfény által okozott károkat. A több tekintetben is káprázatos komplex felújításról a Wright & Wright így magyaráz egy ponton: „A felújítási program magában foglalta a történelmi terek és útvonalak meglévő elrendezésének tisztázását, a keringés feloldását, valamint a régi és az új részek közötti fizikai és tapasztalati kapcsolatok kialakítását.” És még valami a modern szárnyrészről, a Tanulmányi Központról: annak bejáratánál Susannah Heron művész Esquina című kettős domborműve fogadja az érkezőket, mely alkotás az új szárny magasságával azonos méretű és a bejáratot jelentő üveg és falazat egységébe illeszkedik be. Heron szokatlan formai és tartalmi megoldásokat kínáló műve, a kőrajz falak elkészülésének folyamatáról külön honlap mesél, melyben végigkövethető a művész munkája az első gondolatoktól egészen az átadásig. Az egyetem két könyvtáról külön honlap ad mindenre kiterjedően tájékoztatást. Így az Old Library történetéről, felépítéséről, kialakításáról, a benne található különleges gyűjteményekről, az intézmény digitális vetületéről, kutatási lehetőségekről, kiállításokról, különféle kulturális, oktatási eseményekről, programokról.